Još uvijek nema dogovora:Otkazana vanredna sjednica Predsjedništva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Još uvijek nema dogovora: Otkazana vanredna sjednica Predsjedništva

Otkazana je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo odlučivati o novom mandataru za Vijeće ministara.

Otkazana vanredna sjednica Predsjedništva

Otkazana je za danas zakazana vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je jedina tačka dnevnog reda trebalo biti imenovanje mandatara za Vijeće ministara.

Nakon što je bilo jasno da predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović neće glasati za imenovanje Zorana Tegeltije za novog mandatara, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je povukao prijedlog za održavanje vanredne sjednice. Ovu informaciju je novinarima potvrdio i Željko Komšić, navodeći kako Dodik “zahtjev više neće podnositi”.

Prema nezvaničnim informacijama, Dodik je najavio i povlačenje saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske na formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, indirektne poreze, kao i “obaranje” Suda i Tužilaštva BiH.

PRODUBLJENA POLITIČKA KRIZA

Neizborom mandatara Vijeća ministara produbljena je politička kriza koja traje još od oktobarskih izbora.

Iako su 5. augusta čelni ljudi SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, uz prisustvo šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemerka, potpisali „Principe za formiranje vlasti na državnom nivou“, dogovora u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji je kamen spoticanja nema.

Milorad Dodik je bio izričit i u više navrata je ponovio da neće glasati za ANP, već da se hitno treba imenovati novi mandatar. Na čelo Vijeća ministara bi trebao, kao što je već navedeno, SNSD-ov Zoran Tegeltija, koji je već prošao sve provjere SIPA-e i CIK-a.

S druge strane drugačije raspoloženje. Željko Komšić i Šefik Džaferović neće glasati za mandatara sve dok se ne donese odluka o slanju ANP-a u NATO. To je ranije jasno poručio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Pred sjednice Predsjedništva 20. augusta intenzivne su bile i diplomatske ofanzive, prije svih, Delegacije EU, te ambasada SAD-a i Velike Britanije, ali i one su bile uzaludne.

I dok se približava 5. septembar, rok do kojeg važi sporazum kojeg su potpisali SDA, SNSD i HDZ BiH, čini se kako niko ne odustaje od svojih stavova, a stanje na političkoj sceni se sve više zaoštrava.

(zurnal.info)