Niti jedna vakcina nije upotrijebljena u BiH:Pola miliona maraka bačeno u smeće

Istražujemo

Pola miliona maraka bačeno u smeće

Pola miliona maraka bačeno u smeće

Niti jedna vakcina nabavljena protiv "svinjske gripe" nije upotrebljena u BiH, jer dok su se zdravstvene institucije udostojile nabaviti ih, građani su već bili prestravljeni vijestima koje su pristizale iz svijeta o njihovoj nepouzdanosti. Kad su u februaru 2010. godine konačno stigle u BiH, više niko nije želio da se vakciniše. A kako im u oktobru, odnosno novembru ove godine ističe rok trajanja, 60.000 doza plaćenih ukupno 540.000 KM, završit će u spalionicama medicinskog otpada.

GRAĐANI ĆE PLATI I UNIŠTAVANJE VAKCINA

zeljkoler_copyUništavanje vakcina već ovih će dana organizirati Zavod za javno zdravstvo Federacije. Radi se o 30.000 vakcina Pandemrix koje je federalno Ministarstvo zdravstva nabavilo od proizvođača Glaxo Smith Kline (GSK) za 300.000 KM. Skoro spaljivanje vakcina jer im ističe rok upotrebe, za magazin Žurnal potvrdio je Željko Ler, direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

- U skladištu u Federalnom Zavodu nalazi se 30.000 doza pandemijskog H1N1 cjepiva, Pandemrix. Vakcina je neupotrebljiva jer joj, prema deklaraciji proizvođača, rok upotrebe ističe krajem oktobra/listopada 2011. godine. Inače, cjepivo za "običnu" sezonsku gripu koristi se samo za jednu sezonu jer, zbog promjenjivosti virusa gripe, svake godine se pravi novo cjepivo koje odgovara tada cirkulirajućim virusima. Vakcina H1N1 (kao i druge neupotrebljene vakcine, lijekovi) uništavaju se a neškodljiv način (spaljivanjem) u specijalnim pećima (inceneratori). Očekivana cijena uništavanja bit će od 2.000 do 2.500 KM, odgovorio je direktor Zavoda na naš upit.

To što vakcine protiv opasnog virusa u našoj zemlji nikada nisu upotrebljene, nimalo ne čudi, jer sjetimo se koliko su svojevremeno građani BiH bili skeptični prema eventualnom djelovanju vakcina nastalih u laboratorijima velikih svjetskih proizvođača, a i zbog šokantnih podataka o nuspojavama zbog vakcinisanja te zbog teorije o navodnoj zavjeri farmaceustkih kompanija kojima je pandemija "svinjske gripe" donijela ekstra profit.

Sve to, međutim, ne amnestira domaće institucije od odgovornosti što je budžetski novac tek tako bačen u smeće. A koliko je državnih, federalnih, kantonalnih... institucija u cijeloj zemlji, koje raspolažu milionskim budžetima a jedini im je zadatak, ne da se bave posljedicama, već da preduhitre krizne situacije kakva je bila s pojavom virusa "svinjske gripe" na našim prostorima.

 

REPUBLIKA SRPSKA Vakcine stigle kad više niko nije htio da se vakciniše

ljekari_copyMinistarstvo zdravlja Republike Srpske je za nabavku vakcina protiv virusa gripe H1N1 prošle godine potrošilo 240.000 KM. Kao i u Federaciji, radi se o 30.000 doza, neupotrebljenih, jer građani u RS-u nisu željeli da se vakcinišu. Ovim vakcinama rok trajanja ističe krajem novembra i također će biti uništene u jednoj od domaćih ili inistranih spalionica medicinskog otpada. Već se spekulira da bi spaljivanje moglo biti obavljeno u nekoj od austrijskih firmi koje se bave spaljivanjem medicinskog otpada, tako da bi samo zbog transporta cijena uništavanja vakcina mogla da bude viša od planiranih nekoliko hiljada maraka.

(zurnal.info)