Nakon pisanja Žurnala:Otpušten osuđivani uposlenik suda Brčko distrikta!

Istražujemo

Nakon pisanja Žurnala: Otpušten osuđivani uposlenik suda Brčko distrikta!

Uposlenik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Branko Pinčić je otpušten, dok za Vanju Orušil i Marka Vukovića nisu utvrđene nepravilnosti. Podsjetimo da je UDT još ranije zbog ovih zapošljavanja formirao predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića

Otpušten osuđivani uposlenik suda Brčko distrikta!


Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici razmatrala je radno-pravni status za tri službenika Osnovnog suda u Brčkom, koji su ranije uslovno osuđivani. 

Podsjetimo da je, nakon pisanja Žurnala o tim uposlenicima, Ured disciplinskog tužioca po službenoj dužnosti još ranije formirao predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića. 

Iz Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH potvrdili su da za Vanju Oršulić i Marka Vukovića nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, dok za trećeg uposlenika jesu.  

“Za službenika Branka Pančića utvrđeno je da u vrijeme prijema u radni odnos nije ispunjavao opšti uslov za zasnivanje radnog odnosa koji se odnosi na nevođenje krivičnog postupka zbog čega je donesena odluka o prestanku njegovog radnog odnosa sa današnjim danom”, potvrdili su za Žurnal. 

Pančić je u Osnovnom sudu Brčko distrikta uposlen 2. oktobra 2017. na mjesto sudskog izvršitelja, i to mjesec nakon što je protiv njega Okružni sud u Banjoj Luci podigao optužnicu. On je, podsjetimo, presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, kojoj je prethodio sporazum sa Tužilaštvom, osuđen na godinu dana zatvora, a kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Proglašen je krivim po optužnici za pomaganje u zloupotrebama kojima je, navodi se, Balkan Investment Bank oštećena za desetine miliona maraka.

"Prilikom zapošljavanja službenika Branka Pančića, kada se u obzir uzmu isprave i podaci koji su u tom momentu bili raspoloživi, utvrđeno je da je procedura njegovog izbora provedena saglasno propisanim pravilima. Međutim, imajući u vidu nove činjenice koje su nedavno saznate, da je protiv Pančića, u vrijeme njegovog prijema, bila potvrđena optužnica od strane Okružnog suda u Banjaluci, postupajući po pravu nadzora Pravosudna komisija donijela je odluku da imenovanom prestaje radni odnos u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, jer u vrijeme prijema u radni odnos nije ispunjavao opšti uslov za zaposlenje koji se odnosi na nevođenje krivičnog postupka", dodatno su pojasnili iz Pravosudne komisije. 

Za razliku od Pančića, Pravosudna komisija je utvrdila da u slučaju Vanje Oršulić nisu povrijeđeni zakonski propisi, jer prema tim propisima, osoba koja je ranije otpuštena iz državne službe može ravnopravno konkurisati na novo radno mjesto ako je od otpuštanja iz službe do objave novog konkursa proteklo više od tri godine. A, to je, navodi se, bio slučaj prilikom njenog zapošljavanja. 

Vanja Oršulić je, podsjetimo, u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH uposlena kao asistent operater. Presudom istog suda od 28. septembra 2010. osuđena je uslovno zbog krivičnih djela pronevjera u službi i falsifikovanje službene isprave. Krivična djela je počinila obavljajući poslove porto blagajnika u Vladi Brčko distrikta BiH u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove. 

Disciplinska komisija Brčko distrikta BiH kaznila ju je sa prestankom radnom odnosa, da bi Oršulić pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH pokrenula upravni spor, ali je njena tužba odbijena kao neosnovana u maju 2011. Prema podacima koje smo dobili iz izvora bliskih sudu, Oršulić se u brčanski sud uposlila 3. maja 2012. i do 3. novembra iste godine kada je primljena u stalni radni odnos. 

Isti izvor naglašava da rješenje od 2008., kada je otpuštena sa prethodnog radnog mjesta, nije moglo biti pravosnažno sve dok se ne okonča upravni spor (okončan je presudom Osnovnog suda u maju 2011.).

Prema Zakonu u upravnom postupku Brčko distrikta BiH (koji definiše kada je rješenje pravosnažno) navodi se da "rješenje protiv kojeg se ne može izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor (pravosnažno rješenje), a kojim ej stranka stekla određena prava, odnosno kojim su stranci određene neke obaveze, može se poništiti, ukinuti ili izmijeniti samo u slučajevima kji su ovim ili drugim zakonom predviđeni. 

Prema određenim informacijama iz suda, ona je bila favorit i za radno mjesto sekretarke, ali su nam iz Pravosudne komisije danas odgovorili da su potvrdili preporuku komisije za zapošljavanje da se u radni odnos imenuje najuspješniji kandidat Gordana Kesić. 

Pravosudna komisija je utvrdila da ni u slučaju službenika Marka Vukovića nisu povrijeđeni propisi koji regulišu njegov radno-pravni status jer "izrečena kazna na koju je osuđen nije takve prirode da za posljedicu ima prestanak radnog odnosa". 

Podsjetimo, Vuković je u februaru prošle godine, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nasilja u porodici nad suprugom. Izrečena kazna zatvora zamijenjena je radom za opšte dobro na slobodi u trajanju od 25 radnih dana, a koje je dužan izvršiti u roku od godine. 


Ko čini Pravosudnu komisiju

 

Izvor Žurnala blizak sudu, kaže da je predsjednik Grčević bio u svim Komisijama za zapošljavanje. 

Spomenimo i da je Grčević ujedno i član Pravosudne komisije koju još čine i sudija Ustavnog suda BiH Mato Tadić, te predsjednik Apelacionog suda Brčko distrikta Damjan Kaurinović, glavni tužilac iz Brčkog Zekerija Mujkanović, direktor Kancelarije za pravnu pomoć Safet Pizović, glavni pravobranilac Ilinka Gavrić, te još dva građanina iz Brčko distrikta. 

(zurnal.info)