Doba tajkuna:PLJAČKA U PRIJEDORU: Kako su Marko Pavić i Mittal oštetili RS za 228 miliona maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PLJAČKA U PRIJEDORU: Kako su Marko Pavić i Mittal oštetili RS za 228 miliona maraka!

Prema grubim procjenama stručnjaka, Republika Srpska je od 2004. godine do danas u slučaju “Mittal” oštećena za više od 500 miliona maraka

PLJAČKA U PRIJEDORU: Kako su Marko Pavić i Mittal oštetili RS za 228 miliona maraka!
FOTO: infoprijedor

Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić saopštio je da je predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić umiješan u malverzacije u vezi sa poslovanjem kompanije „Arcelor Mittal” Prijedor i Rudnika “Ljubija”, zbog čega je Republika Srpska oštećena za 228 miliona maraka.

Cijeli slučaj zanimljiv je i zbog činjenice da Čavić, koji je opozicioni političar, optužbe protiv Pavića potkrepljuje dokumentima nadležnih institucija Republike Srpske, koje prethodno o svemu tome nisu saopštile ni slova.

TAJNI DOGOVOR U BEČU

Čavić je naveo da opozicioni Savez za promjene posjeduje dokumente  Ministarstva finansija i Poreske uprave RS, koji dokazuju da je Rudnik željezne rude “Ljubija”, u kojoj je Pavić bio predstavnik državnog kapitala, lažno prikazivao ostvarenu dobit zbog čega je Republika Srpska oštećena za 228 miliona maraka.

“Ovo preduzeće ima obavezu da plati neplaćeni porez na dobit od 50 miliona KM za tri godine (od 2010. do 2013.)”, naveo je lider NDP-a.

Čavić je pojasnio da je dobit preduzeća lažno prikazivana, odnosno da je bila bila deset puta manja od dobiti koju su utvrdili kontrolni organi RS.

Istražujući poslovanje Mittala i Rudnika “Ljubija” Poreska uprava RS je angažovala firmu iz Velike Britanije, koja je utvrdila da je ruda iz rudnika prodavana drugom preduzeću, koje je takođe u vlasništvu Mittala, po cijeni deset puta manjoj od tržišne. Sve to, tvrdi Čavić, znao je i Marko Pavić, što ga čini odgovornim za višemilionsku štetu nanesenu budžetu RS.

"Uz puno saznanje predstavnika državnog kapitala, prije svega Marka Pavića, ova firma je u posljednje tri godine izbjegla da prikaže dobit od 364 miliona KM i zbog toga je Rudnik Ljubija izgubio 178 milona KM. Vlada Republike Srpske i pravna lica kroz fondove izgubili su za ove tri godine 228 miliona maraka jer je lažno prijavljivana dobit i nije plaćan porez”, istakao je Čavić

Kako je potvrđeno Žurnalu, Marko Pavić je protekle sedmice boravio u Beču, gdje je sa vlasnicima “Mittala” pokušao da osmisli način kako da se spriječi prebacivanje 50 miliona maraka iz te firme u budžet RS nakon što je Poreska uprava RS utvrdila da je ta kompanija za tri godine utajila upravo taj iznos za plaćanje poreza.

U te tri godine Pavić je bio predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” i nije mu padalo na pamet da reaguje i spriječi kriminalne radnje. Onda je Milorad Dodik odlučio Rudnik “Ljubija” proda svojim izraelskim prijateljima, nakon čega je Pavić podnio ostavku u Nadzornom odboru kompanije.

Zbog oštrog protivljenja Pavića propao je Dodikov plan da se Rudnik “Ljubija” za male pare proda Izraelicima. Bijesan zbog toga, Dodik je naredio Poreskoj upravi da uđe u “Mittal”. Nalazi su bili šokantni, utajeno je 50 miliona maraka poreza, a ukupna šteta po budžet RS je 228 miliona maraka. MUP RS je o cijelom slučaju pokrenuo istragu, a slučaj “Mittal” postao je Paviću omča oko vrata, kojom ga je Dodik čvrsto vezao za vladajuću koaliciju, poručujući mu da ni ne pomišlja da napušta brod koji je, nema sumnje, počeo da tone. Slučaj je zataškan, o čemu jasno svjedoči činjenica da iz Poreske uprave u proteklih sedam mjeseci utaji poreza u “Mittalu” nisu saopštili ništa, mada se radi o ogromnoj šteti pričinjenoj entitetskom budžetu.

Još je licemjerniji sam Marko Pavić, koji je svoju ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” obrazložio “moralnim razlozima”, tvrdeći da smatra štetnom odluku Vlade Republike Srpske da proda većinski kapital u ovom preduzeću izraelskoj kompaniji.

OTIMAČINA OKO PLIJENA

Kompanija “Arcelor Mittal” Prijedor je d.o.o. u kojem 49 posto kapitala pripada Rudniku željezne rude “Ljubija”, a 51 posto kompaniji “Arcelor Mittal Holdings SA” Švajcarska. Kompanija je osnovana 12. avgusta 2004. godine. Od ukupno 49.019.605 KM osnivačkog kapitala Rudnik “Ljubija” ima 24.019.605 KM, a “Mittal” 25.000.000 maraka.

