Bosanska/Kozarska dubica:Pojeli i popili novac za socijalnu zaštitu građana

Istražujemo

Pojeli i popili novac za socijalnu zaštitu građana

S obzirom na ovakav javašluk i nemar opštinske vlasti, realna je opasnost da ustanove koje pružaju usluge zbrinjavanja i liječenja najugroženijih osoba s područja Dubice, počnu te ljude da otpuštaju i vraćaju kućama

Pojeli i popili novac za socijalnu zaštitu građana

Lokalna vlast u Bosanskoj/Kozarskoj dubici, koja je poslednje četiri godine u rukama Saveza nezavisnih socijaldemokrata, više je u proteklom periodu brinula brigu kako će namaći pare za pozamašnu rerezentaciju najviših lokalnih funkcionera, plaćanje raznoraznih pjevaljki i besmislena narodna veselja, nego kako će obezbjediti potreban novac za socijalno najugroženije građane.

OGROMAN DUG

Opštinskim budžetom za 2012. godinu bilo je planirano da se 580.500 maraka isplati na ime socijalne zaštite, ali je krajem maja dug Centra za socijalni rad prema ustanovama i najugroženijim stanovnicima dostigao ogromnih 300.000 maraka. S obzirom na ovakav javašluk i nemar opštinske vlasti, realna je opasnost da ustanove koje pružaju usluge zbrinjavanja i liječenja najugroženijih osoba s područja Dubice, počnu te ljude da otpuštaju i vraćaju kućama.

Za socijalne slučajeve nema novca, ali ima za bogatu trpezu, kvalitetne ručkove i dobra pića opštinskih funkcionera. Lokalne SNSD-ove vedete su u prošloj godini na reprezentaciju potrošile 75.000 maraka ili svaki dan po 205 maraka. Koliko je rastrošna SNSD-ova bratija u Dubici, sa načelnikom Ninom Jauzom na čelu, najbolje govori činjenica da je prethodna vlast u tom gradu na reprezentaciju godišnje trošila 5.000 maraka, odnosno da su troškove reprezentacije uvećali za 15 puta.

Tu nije kraj katastrofalnoj vladavini, koji su svojim neznanjem, bahatošću, neodgovornpšću ovu, nekada perspektivnu opštinu, doveli u veoma tešku situaciju. U opštinu i opštinska preduzeća zapošljavali su bez mjere i realne potrebe, obećavali nova radna mjesta, u situaciji kada se broj nezaposlenih u Dubici povećao za hiljadu, od čega je i stotinu mladih ljudi sa završenim fakultetima. Samo u opštinu, po stranačkoj liniji i bez ikakve potrebe, zaposleno je 50 novih radnika, što, kada se zbroje njihove plate za četiri godine, donosi trošak od 2,5 miliona maraka.

Od najmanje zadužene opštine, što je bila dok njom nisu zagospodarili Jauz i njegovi, Dubica je danas postala najzaduženija opština u Republici Srpskoj. Opozicione stranke upozorile su da je dug opštine narastao na više od 25 miliona maraka (glavnice i kamate na kredite i dugovi dobavljačima), te da će ga vraćati nekoliko budućih generacija.

Opštinski funkcioneri bili su široke ruke, ali ne prema onima kojima je novac zaista potreban, već za organizovanje kojekakvih skorojevićkih zabava, “noći šampiona” i ostalih manifestacija za uveseljavanje širokih narodnih masa. Zato pare nisu uložene tamo gdje je trebalo – za subvencionisanje poljoprivrede i podsticaje za zapošljavanje. Zanimljivo je da se svake godine budžetom predvidi 220. 000 maraka za podsticanje zapošljavanja, ali da se taj iznos rebalansom smanji na tričavih 10.000 maraka, koje na kraju, da tragedija bude potpuna, uopšte ne budu isplaćene za te namjene.

GDJE SU INVESTITORI

Opozicija dalje navodi da su sve priče o velikim investicijama pale u vodu, počevši od izgradnje graničnog prelaza u Donjoj Gradini, koji nije u upotrebi za teretni saobraćaj već četiri godine niti će biti, jer je poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju za prelazak robe predviđen granični prelaz u Gradišci. Dok su vlastima RS puna usta priča o Jasenovcu i jasenovačkim žrtvama, godinama se odugovlači sa uređenjem Spomen područja Donja Gradina.

Više niko ne pominje pompezno najavljivanu izgradnju puta manastir Moštanica- Mrakovica, a sva bivša državna preduzeća, poput Mehanike, DIP Kozara i Poljoprivrede su propala, dok se nova ne otvaraju. Privatna preduzeća tavore, ne mogu izdržati prevelike namete, a plate radnika u njima već godinama kreću se oko 400 maraka.

Još 2007. godine, prije nego što je SNSD preuzeo vlast u Dubici, ova opština obezbijedila je povoljne kredite za mala i srednja preduzeća, deponujući dio svojih sredstava kod banaka iz kojih je isplaćivala hiljadu maraka po svakom novoprimljenom radniku u proizvodnji. U to vrijeme, ono prije SNSD-a, u Dubici su bile smanjene opštinske takse i naknade, bilo je ubrzano izdavanje neophodne dokumentacije preduzetnicima. Sve u svemu, bio je stvoren povoljan poslovni ambijent koji je privukao domaće i strane investiture. A onda je na loklanim izborima 2008. godine pobijedio SNSD i sve se vratilo na staro – prestala je podrška investitorima, takse i naknade su povećane, prestalo je subvencionisanje zapošljavanja iz opštinskog budžeta. Načelnik Nino Jauz obećavao je da će u poslovnu zonu “Lipova Greda” dovesti investitore iz Italije, Švedske, Izraela, Francuske, Kine…U poslovnu zonu stigao je samo “Eko bel” iz Laktaša. Opština ni ovoj firmi nije mogla platiti dugovanja, pa je “Eko bel” dug namirio u zemljištu.

(zurnal.info)