Udruženje za unutrašnji i međunarodni transport RS :PORODIČNA MANUFAKTURA: Kako je bračni par Grbić ukrao više od dva miliona maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PORODIČNA MANUFAKTURA: Kako je bračni par Grbić ukrao više od dva miliona maraka

Nikola i Biljana Grbić su osumnjičeni da su u periodu od 31. januara do 30. juna 2014. godine pričinili materijalnu štetu Udruženju za međunarodni transport RS u iznosu od 2.291.690 KM

PORODIČNA MANUFAKTURA: Kako je bračni par Grbić ukrao više od dva miliona maraka

Banjalučka policija je krajem septembra Okružnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Nikole Grbića, predsjednika Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, i njegove supruge Biljane zbog sumnji da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja i oštetili Udruženje za skoro 2,3 miliona maraka.

Kako je saopšteno iz policije, Grbići su osumnjičeni da su u periodu od 31. januara do 30. juna 2014. godine pričinili materijalnu štetu Udruženju za međunarodni transport RS u iznosu od 2.291.690 KM.

 OPERACIJA "OTIMANJE"

Poslovna operacija otimanja dva miliona od Udruženja izgledala je ovako: prvo je Nikola Grbić, kao predsjednik Udruženja, sa skopskom firmom “Granit” potpisao ugovor za prevoz zemljanih i kamenih materijala na trasi autoputa Banjaluka – Prnjavor; onda je Grbić, bez saglasnosti Skupštine Udruženja, raskinuo ugovor sa preduzećem “Granit” i dogovorio prevoz sa preduzećem “Grbić Truds”, čiji je vlasnik njegova supruga.
 
Ovaj slučaj je čist kao suza, ali je nejasno zašto se policija u svojoj krivičnoj nije pozabavila poslovnom akrobatikom i mahinacijama, koje su Grbiću omogućili da počini krivično djelo za koje se tereti.

Krenimo redom.

U vrijeme premijerskog mandata Aleksandara Džombića entitetska vlada je donijela odluku da Udruženju za unutrašnji i međunarodni transport RS dodijeli 11 kamiona i šest cisterni, koji su ranije bili oduzeti pojedinim tajkunima. Sve to je trebalo da pokaže brigu vlasti za prevoznike koji su se našli u teškom položaju i olakša im poslovanje.

Oni sami su u okviru Udruženja trebalo da se dogovore na koji način će raspodijeliti kamione. Postignut je dogovor da svaka od sedam regija dobije po jedan kamion, a da članovi Udruženja u svakoj od regija postignu svoje sporazume kako da koriste vozila.

Ovaj dogovor nikada nije realizovan, a pojedini članovi Udruženja u svojoj krivičnoj prijavi protiv Grbića tvrde da je on prisvojio kamione. Prema navodima iz krivične prijave, Grbić je u drugoj polovini 2013. godine, zajedno sa predsjednikom UO Udruženja Grujom Batarom, četiri kamiona registrovao na firmu “Kargo prom” Laktaši, čiji je vlasnik Baratev sin, dok je tri kamiona registrovao na novootvorenu firmu “Grbić Truds”, čija je vlasnica Grbićeva supruga.

Negdje u to vrijeme Vlada i Ministarstvo saobraćaja i veza sklapaju Ugovor između Udrženja prevoznika i skopske firme “Granit”, kojim Udrženje dobija posao na izgradnju autoputa Prnjavor-Doboj. Prevoznici, članovi Udruženja, ostali su kratkih rukava, jer je Grbić 31. decembra 2013. godine raskinuo Ugovor Udrženja sa “Granitom”, a zaključen je novi Ugovor, između “Granita” i firme “Grbić Truds”. Prema tom Ugovoru “Grbić Truds” je podizvođač radova “Granita”, pri čemu je firmi Grbićeve supruge dato pravo da sama odlučuje koga će i pod kojim uslovima angažovati na radovima prevoza.

OD ČEGA JE SAČINJEN GRBIĆEV UTICAJ

Pojedini banjalučki mediji objavili su da je Grbić “iskoristio svoj uticaj” i “natjerao” skopski “Granit” da raskine Ugovor s Udruženjem i potpiše novi sa firmom “Grbić Truds”. Pitanje je u kom grmu leži Grbićev uticaj, jer on sam po sebi nije osoba čiji su moć i uticaj toliki da bi mogli natjerati jednu veliku firmu da preko noći mijenja ugovore.

Prema našim saznanjima, izvorište Grbićevog “uticaja” su bivši premijer Aleksandar Džombić, koji je Grbiću omogućio da se dokopa kamiona, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, koji se potvrdio da dobije posao na izgradnji autoputa Prnjavor-Banjaluka i, na kraju, Slobodan Stanković, vlasnik “Integral Inženjeringa”, čija firma je sa “Granitom” osnovala konzorcijum.

Članovi Udruženja prevoznika u krivičnoj prijavi Grbića terete i za pronevjeru novca prikupljenog od članarine, postavljaju pitanje gdje je završila razlika od 110. 000 evra, koje su Robne rezerve RS trebalo da isplate Udruženju po osnovu prevoza đubriva, kao i dio novca od avansa uplaćenog za gorivo na benzinskim pumpama u RS, te mnoge druge mahinacije.

Grbić se optužuje i za samovolju, bahatost, nepoštivanje organa Udruženja.

Nakon krivične prijave, koju je protiv njega podnijela policija, klupko bi se trebalo odmotati i pokazati ko je sve učestvovao u ovoj kriminalnoj zavrzlami.

(zurnal)