30 miliona za turističko-ugostiteljski sektor:Pomoć dobile firme bez zaposlenih i one koje su tokom pandemije otpustile radnike
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

30 miliona za turističko-ugostiteljski sektor: Pomoć dobile firme bez zaposlenih i one koje su tokom pandemije otpustile radnike

Iako je 30 miliona maraka prvenstveno bilo namijenjeno za očuvanje radnih mjesta Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu sa SBB-ovom ministricom Editom Đapo novac je dijelilo čak i firmama koje nemaju ili imaju samo jednog zaposlenog. Ministrica Đapo odlučila je nagraditi i firme koje su u pandemiji otpuštale radnike, pa i poslovne jedinice koje nisu upisane u sudski registar!

Pomoć dobile firme bez zaposlenih i one koje su tokom pandemije otpustile radnike

 

 

Vlada FBiH je polovinom decebra prošle godine donijela Odluku o dodjeli sredstava subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30.000.000 KM na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije COVID-19. Za hotele i sličan smještaj izdvojeno je 19,5 miliona maraka, putničke agencije 6,6 miliona, turoperatore 2,5 miliona te za banje i lječilišta nešto više od milion maraka.

Federalni revizori ukazuju da nije razmatrano smanjenje broja radnih mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

“Broj zaposlenih na 30. 9. 2020. godine, koji je bio jedan od kriterija za dodjelu finansijske pomoći, u odnosu na isti period prethodne godine kod većeg broja korisnika značajno je smanjen - „Europa“Hotel Holiday, Sarajevo i „Termalna rivijera Ilidža“ smanjili su broj zaposlenih za 90, „Europa“ Hotel Europe i Grand Hotel Bristol Sarajevo smanjili su broj zaposlenih za 68, „AVAZ“ d.o.o. za 65, Lječilište „Reumal“ Fojnica za 63”, naveli su revizori.

Iako su za vrijeme pandemije otpustili 90 radnika Europa. Hotel Holiday Sarajevo od Federalnog ministarstva okoliša i turizma dobija 569.209 KM, a Termalna rivijera Ilidža čak 700.000 KM. Europa d.o.o. Hotel Europe Sarajevo za vrijeme pandemije otpustio je 68 radnika, bez obzira na to dobili su 643.852 KM pomoći. Ministrici Đapo nije smetalo ni da podrži Avaz d.o.o iako su u toku pandemije i oni otpustili 65 radnika. Od ministarstva su dobili 429.273 KM.

Ured za reviziju institucija FBiH je dalje utvrdio da je manji broj korisnika u posmatranom periodu zadržao isti broj zaposlenih ili je ostvario povećanje.

Iznos odobrenih sredstava nije bio ograničen u odnosu na broj zaposlenih, zbog čega su pojedini korisnici sa samo jednim ili dva zaposlena dobili značajna sredstva pomoći (251.149 KM i 450.483 KM), što se posebno odnosi na djelatnost putničkih agencija”, navedeno je u izvještaju.

Tako je Fortuna trade tours d.o.o. Mostar sa samo dva zaposlena radnika dobila čak 450.483 KM, dok je 251.149 KM izdvojeno za putničku agenciju Buena Vista d.o.o. Zenica koja je imala samo jednog zaposlenog!

Ove firme nisu bile jedine. Ministarstvo okoliša i turizma pomoglo je više firmi sa samo jednim radnikom ili bez zaposlenih. Primjera radi, HOTEL HECO dobio je 89.245 KM, a Hotel "TOMISLAV"  iz Tomislavgrada 45.521 za samo jednog zaposlenog.

Ministarstvo okoliša i turizma dodijelilo je čak 180.690 KM za “Hotel BM International" iz  Sarajeva  koji nema niti jednog zaposlenog. Hotel je u vlasništvu firme “BRAĆA MUJIĆ EXPORT-IMPORT“, koja je prema dostupnim podacima, 2020. godine imala čak i veću dobit u odnosu na 2019.

BRACA MUJIC

izvor: akta.ba

Hotelu MARCONI iz Međugorja, koji je također otpustio sve svoje radnike za vrijeme pandemije, Ministarstvo je dodijelilo 23.522 KM. Agencija Green Travel d.o.o. Sarajevo, bez ijednog zaposlenog, dobila je 22.810 KM, a agencija za turizam, promet i usluge “PASTIME Tuzla “47.264 KM. Bez zaposlenog je i “SH GROUP , P.J. PA AKDENIZ TRAVEL” iz Sarajeva koja je dobila 23.234 KM.

Od 77 putničkih agencija koje su dobile sredstva 52 su otpustile radnike za vrijeme pandemije.

Novca je bilo i za poslovne jedinice koje uopće nisu upisane u sudski registar!? Tako je Hotel “Carpe diem“ Zenica dobio 108 hiljada maraka iako je tek poslovna jedinica zaštitarske agencije “AE sigurnost”, čiji je vlasnik federalni zastupnik Eldin Vrače. Firma je u godini pandemije povećala i prihod i dobit i broj zaposlenih!

AE-SIGURNOST ZENICA

 

Rekorder je sa 700 hiljada maraka “Mrkulićcompany“ Sarajevo, odnosno njihov Hotel „Hollywood“ Ilidža, a mjesta ima i za HDZ akvizicije poput „UNION FOODS“ u Čitluku, odnosno Turističko naselje „HERCEG ETNO SELO MEĐUGORJE“, u vlasništvu Ivana Dugandžića te Vlatka i Dobroslava Barbarića.  

UNION FOODS

izvor: akta.ba

Pored ovih, revizori su zaključili neopravdanost dodjele 26 hiljada maraka za “ALM Turist" d.o.o. Hotel Plivsko jezero, Jajce, sada u vlasništvu kćerke vlasnika trgovačkog lanca Bingo Senada Džambića.

Ured za reviziju institucija BiH otkrio je da, prilikom ocjene i bodovanja pristiglih zahtjeva, Ministarstvo okoliša i turizma nije u potpunosti ispoštovalo kritierije za dodjelu sredstava.

Pravnom licu „Fortuna trade tours“ d.o.o. Mostar odobrena su sredstva za 14 zaposlenih, iako je sredstva tražilo samo za osnovnu organizacionu jedincu sa tri zaposlena radnika, te mu je odobren veći iznos sredstava od utvrđenog,” naveli su revizori.

Sjedište firme Fortuna trade tours d.o.o. Mostar sa dva zaposlena dobilo je 450.483 KM, podružnica Stari Grad Mostar sa osam uposlenih dobila je 304.132 KM dok je podružnica 2 u Mostaru sa tri zaposlena radnika dobila 121.676 KM. Osnivač ove firme Mili Bijavica je u međuvremeno preminuo usljed Covida.

(zurnal.info)