Privođenja zbog pranja novca i utaje poreza:Osumnjičeni donatori SDA, direktori javnih institucija, boračkih i nevladinih organizacija...

Istražujemo

Privođenja zbog pranja novca i utaje poreza: Osumnjičeni donatori SDA, direktori javnih institucija, boračkih i nevladinih organizacija...

Po nalogu kantonalnog tužilaštva Sarajevo izvršeni su pretresi te privođenja više osoba osumnjičenih u predmetu nazvanom „Zadruga“. Riječ je o organizovanoj grupi koja je putem fiktivnih ugovora o zapošljavanju učestvovala u utaji poreza i pranju novca prema dosadašnjim procjenama od nekoliko desetina miliona maraka

Osumnjičeni donatori SDA, direktori javnih institucija, boračkih i nevladinih organizacija...
FOTO: N1

 

Vlasnik firme „Sela“ Sead Tutić, Anila Gajević vlasnica Casting i talent agencije „Zona“, Ibrahim Karavdić te Viktor Kljaić neki su od danas privedenih u nastavku akcije „Zadruga“, saznaje Žurnal iz policijskih izvora.

Firma „Sela“ poznata je kao izvođač radova pompezno najavljene rekonstrukcije nekoliko metara trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH. Ibrahim Karavdić bio je posrednik za „Udruženje vjeroučitelja Kantona Sarajevo“!?

UOČLJIVA KONEKCIJA SA SDA

Prije desetak dana u istom predmetu uhapšeno je 12 osoba. Enisa i Sanel Đalić su kao vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, osumnjičeni da su tokom posljednjih osam godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka, oprali desetine miliona maraka. Ostali uhapšeni sumnjiče se da su kao članovi organizovane grupe lažnim podacima i fiktivnim ugovorima pomagali pranje novca i utaju poreza. Pritvor je pored Đalića, određen za Ramiza Durakovića direktora Javnog preduzeća „Lokom“, Hadisa Kusturu direktora firme MHS i uposlenika te firme Aliju Kadrića, potom direktoru firme „Best&Time“ Nihadu Biliću, direktoru firme „Simp company“ Adnanu Karahasanu, Salihu Derviševiću iz Obrtničke djelatnosti „Obnova“ te Huseinu Borišiću.

Hadis Kustura bio je predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Firmu „Lokom“, izuzetno uspješnu u potrošnji budžetskog novca, formirala je sarajevska Općina Novi Grad i pod direktnim je patronatom predsjednika OO SDA Huse Ćesira te načelnika te općine Semira Efendića.  

Na listi povezanih osoba i firmi osumnjičenih u ovom predmetu uočljiva su imena pojedinaca i firmi koje su bile donatori SDA, poput Hameda Ramića vlasnika „Euro-Asfalta“ potom firme „ANS DRIVE“ te „BIHAMK asistencije“  

LISTA NIJE KONAČNA

„U cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi velike vrijednosti Enisa Đulić i Sanel Đalić organizovali su grupu za organizovani kriminal čiji članovi su svjesno i sa htijenjem postali ...“ navedeno je u istražnim dokumentima tužilaštva ovog velikog korupcijskog predmeta.

Kako nezvanično saznaje Žurnal, na listi je i bivši vlasnik firme „Lake doo“ Nedžad Bubica protiv koga je već podignuta optužnica zbog malverzacija sa zemljištem u vlasništvu sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta na području Marin dvora.

Pored niza privatnih firmi pod istragom su i odgovorne osobe više institucija i javnih preduzeća te udruženja. Na listi su Kantonalni stambeni fond, Savez demobilisanih boraca KN Sarajevo, Udruženje „ Žene ženama“ Sarajevo „Asocijacija poslodavaca BiH“, Pokopno društvo Bakije, Fondacija za kardiovaskularne bolesti Sarajevo, Udruženja Društvo arheologa 1894, ukupno više od dvije stotine imena. Akcija „Zadruga“ očito će imati nastavak..

(zurnal.info)