EP BiH Vs ACCOUNT:PONAVLJAMO I DOKAZUJEMO: Elektroprivreda BiH je 97 puta prekršila zakon!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

PONAVLJAMO I DOKAZUJEMO: Elektroprivreda BiH je 97 puta prekršila zakon!

Obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da EP BiH neće trošiti njihov novac na finansiranje tužbe, jer za tako nešto nemaju nikakvih osnova. Naime, sve što smo napisali u našem tekstu je APSOLUTNO TAČNO!

PONAVLJAMO I DOKAZUJEMO: Elektroprivreda BiH je 97 puta prekršila zakon!
Elektroprivreda je imala 97 opravdanih žalbi u toku 2012. godine; FOTO: Adi Kebo

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine reagirala je na nedavno objavljeno istraživanje Centra za razvoj medija i analize (CRMA) o kompanijama koje krše procedure javnih nabavki. Moćna javna kompanija najavila je tužbu ukoliko ne demantujemo svoje istraživanje, prema kojem je Elektroprivreda BiH na samom vrhu liste prekršitelja. 

Odmah moramo odgovoriti kako nemamo namjeru demantirati navode iz našeg istraživanja. Istovremeno, obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da Elektroprivreda BiH neće trošiti njihov novac na finansiranje tužbe, jer za tako nešto nemaju nikakvih osnova. Naime, sve što smo napisali u našem istraživačkom tekstu je APSOLUTNO TAČNO!

S druge strane, sve što je Elektroprivreda napisala u svojoj reakciji na naš tekst - NIJE TAČNO!

Za razliku od kompanije, naši argumenti su utemeljeni u važećim zakonima Bosne i Hercegovine. 

Slijedi demanti na izdvojene navode iz saopštenja Elektroprivrede BiH. 

ELEKTROPRIVREDA:

JP Elektroprivreda  BIH u 2012. godini  je sprovela  4.286 nabavki

CRMA:

Ta brojka je tačna, ali je također i tačno da su u 97 slučajeva prekršili zakon. Podsjetićemo ih da je na otvorene postupke Elektroprivrede u 2012. godini bilo 187 žalbi. Kao neosnovane je odbačeno 80 žalbi, deset puta su firme odustale od žalbe a Ured je usvojio 97 žalbi, što znači da je većina žalbi na tendere ove kompanije bila osnovana. Od usvojenih žalbi 57 tendera je potpuno poništeno a 40 vraćeno na ponovni postupak.

 

ELEKTROPRIVREDA:

JP Elektroprivreda BiH  ne krši  Zakon o javnim nabavkama u BiH

CRMA:

JP Elektroprivreda BiH krši Zakon o javnim nabavkama. Baš kako i piše u tom Zakonu:

U slučaju kada URŽ odluči da je Zakon o javnim nabavkama prekršen u slučaju postupka javne nabavke, URŽ može: 

a) Poništiti odluku ugovornog organa,u cjelosti ili djelimično: 57 tendera Elektroprivrede;
b) Naložiti ugovornom organu da ispravi povredu: 40 tendera Elektroprivrede;

 

ELEKTROPRIVREDA:

Odluke ureda za žalbe ne predstavljaju kršenje Zakona o javnim nabavkama

CRMA:

Naprotiv, odluke ureda za žalbe odnose se na  kršenje Zakona o javnim nabavkama. I to piše u Zakonu: 

Član 49. Zakona o javnim nabavkama govori o Uredu za razmatranje žalbi:

“Provođenje odredbi ovog zakona osigurat će se postupkom utvrđenim u Odjeljku II. ovog poglavlja, koji će kao drugostepeni organ voditi Ured za razmatranje žalbi (u daljnjem tekstu: URŽ).”

Član 50. istog zakona objašnjava šta su žalbe:

“Svaki dobavljač koji ima legitiman interes za konkretan ugovor o javnoj nabavci i koji smatra da je ugovorni organ u toku konkretnog postupka dodjele ugovora prekršio jednu ili više odredbi ovog zakona i/ili pratećih podzakonskih akata ima pravo uložiti prigovor na postupak, na način i u rokovima utvrđenim u članu 51. ovog zakona.”

Član 52. Zakona nalazi se u zaglavlju svakog rješenja Ureda.

“Prije zaključenja ugovora o javnoj nabavci, URŽ je, ukoliko smatra da je odluka ili radnja ugovornog organa narušila bilo koju obavezu iz ovog zakona, ovlašten da: u cjelini ili djelimično poništi bilo koji akt ili odluku ugovornog organa koji nisu u skladu s ovim zakonom, što podrazumijeva i ovlaštenje za otklanjanje bilo koje tehničke ili druge specifikacije koja nije u skladu s ovim zakonom”

Dodajemo i mišljenje Ureda za reviziju institucija u Federaciji iz njihovog izvještaja za 2011. godinu o nabavci trafo stanica, o čemu ćemo u Žurnalu uskoro detaljnije pisati.

“I ako se radi o Zavisnim društvima, nabavka roba direktnim pregovaranjem, nije izvršena na tansparentan način i nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, jer zavisna društva posluju na komercijalnoj osnovi.”

