Biografija ubice:Policija 18 puta prijavljivala Sefića za krivična djela – pravosuđe ništa nije poduzimalo
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Biografija ubice: Policija 18 puta prijavljivala Sefića za krivična djela – pravosuđe ništa nije poduzimalo

Dakle, da saberemo, da je pravosuđe reagiralo na vrijeme, i Sanjinu Sefiću izricalo samo minimalnu kaznu zatvora, on bi u zatvoru proveo 16 godina

Policija 18 puta prijavljivala Sefića za krivična djela – pravosuđe ništa nije poduzimalo

Protiv Sanjina Sefića, vozača koji je u Sarajevu usmrtio dvije studentice, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su nadležnom Tužilaštvu 18 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, saznaje Žurnal.  Pravosudne institucije samo su jednom reagirale, te su Sefiću izrekle uvjetnu osudu.

Prvi puta, Sefić u policijske dosjee ulazi kao šesnaestogodišnjak. Naime, 2007. godine policija Kantona Sarajevo podnosi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv njega zbog krivičnog djela nanošenje teške tjelesne povrede. Propisana kazna za ovo krivično djelo je od jedne do 5 godina zatvora. Po ovoj prijavi policije, pravosudni organi nisu ništa poduzeli.

Godinu kasnije, Sanjin Sefić, kao maloljetnik, prijavljen je da je počinio 15 krivičnih djela. U pitanju je 14 krivičnih djela razbojništvo, iz člana 289. Krivičnog zakona FBiH. Kazna propisana za ovo krivično djelo je od jedne do deset godina zatvora. Pravosudne institucije nisu poduzele ništa. Iste godine, Sanjin Sefić je prijavljen i zbog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju. Pravosudne institucije nisu reagirale.

Godine 2010., policija dokumentuje i prijavljuje Sanjina Sefića za krivično djelo izazivanje opće opasnosti. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine zatvora. Pravosudni organi nisu reagirali.

Iste, 2010. godine Sanjin Sefić prijavljen je zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Propisana kazna za ovo krivično djelo je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do tri godine. Pravosudni organi su reagirali i 13. februara 2015. godine Sanjina Sefića osuđuju na 8 mjeseci uslovnog zatvora s rokom kušnje od godinu i po.

Dakle, da saberemo, da je pravosuđe reagiralo na vrijeme, i Sanjinu Sefiću izricalo samo minimalnu kaznu zatvora, on bi u zatvoru proveo 16 godina.

No, to nije sve. Kada je u pitanju kršenje saobraćajnih propisa, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo nadležnom Općinskom sudu u Sarajevu protiv Sanjina Sefića podnijeli su čak 47 prekršajnih naloga.  Unatoč tome, Sefić je nesmetano upravljao motornim vozilima, pa je tako 10. oktobra ove godine u Sarajevu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije studentice koje su prelazile ulicu. A da je pravosuđe (Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i Općinski sud Sarajevo) postupalo po prijavama MUP-a KS, Sanjin Sefić bi te noći bio u zatvoru.

(zurnal.info)