Porodici Špirić zabranjen ulazak u SAD:Podsjećamo na koruptivne afere u kojima je učestvovao Nikola Špirić!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Porodici Špirić zabranjen ulazak u SAD: Podsjećamo na koruptivne afere u kojima je učestvovao Nikola Špirić!

Zbog različitih koruptivnih radnji Nikoli Špiriću i njegovoj porodici zabranjen je ulazak u SAD. Novinari Žurnala godinama su pisali o brojnim Špirićevim kriminalnim aferama. Na žalost, i pored brojnih dokaza, on je i dalje slobodan čovjek.

Podsjećamo na koruptivne afere u kojima je učestvovao Nikola Špirić!

Nakon Milorada Dodika još jedan od čelnika SNSD-a nalazi se na tzv „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država. Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice zabranjen je ulazak u ovu zemlji zbog njegove podložnosti koruptivnim radnjama. Žurnal podsjeća na dio onog što je o Špirićima pisao prethodnih godina, a tužilaštva ignorisala.

Samo pored ovakvog tužilačkog korpusa kakav je u BiH, Nikola Špirić može godinama enormno uvećavati bogastvo bez dokaza o zarađenom. Ono što oni nisu htjeli, uradila je administracija Sjedinjenih Američkih Država. Špirića je označila kao osobu "uključenu u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje koristi" te mu zajedno sa članovima uže porodice zabranila ulazak u SAD.

 

 

EURO PO EURO DO 400 HILJADA

Samo je tužilačka sramota od Gorana Salihovića, smijenjenog glavnog državnog tužioca mogla reći da nema ništa sumnjivo u procesu kupovine Špirićevog stana u Beču.

(ispis Špirićevog bankovnog konta)

Nije trebalo biti ekspert za finansijsku istragu da bi se prateći priliv novca na račun Nikole Špirića zaključilo da on nema pokriće u prijavljenim prihodima. Tokom 2008. godine on je sam sebi uplaćivao različite sume novca, da bi krajem godine na računu „skuckao“ 400 hiljada eura, da bi ga potom tranferisao za kupovinu skromnog prebivališta u Beču.

 

detalj iz Špirićevog stana u Beču (foto: slobodanvaskovic.blogspot.com)

Bilo je gorko smiješno potom slušati Špirićeva obrazloženja tokom kasnije ugaslog  istražnog postupka kako je taj novac stekao prodajom svojih knjiga, što je Žurnal svojevremeno demaskirao, a ne kao nagradu što je nedugo prije svojim uticajem kao predsjedavajući Vijeća ministara pogodovao da se firma „Studen Agrana“ oslobodi carina na uvoz navodno šećera za preradu. O tome su dva svjedoka govorila u Žurnalovom filmu „Pandorina kutija

LAŽIRANJE KOMISIJSKIH ZAKLJUČAKA

Začudo Špirić nije, poput bivšeg za korupciju optuženog direktora Uprave za indirektno oprezivanje Kemala Čauševića, koristio obrazloženje kako je štedljiv čovjek koji ništa zarađeno ne potroši. To bi bilo moguće za povjerovati, jer je odavno Žurnal pisao kako Špirić i neradnim danima enormno plaća gozbe u  eksluzivnim restoranima, sve na račun reprezentacije, a podsjetimo i na CIN-ove članke o tome kako je majstore za radove na svojoj kući u Drvaru Špirić plaćao iz interventnih budžetkih sredstava!?

Još jedna afera, istina više politička, ali sa jasnim elementima krivičnog djela „oproštena“ je državnom parlamentarcu Nikoli Špiriću. Kao predsjedavajući zajedničke parlamentarne Komisije za nadzor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH krivotvorio je zaključke komisije u vrijeme afere „Ušće“, odnosno navodnom prisluškivanju visokih zvaniučnika Srbije od strane bh obavještajne službe, dovodeći tako u ozbiljan politički sukob dvije zemlje. Ako se ovaj svojevrsni politički skandal u režiji Špirića mogao u tim okvirima zataškati i okončati tek njegovom smjenom sa pozicije predsjedavajućeg komisije, nije trebao u tužilačkim, no i ovoga puta je izostala reakcija državnog tužilaštva, o čemu je Žurnal iscrpno izvještavao.

Možda tek odluka američke admnistracije i nedvosmisleno označavanje Nikole Špirića kao korumpiranog političara unekoliko „probudi“ uspavane državne tužioce. Ako ništa, imaju dovoljno vremena da tako do kraja godine poprave svoj učinak i ponovo utonu u višegodišnji zimski san...

(zurnal.info)