:Otvoreno pismo Bildta i Steinberga građanima BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Otvoreno pismo Bildta i Steinberga građanima BiH

Otvoreno pismo Bildta i Steinberga građanima BiH

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara SAD-a James Steinberg uputili su otvoreno pismo građanima Bosne i Hercegovine. 

U pismu se navodi da su prije pet mjeseci potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden i visoki predstavnik Evropske unije Javier Solana došli u Sarajevo s porukom nade za građane Bosne i Hercegovine. Naglasili su da BiH ove godine može napraviti važan korak ka članstvu u NATO-u i EU i time se više približiti bezviznom režimu, poticajima za trgovinu i investicije, grantovima za razvoj te prosperitetnoj, stabilnoj budućnosti u integriranoj regiji. 

"Godina je na izmaku i sad je vrijeme za akciju. Ove sedmice došli smo u Sarajevo kako bismo pokušali naći izlaz iz političke pat-pozicije koja stoji na putu mirnoj i prosperitetnoj budućnost BiH. U tome nam treba vaša pomoć i podrška", navodi se u pismu. 

Trebamo se suočiti s ključnim pitanjima, a to su: ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira da bi došlo do zatvaranja Ureda visokog predstavnika i njegove transformacije u ured specijalnog predstavnika EU i provođenje ustavnih reformi da bi se poboljšala funkcionalnost i efikasnost struktura vlasti. 

Kao što je Olli Rehn, komesar za proširenje EU, jasno istakao u julu, transformacija Ureda visokog predstavnika predstavlja neophodan korak koji BiH mora napraviti u procesu evropskih integracija. Zemlja koja nema punu suverenost ne može biti vjerodostojan kandidat za članstvo u EU. Ali zatvaranje Ureda visokog predstavnika mora ići u pravcu procesa integracija, a ne u pravcu  zaoštravanja i ne smije biti povod za ometanje efikasnog funkcioniranja institucija vlasti i provođenja reformi potrebnih za članstvo u EU i NATO. 

"Naše nastojanje bazira se na tri osnovna principa: suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, koji su svetinja; Dejtonskom sporazumu koji je osnov reformi; te potrebi za funkcionalnijim vlastima na državnom nivou koje su u stanju donositi odluke dovoljno efikasno da bi ispunile svoje postojeće obaveze. Ovi principi trebaju biti prioritet u prvoj fazi ustavnih reformi. Ali je to samo dio onoga što će biti potrebno. Proces evropskih integracija neizbježno će pred državu, entitete i druge nivoe vlasti postavljati nove obaveze i time zahtijevati dodatne i dublje reforme", navodi se u pismu. 

Mi, dodaje se,  nemamo iluzija. Neće biti lako postići dogovor o potrebnim reformama. Izbori koji će  biti održani u oktobru 2010.  već utječu na ponašanje političkih lidera. Koliko god su očite prednosti kratkovidnih političkih mjera, nadamo se da će vaši lideri dobro odvagati i strašne dugoročne posljedice svog nedjelovanja. 

Druge zemlje u regiji punom se brzinom kreću ka budućnosti u NATO-u i EU. Postoji realna opasnost da BiH zaostane iza svih tih zemalja, ako se odmah ne poduzmu određeni koraci. Spremni smo pomoći vašim liderima u izgradnji te svjetlije evroatlantske budućnosti", navodi se u otvoremom pismu Bildta i Steinberga građanima BiH.   

(Fena)