Umbrella:Podrška Sanji Vasković, glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info

Novosti

Umbrella: Podrška Sanji Vasković, glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info

Prijavljivanje novinara zbog objavljenih tekstova koje preispituju poslovanje preduzeća, posebno kada postoji opravdana sumnja na nepravilnosti, predstavlja pokušaj ušutkivanja kritičkog novinarstva i ograničavanja slobode medija.

Podrška Sanji Vasković, glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info
Udruženje Umbrella

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija izražava punu podršku našoj kolegici, glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info, Sanji Vasković, koja je suočena s pritiscima i optužbama za krivično djelo klevete, zato što obavlja svoj novinarski posao i iznosi važne informacije u interesu javnosti.

Smatramo da je svaka vrsta pritiska na novinare i slobodne medije direktan udar na slobodu izražavanja i pravo javnosti na istinu. Sa žaljenjem konstatujemo da je urednica Vasković pozvana na ispitivanje u Policijsku stanicu Istočna Ilidža na osnovu prijave vlasnika firme Mraz, gospodina Mladena Kovačevića, bez preciznog navođenja o kojim se navodnim klevetama radi.

Prijava policiji za klevetu vlasnika firme “Mraz”Novi pritisci na redakciju SPIN InfoPrijava policiji za klevetu vlasnika firme “Mraz”

Podsjećamo da je posao novinara da služi interesima javnosti, istražuje i objavljuje informacije koje su od značaja za društvo. Prijavljivanje novinara zbog objavljenih tekstova koje preispituju poslovanje preduzeća, posebno kada postoji opravdana sumnja na nepravilnosti, predstavlja pokušaj ušutkivanja kritičkog novinarstva i ograničavanja slobode medija.

Umbrell-a snažno osuđuje sve pokušaje zastrašivanja novinara i izražava punu solidarnost sa  urednicom Sanjom Vasković. Pozivamo nadležne institucije da omoguće novinarima da rade svoj posao slobodno i bez pritisaka, te da svaki postupak bude vođen u skladu sa zakonom i najvišim standardima slobode medija.

Novinari moraju imati slobodu da postavljaju pitanja i ukazuju na moguće nepravilnosti u radu privatnih i javnih preduzeća bez straha od odmazde.

 

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.