NOVA PRESUDA PROTIV NAČELNIKA BUGOJNA:Pet mjeseci zatvora za Hasana Ajkunića

Istražujemo

NOVA PRESUDA PROTIV NAČELNIKA BUGOJNA: Pet mjeseci zatvora za Hasana Ajkunića

U skladu sa sporazumom o priznanju krivice, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osuđen je na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja. Kaznu, zakonski, može otkupiti. Ajkunić je i ranije osuđivan – uvjetno – zbog zloupotrebe položaja i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju. Ipak, iz Općinskog suda Bugojno tvrde da ne postoji mogućnost opoziva ranije izrečene uvjetne osude. Podnosilac krivične prijave nezadovoljan i tvrdi da su Ajkunić i postupajući tužilac u „srdačnim odnosima“.

Pet mjeseci zatvora za Hasana Ajkunića
Hasan Ajkunić

Dugogodišnji načelnik Bugojna Hasan Ajkunić (SDA), u skladu sa sporazumom o priznanju krivice, osuđen je na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, potvrđeno je Žurnalu.

„Dana 07.02.2024. godine održano je ročište za izjašnjenje o krivnji i za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje optuženog Hasana Ajkunića, a na kojem se on izjasnio krivim te na kojem je prihvaćen sporazum o priznanju krivnje sačinjen između optuženog i Kantonalnog tužilaštva Travnik“, odgovorili su nam iz Općinskog suda Bugojno.

Ajkunić je bio optužen da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tužilaštvo ga je teretilo da je tokom 2012, 2015, 2016. i 2017. godine, kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bugojno, propustio da donese više rješenja o prestanku radnog odnosa za namještenike koji su stekli zakonske uvjete za prestanak radnog odnosa prema osnovu sticanja prava na penziju.

„Dakle, kao službena osoba u Federaciji ne obavivši svoje službene dužnosti drugom pribavio korist, čime je počinio produženo krivično djelo 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz čl. 383 st. 1 KZ FBiH“, pisalo je u optužnici.

Ajkunić je, recimo još jednom, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci te je obavezan platiti troškove krivičnog postupka u vidu paušala u iznosu od 100 KM. U dijelu koji se odnosi na krivičnopravnu sankciju, žalba nije dozvoljena.

„Protiv ove presude, odnosno dijela koji se odnosi na krivičnopravnu sankciju, žalba nije dozvoljena, te je u tom dijelu presuda postala pravomoćna danom donošenja i javnog objavljivanja, a protiv ostalih razloga, odnosno ostalog dijela presude dozvoljena je žalba Kantonalnom sudu u Novom Travniku“, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

 

MOŽE LI SE OPOZVATI RANIJE DONESENA UVJETNA OSUDA?

 

S obzirom na to da je osuđen na kaznu zatvora od pet mjeseci, Hasan Ajkunić ima pravo otkupiti zatvorsku kaznu. Novinari Žurnala pokušali su stupiti u kontakt s načelnikom Bugojna, između ostalog pitati ga da li će to i uraditi, ali se na dostupni broj telefona nije javljao.

Ovo nije prvi put da je Hasan Ajkunić osuđen za zloupotrebu položaja. On je 2021. godine uvjetno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci zbog zloupotrebe položaja i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, koja neće biti izvršena ukoliko u vremenu od četiri godine ne počini novo krivično djelo.

Ajkunić je, prenijeli su mediji, osuđen jer je kao službena osoba, obnašajući funkciju načelnika Bugojna, prekoračio svoje ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, tako što je u periodu od januara 2011. do januara 2016. godine vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

S obzirom na novu, nedavno donesenu presudu, pitali smo i Općinski sud Bugojno i Tužilaštvo SBK da li se sada može opozvati ranije donesena uvjetna osuda. Iz dvije pravosudne institucije ne dobijamo iste odgovore.

