:Pisac Kader Abdolah sutra u Sarajevu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Pisac Kader Abdolah sutra u Sarajevu

Pisac Kader Abdolah sutra u Sarajevu

Iransko-holandski pisac Kader Abdolah sutra će u Sarajevu promovirati svoju novu knjigu Kuća imama koju u Bosni i Hercegovini izdaje Buybook u prevodu Gorana Šarića.

Promocija će biti održana u Bošnjačkom institutu u 19.30 sati. Selvedin Avdić, glavni urednik Žurnala, napravit će nakon promocije javni intervju sa Abdolahom.

"Kuća imama" je višeslojni roman o bogatstvu iranske kulture, suštini islama i nesalomljivosti ljudskosti. Kader Abdolah čitatelja vodi kroz priču kao gosta jedne istaknute i moćne senedjanske porodice. Usponi i padovi ove porodice u njihovoj raskošnoj kući koja je povezana sa džamijom podudaraju se s modernom historijom Irana.

Kader Abdolah rođen je 1954. u Araku, u Iranu, pod imenom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahni. Potječe iz ugledne porodice (osnivača moderne iranske književnosti i značajnog političara). Kao student fizike u Teheranu postao je član ljevičarske političke partije koja je djelovala u tajnosti i koja se pobunila prvo protiv šaha, a potom i protiv ajatolaha.

U Holandiju se doselio 1988. godine, nakon što je morao napustiti Iran. Piše na holandskom jeziku pod pseudonimom koji se sastoji od imena njegovih poginulih prijatelja – Kadera i Abdolaha.

(Fena)