IDEALAN BOŠNJAK PO MAGAZINU STAV:Pećinski čovjek za pećinski vakat
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

IDEALAN BOŠNJAK PO MAGAZINU STAV: Pećinski čovjek za pećinski vakat

Nakon višemjesečne analize magazina STAV, Žurnal donosi opis idealnog Bošnjaka. Ne čita ništa, ne vjeruje u evoluciju, mrzi revoluciju

Pećinski čovjek za pećinski vakat

Idealan Bošnjak po Stavu je – majmun. Po mogućnosti vegetarijanac. Ne smije vjerovati u teoriju evolucije, a revolucija mu je haram. Čitanje knjiga mu je zabranjeno. Naročito knjiga Branka Ćopića. Idealan stavovski Bošnjak kupuje Stav, vjeruje u karizmu i nadnaravne šamanske moći Sebije Izetbegović i glasa za SDA. Oglašavati se ne smije. Osim aplauzom na govor najvećeg sina svoje neevoluirane skupine. Ponekad stavovski Bošnjak ima obavezu da podigne ruke u zrak. Prvo desnu, pod četrdeset i pet stepeni, sa otvorenom šakom okrenutom prema vani. I to tokom intoniranja ilahije „Ja Mustafa“. Busuladžiću. Zatim slijedi podizanje i lijeve ruke, da bi se proučila kišna dova. U skladu sa propisima objavljenim u posljednjem broju magazina Stav. 

Pošto neevoluirana skupina voli provoditi revizije, došlo je “vrijeme i za reviziju teorije evolucije“. Uz prigodnu fotografiju, Ejub Topić, u jednom od julskih izdanja Stava, pita se da li je „došlo vrijeme da se oslobodimo marksističko-engelovsko-lenjinističkih učenja“

„Teorija evolucije najmanjkavija je upravo na primjeru ljudske vrste, jer ako je evolucija naša majka,a majmuni naši najbliži rođaci, zar ne bismo trebali izgledati kao na slici u prilogu“, piše autor Topić.

Stav, dakle, tvrdi da ljudska rasa nije evoluirala. Što znači – živimo u pećinskom dobu. Nije baš daleko ni od istine. Barem za nas u BiH. Živimo majmunske, jer su Magareće godine - zabranjene. I Ježeva kućica bi trebala na reviziju. I Orlovi rano lete nisu za bošnjačku skupinu. Gluvi barut, također. Jer, prema Stavu, Banko Ćopić je –ratni zločinac. 

„Zabranjeno svjedočanstvo genocida“, piše Stav u tekstu pod naslovom: „Branko Ćopić učestvovao u masakru Bošnjaka u velikom brdu“. Ključni svjedok Stava za sebe kaže da je „jedini živi svjedok zločina“.

„O Ćopiću je čuo, na stotine puta. On ga nije poznavao i ne sjeća se, ali ga je u selu među ustanicima vidjela i prepoznala Alijina rahmetli supruga Hasija“, proglašava Stav Branka Ćopića –zločincem.

Logično, nakon ovoga nužna je revizija školskog programa. Ćopića Bošnjaci ne smiju izučavati. Jer bi ih u protivnom Filip Begović mogao svrstati u skupinu „pijanih jahača bošnjačke apokalipse“

„Ako si porijeklom Bošnjak, a da bi u Bosni bio prepoznat kao ljevičar ili sljedbenik kvazisekularne ideologije, koja je mešung privatizacijskog tajkunizma i nikada prevaziđenog komunizma, moraš proći neku inicijaciju“, piše Stav u junu ove godine.  

A onda urednik Filip Mursel Begović navodi kako ljevičari (Damir Mašić) jedu svinjetinu, piju alkohol, podržavaju abortus, kako su im homoseksualci prijatelji, kako im lezbijke rade dizajn vikendice i frizuru sinu jedincu itd. Pa ih zato naziva antiflašama. Bošnjak, dakle, po Filipu Murselu, mora biti musliman. I ništa drugo. I to čudan musliman. Koji ne smije piti alkohol, ali smije krasti. Naročito novac od Preporoda. 

Antifašisti su, po Stavu, „antiflaše“. Ma šta značilo. Mada u Stavu ništa ne znači ni riječ „antifašizam“

„Ime Mustafe Busuladžića nadživjelo je (komuistički) sistem koji ga je osudio na smrt. Bez nišana na biljegu zemlje, Mustafa je ostao živjeti u jeziku i kolektivnom pamćenju. A onima koji se tamo nastane, mezar nije ni potreban“, pisao je Stav.

A Mustafa Busuladžić je, kao režimski novinar u  Nezavisnoj državi Hrvatskoj, u vrijeme holokausta nad Židovima, 1944. godine, napisao:  „Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena, sakrivanja i gomilanja robe, krijumčarenja i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.“

Nakon svega, stavoskom Bošnjaku ne preostaje ništa nego da u zrak podigne desnicu. 

(zurnal.info)