Iz Općinskog suda Bugojno, pozivajući se na član 64. Krivičnog zakona FBiH, odgovaraju da ne postoji mogućnost opoziva:

„Članom 64. KZ FBiH propisana je mogućnost opoziva uvjetne osude ako osuđeni tokom vremena provjeravanja učini jedno ili više krivičnih djela. S obzirom na to da su djela počinjena tokom 2012, 2015, 2016. i 2017. godine, ne postoji mogućnost opoziva ranije izrečene uvjetne osude.“

Međutim, iz Kantonalnog tužilaštva SBK ukazuju i na član 65. Krivičnog zakona:

„Odredbom člana 65. istog zakona propisano je da će sud opozvati uvjetnu osudu ako poslije njezinog izricanja utvrdi da je osuđeni učinio krivično djelo prije nego što je uvjetno osuđen i ako ocijeni da ne bi bilo osnova za izricanje uvjetne osude da se znalo za to krivično djelo.“

Hoće li se opozvati uvjetna osuda ipak zavisi od suda, jer se u članu 64. navodi kako „će sud, ako osuđeni u vrijeme provjeravanja učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora u trajanju kraćem od dvije godine ili novčana kazna, te nakon što ocijeni sve okolnosti koje se odnose na učinjena krivična djela i učinitelja, a posebno srodnost učinjenih krivičnih djela, njihov značaj i pobude iz kojih su učinjena, odlučiti hoće li opozvati uvjetnu osudu“.

 

PODNOSILAC KRIVIČNE PRIJAVE NEZADOVOLJAN

 

Krivičnu prijavu protiv Hasana Ajkunića, nakon čega je načelnik Bugojna osuđen na kaznu zatvora od pet mjeseci, podnio je Sead Karahodžić, nekadašnji pomoćnik načelnika. U razgovoru za Žurnal ističe da nije zadovoljan presudom, te da je njemu „sve postalo jasno na raspravi o priznanju krivice 7. februara“.

„Naime, ja sam na raspravu stigao sedam minuta prije početka i sjeo na stolicu ispred vrata sudnice. Dvije minute nakon toga dolazi Ajkunić sa svojim braniocem Adilom Lozom iz Travnika i staju pored mene, okrenuvši mi leđa. U tom trenutku iz WC-a izlazi osoba koju u tom trenutku nisam poznavao, niti ona mene, koja prilazi Ajkuniću sa osmijehom, srdačno se pozdravljaju i vode ovakav dijalog:

Osoba: Kako si načelniče?

Ajkunić: Dobro.

Osoba: Kako ti je hanuma?

Ajkunić: Dobro.

Osoba: Kako su ti djeca?

Ajkunić: Dobro.

Tada, vjerovatno bojeći se daljnjih pitanja, Ajkunić tiho kaže toj osobi: „To je Karahodžić“, a ta osoba, provirivši da me vidi jer sam bio zaklonjen tijelima Ajkunića i Loze, kaže: „Baš me briga“.

Ulaskom u sudnicu ostajem zaprepašćen činjenicom da je ta osoba ustvari postupajući tužilac Meho Bradić. Postavlja se logično pitanje ako su im susreti u sudu, pred kamerama, tako srdačni, kakvi su tek oni van pravosudnih institucija, naročito onih u četiri oka“, ispričao je Karahodžić za Žurnal.

Prema njegovim riječima i tvrdnjama, protiv Ajkunića postoji mnogo više konkretnih dokaza koji ukazuju na to da je načelnik Bugojna počinio još krivičnih djela, ali da Tužilaštvo, zbog između ostalog i dobrih privatnih odnosa, svjesno ne želi raditi na tim predmetima ili zaključuje sporazume o priznanju krivnje gdje se izrečenim kaznama ne ostvaruje svrha kažnjavanja, niti svrha specijalne, a ni generalne prevencije.

Na kraju recimo još jednom da smo o svemu ovome željeli razgovarati s načelnikom Ajkunićem, ali on na naše pozive nije odgovarao.

(zurnal.info)