Ima li korupcije u Općoj bolnici u Sarajevu:Pacijenti primoravaju ljekare da uzmu mito

Istražujemo

Pacijenti primoravaju ljekare da uzmu mito

Pacijenti primoravaju ljekare da uzmu mito

Za korupciju u zdravstvu jednako su krivi i pacijenti koji pristanu na ucjenu, daju novac, i postaju krivično odgovorni kao i ljekar kojemu su u džep "gurnuli kovertu". Znaju to, vjerovatno i oni sami pa ne treba da čudi što svoje iskustvo ne prijavljuju. Mogao bi se u ovoj konstataciji kriti odgovor na čuđenje direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, dr. Bakira Nakaša, što su od ankete, pokrenute kako bi se obračunali s "nečasnima" u sopstvenim redovima, dobili jedino zabrinjavajući broj anonimnih potvrda o postojanju korupcije u njegovoj bolnici. Međutim, nije bilo niti jedne konkretne prijavu protiv ljekara. Čak ni anonimne!bakirnakas_copy_copy_copy

SUOČAVAT ĆU NEZADOVOLJNE PACIJENTE S LJEKARIMA

Sredinom marta na web stranici Opće bolnice postavili su anketna pitanja pacijentima da li su dali novac za neku zdravstvenu uslugu, zapošljavanje ili tender? Dosadašnji rezultati ispitivanja su, najblaže kazano, poražavajući. Više od polovine ispitanika (od oko 900) na pitanja je odgovorilo potvrdno.

- Anketa koju smo pokrenuli, rekao bih, samo je "ispipavanje pulsa" pacijenata. Jer kad god razgovarate s nekim o korupciji među ljekarima kaže vam: "ima toga" ili, znate, čula sam...A od momenta kad je anketa pokrenuta, signifikantno je da 309 ispitanika kaže da su dali novac za neku zdravstvenu uslugu. Nama, međutim, nije stigla niti jedna pismena prijava. Čak ni anonimna!, kaže dr. Nakaš.

A rekosmo na početku zbog čega bi to moglo biti tako kako jeste.

anketa1_copy_copy_copy- Ako nema spremnosti pacijenta da ga suočim s ljekarom kojeg optužuje i ako nema spremnosti da se ide "do kraja", dakle da se ide na krivičnu prijavu, teško da se može nešto posebno učiniti. Imao sam slučaj da mi je pacijent prijavio ljekara. Kada sam ih suočio, dobio sam neke nesuvisle isprike, eto, kao trebalo je neku participaciju uplatiti...Nisam kaznio ljekara jer nakon rasprave nisam baš imao neke posebne argumente za to i možda će ova moja priča obeshrabriti građane ali bez spremnosti onog koji prijavljuje, ja ne mogu preuzimati ulogu istražnih organa i dokazivati nešto za što nemam dokaze.

U ovoj sarajevskoj bolnici se, međutim, bar tako tvrdi dr. Nakaš, nipošto ne zanemaruju ni saznanja da korupcije ima.

- Svaki sastanak iskoristim da razgovaram s osobljem, da upozorim na to da svaki proces davanja usluge, ako mogu, pokušaju da ubrzaju. Da se ne bi stvarao utisak da neko očekuje novac da bi se nešto uradilo.

Navodna želja direktora Nakaša da u ovoj bolnici odu i korak dalje u borbi protiv korumpiranih kolega, nažalost, pomalo se čini i licemjernom. Jer ako se u anketi pita: jeste li dali novac... a ne da li su vam tražili novac, kako očekivati od pacijenta da prizna da je i sam sudjelovao u korupciji. Ako vrlo dobro zna da je i sam počinio kažnjivo djelo.

(zurnal.info)