JOŠ DVA DIREKTORA ZZO ZDK U SUDNICI:Po cijenu optužnice, kadar SBB-a mora biti zaposlen!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

JOŠ DVA DIREKTORA ZZO ZDK U SUDNICI: Po cijenu optužnice, kadar SBB-a mora biti zaposlen!

Zeničko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dževada Hamzića i Mirzete Subašić, bivših direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Prije pola godine optužen je i njihov prethodnik Senaid Begić, a zbog njegovog nezakonitog imenovanja prije toga je optužena bivša ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda

Po cijenu optužnice, kadar SBB-a mora biti zaposlen!
FOTO: zenicablog

Krajem novembra potvrđene su optužnice protiv dvoje bivših direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, Dževada Hamzića i Mirzete Subašić. Hamzić je optužen da je nezakonito, bez konkursa izvršio prijem jedne osobe na mjesto rukovodioca Poslovnice Vareš, a koja nije zadovoljavala uslove u pogledu radnog staža te položenog stručnog ispita. Ugovor je glasio na period od dva mjeseca, 10.5. do 10.7. 2016. godine.

Uzalud je, nedugo potom, Hamzić raspisao konkurs za to radno mjesto. U prigovoru na optužnicu on tvrdi da nije bio upoznat sa kvalifikacijama primljene djelatnice te da su uslijedili brojni pritisci visokih funkcionera da ista osoba bude putem konkursa ponovo primljena, što je odbio.

Početkom jula za direktoricu ZZO ZDK biva imenovana Mirzeta Subašić, kadar SBB-a. Prvo što je uradila jeste poništenje konkursa kojeg je raspisao njen prethodnik te produženje ugovora za istu osobu, Safetu Muftić.

Safeta Muftić je SBB-ova vijećnica u Općinskom vijeću Vareš, potredsjednica općinskog Foruma žena ove stranke, a bila je i potpredsjednica SBB-a ZDK.

 

 

lider SBB-a (lijevo) i Safeta Muftić

Mirzeti Subašić je bilo najvažnije da njena stranačka kolegica dobije posao na neodređeno vrijeme bez obzira na sve. Tako joj u narednom periodu obezbjeđuje ukupno 12 ugovora na određeno vrijeme. Posljednji šestomjesečni ugovor direktorica Subašić je produžila do 16.5.2019.  te je tako Safeta Muftić premašila trogodišnji angažman po ugovorima na određeno vrijeme te stekla pravo zaposlenja na neodređeno vrijeme na mjestu rukovodioca Poslovnice ZZO ZDK u Varešu.

Mirzeta Subašić je tako dokazala da je prava SBB-ova heroina, jer je unatoč, pokazaće se opravdanoj opasnosti od optuženja, nastavila produžavati ugovore stranačkoj kolegici do njenog konačnog zaposlenja.

 

 

Samo nekoliko dana nakon što je potpisala prijem Muftićeve u stalni radni odno,s Subašićeva je smijenjena. Skupština ZDK nije prihvatila njen izvještaj o radu ZZO. Prvo ročište o izjašnjenju po optužnici je održano i optuženi su se izjasnili da nisu krivi. Biće, uslovno rečeno, zanimljivo šta tokom suđenja mogu reći rukovodioci Pravne službe Zavoda koji su znali ili morali znati da, kako je navedeno u optužnici, Safeta Muftić nije ispunjavala uslove za prijem u radni odnos.  

Podsjetimo, polovinom maja ove godine podignuta je optužnica protiv SDP-ovca Senaida Begića još jednog bivšeg direktora ZZO ZDK u periodu 2012-2016 godina. Optužnica protiv njega sadrži djela poput nabavke mobitela i nezakonito prikazanih putnih troškova i dnevnica te „samo“ dva nezakonita zapošljavanja, jedno na period od dva mjeseca te jedno na neodređeno vrijeme, sa prethodnim prilagođavanjem uslova konkursa „odabranoj“ osobi. Žurnal je pisao da je primjera radi samo u izbornoj 2014. godini, primljeno pedesetak “Begićevih pripravnika” preferiranih iz redova aktivista SDP-a, toliko prekobrojnih da je ponestalo novca za plate. Potom je pod izlikom uštetde, iz sredstava namijenjenog bolničkoj tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti prebačeno više od 770 hiljada maraka, kako bi se namirila nedostajuća sredstva.

Funkcija direktora ZZO ZDK je očito problematična. Sadašnji je Omer Škaljo. Na tu je poziciju imenovan nakon što je dvije godinu bio u penziji!? Prethodno je kao zastupnik Federalnog parlamenta za odlazak u penziju naplatio otpremninu od 15 hiljada maraka.

Na posljednjim izborima osvojio je mandat u Skupštini ZDK kao član Nezavisnog bloka, iz kojeg biva ubrzo isključen. Postaje nezavisni zastupnik koji paktira sa A-SDA. Njegov glas bio je presudan za formiranje skupštinske većine. Ministar iz ove stranke Adnan Jupić (inače bivši potpredsjednik SBB-a) ga potom nagrađuje. Promjenom statuta Zavoda obezbjeđuju se uslovi za imenovanje penzionera Škalje. Omer Škaljo bio je i akter afere nezakonitog SDA zapošljavanja u Elektroprivredi BiH. O kakvom je kadru riječ, dovoljno kazuje podatak da ga je zbog nagomilanog ličnog interesa čak i SDA isključila iz svog članstva!

(zurnal.info)