UDT formirao novi predmet:Ostavinske postupke umjesto Jadranka Grčevića vodili stručni saradnici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

UDT formirao novi predmet: Ostavinske postupke umjesto Jadranka Grčevića vodili stručni saradnici

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH je ostavinske postupke, gdje je trebao suditi kao sudija pojedinac prepuštao stručnim saradnicima, a on se potpisivao na zapisnike kao da ih je on vodio

Ostavinske postupke umjesto Jadranka Grčevića vodili stručni saradnici

 

Sudija Nedeljko Tabaković podnio je Uredu disciplinskog tužioca novu prijavu protiv predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića, saznaje Žurnal iz svojih dobro obaviještenih izvora.

 

Zatražio i privremeno udaljenje

 

Pritužba se odnosi na veći broj disciplinskih prekršaja omogućavanje vršenja dužnosti sudije licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, te namjerno davanje lažne i obmanjive informacije u vezi sa pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Iz UDT-a su nam potvrdili da su po ovoj prijavi formirali predmet protiv Grčevića, dok još od ranije postupaju po više pritužbi koje su podnesene protiv ovog nosioca pravosudne funkcije.

Nezvanično saznajemo, da je sudija Tabaković uz prijavu UDT-u proslijedio i sve dokumente kojima dokazuje da je Grčević počinio gore navedene disciplinske prekršaje, svjestan činjenice da stručni saradnici ne mogu da vode i donose odluke u ostavinskim postupcima. Istovremeno, on je zatražio i privremeno udaljenje predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, kao i hitnost u postupanju.

Zakon o nasljeđivanju, prema kojem se vode predmetni postupci, nalaže da sve odluke u toku postupka donosi sudija pojedinac. Uprkos tome, Grčević je ostavinske postupke, u kojima se on trebao pojaviti kao sudija pojedinac, prepuštao svojim stručnim saradnicima, što je suprotno zakonu. Ipak, njegovo ime se nalazi na zapisnicima s tih ročišta, koje je on potom potpisivao, tako da ispada da ih je on zapravo vodio, iako u to vrijeme uopšte nije bio u sudu. To potvrđuju svi zapisnici koji su dostavljeni UDT-u.

“Predsjednik suda je prisustovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je ‘vodio’’ ostavinske rasprave. Također, onog dana kada je, peti put, imenovan za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, prema zapisniku, on je vodio ročište u jednom ostavinskom predmetu. Prema zapisnicima sa ostavinskih ročišta, sjednica Pravosudne komisije i jedne sjednice VSTS-a, ispada da je Jadranko Grčević u isto vrijeme bio na dva mjesta. Da čovjek ne povjeruje”, navodi naš izvor.

Predmete koji su predmet pritužbe, a koje su stručni saradnici završavali pod njegovim imenom, što proizilazi iz zapisnika koji su dostavljeni UDT-u, Grčević je iskazivao u svoju normu, tako da, iako postoje dokazi da on nije vodio te postupke, on ih prikazuje kao rezultat svog rada.

Tako se u zapisniku sa ročišta održanog 30. januara 2017., u jednom ostavinskom postupku, kao ime postupajućeg sudije pojedinca navodi Grčevićevo ime. Međutim, on je u vrijeme održavanja rasprave prisustvovao 182. sjednici Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, što potvrđuje i zapisnik sa te sjednice.

 

Sa sjednice Pravosudne komisije

 

Ročište pred Osnovnim sudom počelo je u 10.30, a završeno je u 11 sati, dok je sjednica Pravosudne komisije, održana isti dan, počela u 09.03, a završena u 10.35 sati. U zapisniku sa Pravosudne komisije stoji da je cijelo vrijeme bio prisutan. Naš izvor navodi da je ročište u Grčevićevo ime vodila osoba (ime poznato redakciji) koja je u to vrijeme bila stručni saradnik u Osnovnom sudu.

dokazobjava

 

Bio u Sarajevu, a sudio u Brčkom

 

Sagovornik nam navodi još jedan primjer – u zapisniku sa ročišta održanog 18.07.2019., u ostavinskom postupku navodi se Grčevićevo ime kao postupajućeg sudije, koji je u isto vrijeme bio u Sarajevu jer ga je taj dan VSTV imenovao za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH. Da taj dan nije bio u Brčkom potvrđuje i zapisnik sa 83. vanredne sjednice Pravosudne komisije, koja je također održana isti dan.

dokaz najnoviji

 

I ranije smo u nekoliko navrata pisao o nepotizmu i različitim nepravilnostima u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. UDT je, podsjetimo, još ranije nakon pisanja Žurnala o zloupotrebama CMS-a u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, te dodjeli predmeta “podobnim” sudijama, formirao predmet protiv sudije Grčevića.

(zurnal.info)