Specijalno tužilaštvo Republike Srpske:POLICAJCI UDRUŽENI U NARKO KARTEL: Odjeljenje za borbu protiv narkotika prodavalo drogu u Banjoj Luci!

Istražujemo

POLICAJCI UDRUŽENI U NARKO KARTEL: Odjeljenje za borbu protiv narkotika prodavalo drogu u Banjoj Luci!

Policijski inspektori, organizovani u zločinačko udruženje, djelovali su na području Banjaluke od kraja 2010. do oktobra 2013. godine

POLICAJCI UDRUŽENI U NARKO KARTEL: Odjeljenje za borbu protiv narkotika prodavalo drogu u Banjoj Luci!

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv osam policijskih inspektora, pripadnika Odjeljenja za borbu protiv narkotika, tereteći ih da su se kao članovi zločinačkog udruženja bavili trgovinom drogom na području Banjaluke. Policijski inspektori optuženi su da su počinili krivično djelo “organizovani kriminal u vezi sa krivičnom djelom neovlašćena proizvodnja i promet droga”.

KO SU ORGANIZATORI I ČLANOVI

U optužnici se navodi da je inspektor Srđan Radulović bio organizator, a da su inspektori Ognjen Stijak i Marko Kovačević bili članovi zločinačkog udruženja, koje se bavilo neovlašćenom proizvodnjom i prometom heroina i marihuane.

Optužnica je podignuta i protiv šefa Odsjeka za borbu protiv neovlašćene proizvodnje i prometa droga u banjalučkoj policiji Gorana Mihajlice, kao i inspektora Darija Dabića, Gavrila Šinkovića, Jovana Miljkovića i Vladimira Marčete.

Oni se terete da su zajedno sa Radulovićem, Stijakom i Kovačevićem počinili krivična djela iznuđivanje iskaza, nanošenje teške tjelesne povrede, lažno prijavljivanje krivičnog djela, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanje i uništavanje službene isprave.

Policijski inspektori, organizovani u zločinačko udruženje, djelovali su na području Banjaluke od kraja 2010. do oktobra 2013. godine, a među dilerima su pronalazili osobe koje su za njih prodavale drogu. One, koji nisu pristajali da rade za njih, optuženi inspektori su fizički i psihički zlostavljali. Od njih su iznuđivali iskaze i podmetali im dokaze, a prilikom pretresa prostorija koje su koristili ti dileri, falsifikovali su isprave.

“Radulović, Stijak i Kovačević su koristili sva raspoloživa ovlaštenja koja su im kao policijskim službenicima data, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - službena vozila, telefon, oružje, opremu i sredstvo sile”, navodi se u optužnici Specijalčnog tužilaštva.

Za optužene policijske inspektore na ovaj način prodato je oko osam kilograma heroina i oko pet kilograma druge opojne droge, a zarađeni novac od prodaje, oko 117 hiljada konvertibilnih maraka, dijelili su između sebe.

Radulović, Stijak i Kovačević uhapšeni su u oktobru 2013. godine i od tada se nalaze u pritvoru. Tada je uhapšen inspektor Slavko Đurić, ali je on pušten da se brani sa slobode. Prema pouzdanim informacijama, on je jedan od ključnih svjedoka protiv ostalih policajaca - narko dilera.

Navodno su Stijak, Radulović i Kovačević, prije nego što su uhapšeni, prijetili članovima Đurićeve porodice da će ih likvidirati.

GDJE JE 40 KILOGRAMA NARKOTIKA

Optužnica, koju je danas objavilo Specijalno tužilaštvo RS, nije kraj ovoj horor priči, u kojoj glavne uloge imaju policajci-kriminalci. Odranije je poznato da je iz depozita banjalučkih sudova nestalo gotovo četrdeset kilograma narkotika. Nestanak tih narkotika dovodi se upravo u vezu sa djelovanjem optužene grupe policijskih inspektora, a droga, koja je na volšeban način nestala iz sudskog depozita, najvjerovatnije je završila na banjalučkim ulicama.

Iz Specijalnog tužilaštva ranije nisu željeli dati bilo kakve informacije o tome, navodeći da se “predmet nalazi u fazi istrage”, te da bi “svako dalje otkrivanje informacija moglo ugroziti istragu”.

Krađa narkotika otkrivena je nakon što je utvrđeno da postoji razlika u količini droge zaplijenjene tokom akcija i količini koja se optuženima u raznim slučajevima stavljala na teret tokom sudskih postupaka.

Osim toga, optuženi inspektori su tokom policijskih akcija jedan dio zaplijenjenih narkotika odvajali na stranu i kasnije dilali, a drugi, manji dio, prijavljivali.

Nakon što su pohapšeni članovi ovog narko-kartela, Specijalno tužilaštvo pokrenulo je reviziju više od stotinu predmeta, koje su vodili Stijak, Radulović, Đurić i Kovačević. Do sada je u preko 40 predmeta utvrđeno da su narečeni inspektori postupali mimo zakona i izmišljali svjedoke pretresa, što dovodi u pitanje i presude banjalučkih sudova u slučajevima trgovine narkoticima.

(zurnal.info)