Budžetske intervencije premijera Novalića:Pomoć od 150 hiljada za dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog saradnika

Istražujemo

Budžetske intervencije premijera Novalića: Pomoć od 150 hiljada za dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog saradnika

Kako je premijer Fadil Novalić sa 150 hiljada budžetskih maraka „pogurao“ svog dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog saradnika Zijada Tvrtkovića

Pomoć od 150 hiljada za dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog saradnika

Premijera Fadila Novalića i biznismena Zijada Tvrtkovića vežu nadzorni odbori, direktorske fotelje, Unis Tools, automobilska industrija, dugogodišnja poslovna-privatna saradnja, savjetničke pozicije, prijateljstvo i odnedavno 150 hiljada maraka budžetskog novca!

POMOZIMO PRIJATELJU

Toliko je, naime, Vlada Federacije BiH izdvojila za finansiranje „biroa u Njemačkoj“, te „razvojnog ureda u Privrednoj komiri Federacije.

Nekompliciranim, narodnim jezikom rečeno, premijer Novalić je sa 150 hiljada budžetskih maraka „pogurao“ svog dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog saradnika Zijada Tvrtkovića.    

„Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 29.06. 2017.godine donosi Odluku o izdvajanju dijela preostalih sredstava za sufinansiranje projekata „razvoj automobilske industrije  FBiH“, za period 2017-2018 u iznosu od 150 hiljada maraka“, piše u Službenim novinama FBiH, broj 51/17.

U Odluci piše da je novac namijenjen za biro u Njemačkoj, te ured u Privrednoj komori FBiH.  

„Privredna komora FBiH je samo iskorištena za protok novca kojim će isključivo raspolagati Zijad Tvrtković“, tvrdi izvor Žurnala.

KO JE TVRTKOVIĆ?

A ko je Zijad Tvrtković?

Na službenoj stranici Vlade FBiH, u saopćenju izdatom 20. oktobra prošle godine, navedeno je da je Zijad Tvrtković, kao glavni „saradnik njemačkog eksperta za automobilsku industriju“, predvodio delegaciju bh. privrednika prilikom posjete Njemačkoj. Dalje se navodi da je federalni premijer Fadil Novalić već ranije organizovao sličan sastanak u Sarajevu, a u delegaciji je bio – Zijad Tvrtković.

Mjesec kasnije, isti Zijad Tvrtković predstavljen je kao savjetnik u Vladi Federacije BiH. U ime Vlade Federacije istupao je i na panel diskusiji odžanoj maju prošle godine u Tešnju.

Prije nego je postao Novalićev savjetnik i ekspert za automobilsku industriju, Tvrtković je bio direktor uništenog preduzeća Unis Tools. Upravo su njega radnici u svojim istupima označili kao jednog od krivaca za propast ove kompanije. Drugi krivac je, saopćili su nezadovoljni radnici,  premijer Fadil Novalić, koji je prije preuzimanja funkcije bio predsjednik Nadzornog odbora Unis Toolsa.

Nadalje, u krugu Unis Toolsa, za vrijeme direktorskog mandata Zijada Tvrtkovića smještena je privatna kompanija TMR, čiji su osnivači federalni premijer Fadil Novalić, te federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Inače, Zijad Tvrtković je u jednom periodu bio i član Nadzornog odbora Pretisa Vogošća, gdje je direktorsku funkciju obavljao –ministar Nermin Džindić. I tu nije kraj.

Tvrtkovićev partner u NO Pretisa bio je Samir Iskrić, aktualni šef kabineta premijera Fadila Novalića. U kojem je formalno angažovan i Zijad Tvrtković. Predstavnik fiktivnog biroa za automobilsku industriju, na čiji je račun Vlada Federacije BiH prije petnaestak dana prebacila – 150 hiljada KM. Budžetskog novca, naravno.

(zurnal.info)