Trebinje:Po kapacitetu nerealan, po karakteru predizborni

Istražujemo

Po kapacitetu nerealan, po karakteru predizborni

Po kapacitetu nerealan, po karakteru predizborni

Budžet Trebinja, kao i gotovo svih opština u Republici Srpskoj, nalazi se u veoma lošem stanju, bez gotovo ikakvih izgleda da se situacija popravi i namakne novac za brojne potrebe kako građana, tako i grada.

KRIZA PRIVATNIKA

Izvršenje budžeta Trebinja za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje sve simptome teškog oboljenja, jer je njegovo punjenje umanjeno za 3.478.735 KM, odnosno 14,80% u odnosu na predviđeno. Po kapacitetu nerealan, po karakteru predizborni. Upućeni tvrde da ove brojke pokazuju da je trebinjski budžet za 2012. po svom kapacitetu potpuno nerealan, “a po svom karakteru predizborni”.

Takvu konstataciju dodatno potvrđuje činjenica da su poreski i neporeski prihodi manji za 6,2 posto u odnosu na planirane, odnosno da se nalaze na nivou 2011. godine. Posebno je podbacila naplata prihoda od samostalnih djelatnosti, što je direktan dokaz teške krize koja je pogodila privatnike, ali i trebinjsku privredu uopšte.

Smanjen je i priliv sredstava od neporeskih prihoda, posebno kada je u pitanju naknada za korišćenje prirodnih resursa, naknada za građevinsko zemljište, naknada za zakupe. Važno je istaći da su raznorazne komunalne takse izazvale veliko negodovanje građana, jer je njihova visina nesrazmjerna kupovnoj moći stanovništva. Primjera radi, ovjera kopije jedne strane nekog dokumenta naplaćuje se u opštini 5 KM, što je frapantna cijena i malo je onih u ovom gradu koji toliku sumu novca mogu da izdvoje za kopiranje i ovjeru potrebnih im dokumenata.

Dugoročne i kratkoročne kreditne obaveze Trebinja, krajem šestog mjeseca ove godine, iznosile su (glavnica plus kamata), prema dokumentu o izvršenju budžeta iznosle, 3.935.336 KM. Međutim, u Izvještaju o stanju duga i obavezama po izdatim garancijama navedeno je da je ukupni dug Trebinja za 3 miliona KM veći od prikazanog, to jest da iznosi 6.110.586,52 KM (glavnica 4.820.568,70 i kamata 1.290.017,82 KM).

PROBIJANJE PLAFONA

Trebinje korisnicima budžeta duguje ukupno 1.336.393 KM, što jasno ukazuje da grad ima problema sa likvidnošću, te da je dovedeno u pitanje normalno i efikasno funkcionisanje brojnih službi.

Uprkos svim ovim negativnim pokazateljima, opštinari su probili plafon za lična primanja, utrošivši 77.093 KM više od predviđenog, a u ambijentu opšte krize i besparice, uposlenima u administraciji isplaćen je i regres od 1000-1100 KM.

Kao poseban kuriozitet u Trebinju navode činjenicu da se budžetom više novca izdvaja za zbrinjavanje pasa lutalica, nego za narodnu kuhinju.

(zurnal.info)