Kako je Sebija Izetbegović ovladala zdravstvom:Otjerala 30 ljekara, zauzela komoru, smijenila dekanesu, ignorisala sud
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Kako je Sebija Izetbegović ovladala zdravstvom: Otjerala 30 ljekara, zauzela komoru, smijenila dekanesu, ignorisala sud

Za profesoricu Izetbegović svi su oni bili neradnici, za klinike širom svijeta rado viđeni eksperti. Kadrovsku prazninu od tridesetak ljekara, Profesorica je popunila angažiranjem samo jednog ljekara

Otjerala 30 ljekara, zauzela komoru, smijenila dekanesu, ignorisala sud

Iako je harizmatična, s njom se ne smijete igrati. Kada prva dama (s) metlom krene na vas – spasa nema. U najboljem slučaju bit ćete smijenjeni. Malo lošije prođu oni koji dobiju otkaz, ali sve je bolje od toga da je “pamtite do kraja života”.
 

KOŠMAR DO KRAJA ŽIVOTA

Dok se ratnih devedesetih gospođa Sebija Izetbegović, u Zagrebu i u Istanbulu, borila da u nerazumnim rokovima stekne sebi omiljenu titulu „profesorica“, Ademir Spahić se kao maloljetnik brinuo o ranjenicima koji su svakodnevno dovoženi na KCUS. Dvadeset i tri godine kasnije Spahić je postao „član društva propalica“, a Sebija Izetbegović generalna direktorica.

„Nemojte se igrati sa mnom. Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života“, zaprijetila je Spahiću profesorica Izetbegović, nakon čega je rekla da će mu iščupati grkljan, da bi mu, potom, dala otkaz.

ČISTKA NA KLINICI

Snimak prijetnji je objavljen, Spahić je pravdu zatražio na Sudu, Sud ni nakon osam mjeseci nije presudio, a profesorica je nastavila da koristi svoju metlu. Prvo je očistila krug KCUS-a od lišća, pa  je, potom, započela čistku nepodobnih ljekara.

„Sebija Izetbegović uposlenicima psuje članove uže porodice“, izjavio je prije godinu dana doktor Suad Rožajac, tadašnji predsjednik Sindikata uposlenika KCUS-a.

Rožajac je, nedugo nakon toga, postao bivši predsjednik Sindikata, ali i bivši radnik KCUS-a. A Profesorica je nastavila dalje.

Klinički centar napustili su doktori Mehmed Kulić, Alden Prcić, Nada Koluder, Nenad i Selma Vanis, Goran Akšamija, Rusmir Mesihović, Reuf Karabeg, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija, Suad i Huda Karčić, Senka Mesihović, Mirsad Kacila, Edin Omerhodžić, Haris Tanović, Rijad Konjhodžić, Dragan Đokanović, Alma Narančić...

Za profesoricu Izetbegović svi su oni bili neradnici, za klinike širom svijeta rado viđeni eksperti. Kadrovsku prazninu od tridesetak ljekara, Profesorica je popunila angažiranjem samo jednog ljekara, tuzlanskog doktora Haruna Avdagića.

ZAUZIMANJE LJEKARSKE KOMORE

Kada je uspostavila kontrolu na KCUS-u, odlučila je preuzeti kontrolu nad Ljekarskom komorom. Doktori Dragan Stevanović i Fahrudin Kulenović u medijima su kritikovali profesoricu Izetbegović, pa je na KCUS-u formiran izvjesni „Koordinacioni odbor“ za pregovore sa Ljekarskom komorom KS.

Dva-tri pisma bez odgovora bila su dovoljan razlog da Profesorica klimne glavom i tako da signal za desant na Komoru. Komora je, zatim, preuzeta, pa je njeno sjedište prebačeno u krug KCUS-a. Doktori Kulenović i Stevanović obratili su se Općinskom sudu u Sarajevu, ali je sve očitije da Sebija Izetbegović i tamo ima barem natpolovičnu većinu.

PLAČ NA FAKULTETU

A onda je na red došao Medicinski fakultet.

„Profesorica Izetbegović mi je rekla da ću uskoro plakati“, prepričala je u studiju N1 svoj razgovor sa Sebijom Izetbegović dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo.

Petnaestak dana poslije – generalna direktorica KCUS-a se potpisala na zahtjev za razrješenje dekanese Medicinskog fakulteta, iako je, kako kaže, ne poznaje lično. Nakon skupljanja potpisa, na scenu stupa Enra Suljić, prva saradnica gospođe Izetbegović.

Postupak smjene je okončan, slijedi postupak na Sudu. Na kojem u  prvostepenom postupku odlučuju sudije ,a  u drugostepenom Sebija Izetbegović.

SLUČAJ GAVRANKAPETANOVIĆ

Da je tako, dokazuje slučaj Gavrankapetanović. U martu je, naime, Kantonalni sud u Sarajevu konstatovao da je Faris Gavrankapetanović nezakonito smijenjen sa pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Presuda nikad nije provedena, jer se supruga predsjednika SDA protivi vraćanju Gavrankapetanovića na njoj bitnu poziciju.

„Gavrankapetanović je dobio presudu protiv Kantona, ali se neće vratiti na funkciju“, izvijestio je javnost premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Odšteta Gavrankapetanoviću bit će plaćena novcem građana. Jer od porodice Izetbegović koja se protivi njegovom povratku nemoguće je naplatiti odštetu. Njihova ukupna imovina doskora je vrijedila samo 7 hiljada maraka.

(zurnal.info)