RETROAKTIVNO PLANIRANJE:Plan javnih nabavki VSTV-a nije objavljen u skladu sa Zakonom

Istražujemo

RETROAKTIVNO PLANIRANJE: Plan javnih nabavki VSTV-a nije objavljen u skladu sa Zakonom

VSTV BiH, kada je u pitanju Plan javnih nabavki za 2020. godinu, nije postupao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali ni u skladu sa dobrim praksama, već je retroaktivno isplanirao ono na šta je već prethodno potrošen novac svih građana Bosne i Hercegovine

Plan javnih nabavki VSTV-a nije objavljen u skladu sa Zakonom

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) je jedan od ugovornih organa čije su nabavke u toku 2020. godine praćene i analizirane na portalu PratimoTendere.ba. Detaljna analiza urađena je na 15 direktnih sporazuma i svih 15 je ocijenjeno srednjim stepenom rizika (žuta zastavica).


(Portal PratimoTendere.ba)

 

Osnovni razlog zbog koga su nabavke ocijenjene rizično je to što u zakonskom roku na web stranici VSTV-a BiH nije objavljen Plan nabavki za 2020. godinu, pa postoji sumnja da se nabavke  neadekvatno planiraju. Odredbe Zakona o javnim nabavkama kada je planiranje u pitanju su jasno definisane u članu 17. stav 2.:

- Ugovorni organ mora objaviti plan nabavki čija je vrijednost veća od vrijednosti utvrđenih u članu 14. stav (1) ovog zakona na svojoj internetskoj stranici, i to najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja budžeta, odnosno finansijskog plana.

S obzirom da je na portalu PratimoTendere.ba rađena analiza samo direktnih sporazuma VSTV-a, a da Zakon o javnim nabavkama nije definisao obavezu njihovog planiranja, treba istaći da je planiranje svih javnih nabavki, pa i onih za koje ne postoji zakonska obaveza, dobra praksa koja doprinosi većoj transparentnosti javnih nabavki.

Milan Tegeltija predsjednik VSTV BiH, prije nekoliko dana, pred novinarima je izgovorio: ''Ja sam čovjek od zakona, ja sve radim zakonito.'' Međutim, u ovom slučaju, sa aspekta planiranja javnih nabavki, možemo konstatovati da to ne odgovara istini. Plan javnih nabavki, prema Zakonu o javnim nabavkama, mora se usvojiti najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja budžeta, odnosno finansijskog plana. Budžet institucija BiH je usvojen 29.07.2020. godine, a VSTV BiH je na svojoj web stranici objavio Plan javnih nabavki tek 07.12.2020. godine. što znači da je probijen rok za ispunjavanje ove zakonske obaveze. 

 


(Web stranica VSTV BiH)

 

Kad je u pitanju planiranje nabavki, treba još napomenuti i to da postoji dobra praksa da, ukoliko budžet nije usvojen, ugovorni organi na svojim web stranicama objavljuju Privremeni plan javnih nabavki na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, i to za period na koji se odnosi Odluka o privremenom finansiranju. Međutim, na osnovu dostupnih informacija vezanih za planiranje javnih nabavki u 2020. godini, VSTV BiH nije postupao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali ni u skladu sa dobrim praksama, već je retroaktivno isplanirao ono na šta je već prethodno potrošen novac svih građana Bosne i Hercegovine.

 

(zurnal.info)