 

ELEKTROPRIVREDA:

JP Elektroprivreda BIH upute Ureda za žalbe strogo poštuje

CRMA:

Ni to nije tačno. Navest ćemo samo jedan primjer u kojem nije ispoštovana odluka Ureda zbog čega je predsjedavajući Amir Pilav pokrenuo krivični postupak protiv Elektroprivrede. Prenosimo dio teksta iz Žurnala iz 2011. godine:

Rudnici su u prošloj godini Elektroprivredu Bosne i Hercegovine odveli u milionski poslovni minus a rudnik Kreka uskoro će direktora Elektroprivrede Amera Jerlagića odvesti na sud. Kreka je prošle godine htjela dizel gorivo nabavljati isključivo od HIFA OIL-a pa su zbog upornosti u tome zaradili i krivičnu prijavu.

Kreka je pobjednikom javnog tendera proglasila kompaniju HIFA OIL iz Tešnja ali prije nego što su stigli da kupe i litar nafte postupak je pauziran zbog žalbe firme Junuzović kopex iz Lukavca.

Amir Junuzović tražio je od Elektroprivrede i Kreke da mu pojasne zašto su izabrali tešanjsku a ne njegovu firmu. Odgovor nije dobio ali je kasnije uspio saznati da Elektroprivreda nabavlja dizel gorivo od firme iz Tešnja bez obzira na njegovu žalbu. Rudnik i Elektroprivrede objašnjavali su da ne mogu čekati kraj procesa pa su odlučili kupiti pola miliona litara dizel goriva dok se slučaj ne riješi. Odluku o tome donijeli su bez obavještenja i u direktnim pregovorima sa HIFA OIL-om, na koje su pozvali samo ovu kompaniju od svih koje su se prijavile na raniji poziv.

Nadležni za te pregovore bili su Nedžad Polić, izvršni direktor HIFA OIL-a i suvlasnik ove kompanije Izudin Ahmetlić. Polić bivši je premijer Zeničko-dobojskog kantona koji je funkciju napustio zbog sukoba interesa, a Ahmetalić je prije dvije godine bio najozbiljniji kandidat za federalnog premijera. Obojica su iz SDA.

 

U nastavku pročitajte kompletnu reakciju Elektroprivrede BiH na istraživanje Centra za razvoj medija.

Saopštenje Elektroprivrede: Ni u jednoj  od 4.286 sprovedenih nabavki,  JP EPBiH nije kršila Zakon

Povodom tvrdnje  Account - Antikorupcijske mreže BiH da je „JP Elektroprivreda BiH  najveći kršitelj Zakona o javnim nabavkama BiH u 2012.godini“,  zasnovane  na rezultatima  istraživanja Centra za razvoj medija i analize o  97 rješenja Ureda za žalbe,  a u korist žalitelja i paušalnog pristupa temi u kojoj se tretira provedba Zakona , bh. javnost upoznajemo sa slijedećim:

- JP Elektroprivreda  BIH u 2012. godini  je sprovela  4.286 nabavki

- JP Elektroprivreda BiH  ne krši  Zakon o javnim nabavkama  u BiH

- Odluke ureda za žalbe  ne predstavljaju  kršenje Zakona o javnim nabavkama                                                

- JP Elektroprivreda  BIH  upute  Ureda za žalbe  strogo poštuje

U vezi s navedenim ukazujemo:

- Ni u jednom od  4.286 sprovedenih nabavki, JP EPBiH nije kršila Zakon o javnim nabavkama BiH

- Čak i da se podatak o 97 rješenja koje je Ured za žalbe donio u korist žalitelja odnosi samo na JP EPBiH ( bez rudnika i drugih zavisnih društava Koncerna BiH ), u odnosu na sprovednih 4.286 nabavki , 97 usvojenih žalbi je u procentu   2,3 %

- Odluke Ureda za žalbe, a u korist žalitelja, ne predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH  

I pored čestih neslaganja i nezadovoljstva radom Ureda za žalbe, između ostalog i zbog   donošenja različita rješenja po istom predmetu, a za što posjedujemo izričite dokaze, JP EPBIH se nikada nije oglušila o preporuke Ureda i strogo poštuje upute ovog organa.  

JP EPBiH  je u više navrata ukazivala na nedostatke Zakona o javnim nabavkama BiH  i nužnost podvrgavanja izmjenama, kako bi se javnim preduzećima omogućio efikasniji rad  i u tom kontekstu  izražavamo spremnost za konstruktivni dijalog. 

Kvalifikacijom o „JP EPBiH kao najvećem kršitelju Zakona o javnim nabavkama“ plasiranom upravo u vrijeme kada kompanija postiže zavidne rezultate u procesu pokretanja izgradnje novih proizvodnih objekata, utjecajem na kreiranje javnog mišljenja u čijoj osnovi je povezanost s kriminalom, značajno se narušava poslovni ugled i kredibilitet JP EPBiH. Iznesena kvalifikacija predstavlja kontinuitet medijskih napada na najuspješniju kompaniju u BiH.

Ovim putem pozivamo  Account – Antikorupcijsku mrežu BiH da demantuje tvrdnju „JP EPBiH najveći kršitelj Zakona o javnim nabavkama“. U protivnom, iskoristićemo sve raspoložive pravne mehanizme za utvrđivanje odgovornosti za proizvoljne, netačne i paušalne  ocjene kojima je  narušen ugled  i kredibilitet JP Elektroprivreda BiH.   

(Centar za razvoj medija i analize/zurnal.info)