Na kraju 2013. godine ukupna neraspoređena dobit u korist Rudnika “Ljubija” iznosila je oko 26 miliona KM. Bitno je naglasiti da je Rudnik “Ljubija” akcionarsko društvo u kojem 65 posto kapitala ima Akcijski fond RS, 10 PREF i pet posto Fond restitucije. Ukupno 80 posto kapitala pripada RS, dok je preostalih 20 posto u vlasništvu nekoliko fondova: Kristal invest, BLB profit, BORS invest, Euroinvestment, Invest nova, VIB fonda i A banke Vipa.

U februaru 2014. godine Vlada RS je odlučila da proda 65 posto državnog kapitala Rudnika “Ljubija” metodom neposrednog odabira firmi „Izraeli investment grup oversiz“ za 36,5 miliona maraka. Ta izraelska firma je registrovana u of šor državici Komonvelt Dominika.

Bio je to povod da Pavić 19. februara prošle godine,  tada predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija”, podnese ostavku na tu funkciju.

Zbog protivljenja Pavića, odnosno njegovog DNS-a, Vlada povlači prijedlog prodaje akcija “Ljubije” izraelskoj firmi, jer nije imala većunu da donese odluku o privatizaciji. Vlada isto pitanje pokreće i u 2015. godini, ali se Pavić i DNS ponovo protive privatizaciji Rudnika “Ljubija”.

Na privatizaciji Rudnika “Ljubija” najviše je insistirao sam Dodik. On je još u julu 2013.godine optužio “Mittal” da transfernim cijenama oštećuje budžet RS. U Vladi RS su sve vrijeme znali da “Arcelor Mittal” koriste transferne cijene između povezanih pravnih lica u vlasništvu holdinga “Arcelor Mittal” iz Švajcarske (Željezara Zenica), tako što se isporučena ruda fakturiše po značajno nižim cijenama od tržišnih.

Zbog mira među koalicionim partnerima (SNSD-DNS) to pitanje nije otvarano. Bilo je samo pitanje, ko će na ovom poslu pokupiti kajmak, Marko Pavić ili Milorad Dodik. Ispostavilo se da je Pavić u ovom slučaju bio jači. Dodik je pokušao da uvede sumnjivu izraelsku of šor firmu, kako bi oni, a ne “Mittal”, zaradili velike pare od transfernih cijena, ali ga je u tome sprečio Pavić, jer njegov DNS nije podržao ovakvu privatizaciju.

POLA MILIJARDE ZA 11 GODINA

Uslijedila je odmazda. Pošto nije mogao privoljeti Pavića da pristane na prodaju “Ljubije” njegovim izraelskim prijateljima, Dodik je naložio Poreskoj upravi (Sektor za kontrolu, istrage i obavještajne poslove) da krene u češljanje “Mittala”. Poreska uprava je istražila obračun poreza na dobit za period od 01. juna. 2010. do 30. juna 2013. godine.

U martu ove godine izdato je rješenje “Mittalu” da plati neplaćene poreze. Kompanija se žalila na rješenje, ali ono je odbijeno, čime je 22. jula ove godine postalo izvršno. Za kontrolisani period, od ukupno 36 mjeseci, utvrđeno je da je izvršena utaja poreza na dobit od 36.374.995,08 KM, da je kamata za neplaćanje 13.186.127,00 KM, što ukupno iznosi 49.561.122,08 KM. Za obračun utajenog poreza na dobit preko transfernih cijena korišten je metod uporedive tržišne cijene , a konsultantske usluge za potrebe Poreske uprave RS izvršila je firma CRU konzalting iz Londona

Osim neplaćenog poreza na dobit, prema ocjenama stručnjaka, daleko veća šteta je u neprikazanoj dobiti. Da je ta dobit prikazana, Rudniku “Ljubija” pripao bi dio ostvarene dobiti, jer posjeduje 49 posto akcija kapitala “Mittala”.

Kako je “Arcelor Mittal” Prijedor prodavao rudu Željezari Zenica (koja je takođe u vlasništvu Arcelor Mittal Holdinga iz Švajcarske) po desetorostruko nižim cijenama od važećih tržišnih cijena na svjetskom tržištu željezne rude, prihod je bio desetostruko manji od prihoda koji bi bio ostvaren po stvarnim tržišnim cijenama. Na taj način je u tri kontrolisane godine ostvarena desetorostruko manja dobit od prikazane u tri kontrolisane godine.

Prema raspoloživim dokumentima, neprikazana dobit Rudnika “Ljubija” je 178 miliona maraka.
Još nije poznato koliko je “Mittal” utajio poreza u poslednje dvije godine, te kolike su utaje od 2004. godine (kada je kompanija osnovana) do 2010. godine, kada je Poreska uprava počela kontrole.

Prema grubim procjenama stručnjaka, Republika Srpska je od 2004. godine do danas u slučaju “Mittal” oštećena za više od 500 miliona maraka!

Marko Pavić promtno je demantovao sve Čavićeve optužbe i pozvao lidera NDP-a da mu se “što brže izvini”.
Konačan sud treba da daju nadležne institucije RS, prije svega MUP i pravosuđe, tim prije što se radi o ogromnom novcu za koji je oštećen budžet RS. 

(zurnal.info)