Parlament BiH nabavlja četiri nova službena vozila:Parlamentarci strahuju za život, voze se u starim limuzinama

Istražujemo

Parlamentarci strahuju za život, voze se u starim limuzinama

Parlamentarci strahuju za život, voze se u starim limuzinama

Kako su za plate i putne troškove u Parlamentarnoj skupštini BiH u ovogodišnjem budžetu, uprkos navodnoj štednji, dobili dodatnih 640.000 KM, negdje su im troškovi morali biti srezani, ali ispostavilo se da je "bolni rez" načinjen tamo gdje su naši parlamentarci posebno osjetljivi: u budžetu za nabavku opreme, da budemo precizniji, za obnovu voznog parka.

Međutim, daleko od očiju javnosti uslijedila je vrlo žustra korespodencija Zajedničke službe Parlamenta BiH sa Ministarstvom finansija i trezora, odnosno Kolegijima oba doma Parlamenta, pa će "greška" biti ispravljena, kazao je za Žurnal Ferid Buljubašić, sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH.

PARLAMENTARCIMA "GLAVA U TORBI"

Buljubašić je pojasnio kako je stavka za nabavku opreme, odnosno i novac namjenjen za automobile, tokom planiranja ovogodišnjeg budžeta institucija BiH bila jednostavno "zaboravljena". Pa će im, nakon što su u resornom Ministarstvu uradili analize i shvatili kako je načinjen previd pa nije osiguran novac koji moraju imati jer su neki poslovi dogovoreni ranije, 290.000 KM za koliko im je bio "rezan" budžet, ponovo biti na raspolaganju. Naravno, "prepravljenu stavku" u konačnici još mora potvrditi zakonodavac, a kako je riječ o njihovoj ličnoj sigurnosti...

parlamentarci- Parlament ima vozila koja su prešla 400.000 kilometara, vozila koja su stara po 11 godina. Već četiri godine nismo kupili nova vozila i planiranjem budžeta imali smo ideju da kupimo četiri mala vozila za nekih 200.000 KM. Jer dolazimo u situaciju da ne možemo izvršavati obaveze Parlamenta. Naša vozila učestvuju u protokolu svega što se organizuje u državnim institucijama, a ta vozila su ili na servisu ili su pokvarena. Onaj ko sjedne u njih, stavlja glavu u torbu, kaže Ferid Buljubašić.

S obzirom na iznos novca planiran za kupovinu vozila, nema sumnje da će se se parlamentarci ove godine voziti, u "najskromnijoj varijanti", u luksuznim Audijima ili Pasatima. Ali, dakle, samo "iz bezbjednosnih razloga". Mada po toj logici, vlasnici više od polovine automobila na bh cestama a čija je starosna dob prema zvaničnim statitikama prosječno oko 15 godina, ne bi smjeli auto ni izvesti iz garaže.

Ali, parlamentarci nisu bilo ko i rabat njihovih službenih vozila ne može se mjeriti na isti način kao kod vozila "običnih ljudi". S obzirom na to kako su u nas službeni automobili "u pogonu" 24 sata, vozi se radnim danom, vikendom, tokom a počesto i mimo radnog vremena.

(zurnal.info)