Kako Vlada RS podstiče izvoz:Po čudnim pravilima podijeljeno 20 miliona maraka

Istražujemo

Po čudnim pravilima podijeljeno 20 miliona maraka

Po čudnim pravilima podijeljeno 20 miliona maraka

Gotovo četiri mjeseca Vladi Republike Srpske trebalo je da objavi rezultate konkursa za podsticaj izvoza. Kada su rezultati konkursa konačno i objavljeni na potpisivanje ugovora u ministarstvo industrije energetike i rudarstva došlo je dvije stotine privrednih subjekata. Ispalo je da je Vlada sredstva za podsticaj izvoza dijelila i šakom i kapom, svakome. Ali, nikome ni blizu dovoljno sredstava, makar ne u onoj mjeri u kojoj su se privrednici - izvoznici nadali.

PROTEKCIJA MLIJEKU

Vlada Republike Srpske za podsticaj izvoza u prošloj godini je planirala dvadeset miliona maraka, što je ni mnogo ni malo ali je, podjeljeno na 198 privrednih subjekata koji su prošli konkurs, mizerija. Najviše novca dobiće „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice – 216.000 KM. Najmanje, „Bumerang“ d.o.o. iz Bijeljine - nešto više od 18.000 KM.

Objavljivanje liste dobitnika podsticaja za izvoz podstaklo je pobunu pojedinih privrednika.

U banjalučkoj fabrici obuće „Bema“, koja se na famoznoj „podsticajnoj“ listi nalazi na visokom osmom mjestu (trebalo bi da dobiju 178.604 KM), nisu zadovoljni ni iznosom podsticaja ni načinom na koji je Vlada uopšte sprovela konkursnu proceduru.

- Mi u Bemi smo u ovoj godini na koju se odnose podsticaji imali 41 milion izvoza, primljenih 280 novih radnika i milion novih investicija. Ovdje je očigledno da je Vlada miješala podsticaje za izvoz i investicije, a podsticaje davala i onima koji su investirali samo u novu opremu ili objekte, bez novih radnika i bez ovolikog izvoza, kaže za „Žurnal“ direktor „Beme“ Marinko Umićević.

Vlada RS se tu, međutim, mudro ogradila. Precizirano je da privredni subjekt od konkursne komisije može da dobije maksimalno 47 bodova, da se vrijednost izvoza u konkursu vrednuje maksimalno sa 40 bodova, a broj zaposlenih radnika sa maksimalnih 5. U prevodu to znači da su isto bodovani izvoznici koji su ostvarili dvadeset miliona KM sa izvoznicima koji su ostvarili četrdeset miliona maraka izvoza kao i izvoznici koji su u posmatranoj godini zaposlili 15, sa onima koji su zaposlili 120 novih radnika.

BODOVE NA SUNCE

Nekoliko nezadovoljnih privrednika tražilo je od nadležnih u ministarstvu industrije, energetike i rudarstva da zvanično objave način bodovanja, kao i koji privredni subjekt je na osnovu koliko bodova dobio koliko novca za podsticaj. Mjesta sumnji u pravičnu raspodjelu svakako imaju bar do tada dok raspodjela podsticaja nije u potpunosti transparentna.

Od takve zvanične objave za sada, saznajemo u resornom ministarstvu, nema ništa. Jedino što je Vlada uradila jeste da je javno objavila spisak preduzeća koja će dobiti podsticaje.

Međutim, ni to nije apsolutno sigurno, jer veliko je pitanje da li Vlada trenutno uopšte ima sredstava obećanih za podsticaje. Ugovori sa svih 198 izvoznika koji su prošli na konkursu biće potpisani ali, „Žurnal“ saznaje, novac će im biti uplaćen najranije početkom naredne godine. Nedostatak sredstava vrlo lako bi mogao da bude i glavni razlog odugovlačenja objavljivanja rezultata konkursa.

(zurnal.info)