KAKO SE DIJELE JAVNI POSLOVI U KISELJAKU:Posao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminal
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KAKO SE DIJELE JAVNI POSLOVI U KISELJAKU: Posao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminal

Kompanija Bar-Floor dobila je posao izgradnje novog Doma zdravlja u Kiseljaku. Sporazum su potpisali načelnik Općine Kiseljak i direktor firme Valentino Berbić. Obojica: osuđenici za kriminal. Načelnik nije bio u zatvoru jer je osuđen uslovno, a Berbić je svoju slobodu platio 34 hiljade KM. Dio novca za Dom zdravlja osigurala je Vlada Hrvatske

Posao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminal
Svečano obilježen početak gradnje; FOTO: HDZ BiH

 

Devetog jula 2020. u prostorijama Općine Kiseljak potpisan je sporazum o drugoj fazi izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak i direktor izabrane firme Bar-Floor Kiseljak Valentino Barbić potpisali su sporazum vrijedan 3,1 miliona KM (sa uračunatim PDV-om).
 
Potpisnici sporazuma imaju još nešto zajedničko: obojica su pravosnažno osuđeni za kriminal pred domaćim institucijama. Barbić ipak nastavlja dobijati unosne poslove, a Mišurić-Ramljak je na novembarskim izborima ponovo izabran za načelnika Kiseljaka.
Treći potpisnik bio je direktor Doma zdravlja Kiseljak Nino Baban. Baban je vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću Kiseljak.


SLOBODA PLAĆENA 34 HILJADE KM


Valentino Barbić je bh. biznismen kojeg je Sud Bosne i Hercegovine u septembru 2019. osudio na jednogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Nakon što je priznao krivicu, proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal, poresku utaju ili prevaru, zloupotrebu osiguranja, obmanu pri dobijanju kredita, prevaru, krivotvorenje isprave i lažno prijavljivanje.

Barbić nije odležao zatvorsku kaznu. U decembru 2019., navode iz Suda BiH za Žurnal, izrečena kazna zamijenjena je novčanom. Sloboda je Barbića koštala tačno 34.100 KM. Uz to je platio i izrečenu novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Pola godine kasnije dobija posao vrijedan više od tri miliona KM.  

Mladen Mišurić-Ramljak osuđen je 2017. za zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje isprave. Kantonalni sud u Sarajevu kaznio ga je uslovno sa godinu dana zatvora, uz obavezu da dvije godine ne počini novo krivično djelo. Tri godine kasnije dobija novi mandat na čelu Općine.

U izgradnju Doma zdravlja uključena je i kompanija Ceste Company iz Kiseljaka. Za prvu fazu radova je od Općine Kiseljak krajem 2019. dobila više od pola miliona KM. Iako je u registru portala akta.ba sada kao vlasnica navedena Jelena Pecirep, uz ovu kompaniju se u medijima redovno veže ime Pere Pecirepa, funkcionera HDZ-a i člana NO Ceste d.d. Mostar.

Ceste Company od Općine Kiseljak godišnje dobijaju poslove vrijedne stotine hiljada KM.

Tu ipak nije kraj. Idejni projekat za Dom zdravlja u Kiseljaku radi, ni manje ni više, nego ministar pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona Zoran Marković, za što je njegova firma Perkon energija od Općine Kiseljak dobila oko 45 hiljada KM. 
Izgradnja u toku (Adi Kebo/zurnal.info)


MINISTAR SA DVIJE FIRME

 

O poslovanju dvije firme Zorana Markovića – Perkon energija i 3N-Kuća već smo pisali. Ministar, sažeto, ima dvije privatne firme, koje od općina i ustanova koje vode kadrovi HDZ-a u BiH dobija izdašne poslove. Njegova privatna firma Perkon energija u novembru i decembru 2018. dobila je dva ugovora od Općine Kiseljak u vezi sa novim domom zdravlja – Izrada glavnog projekta (39 hiljada KM) i Izrada idejnog projekta (6 hiljada KM).

Markovićeva kompanija 3N-Kuća nije registrovana na portalu javnih nabavki kao angažovana na ovom projektu, ali na ploči otkrivenoj prilikom postavljanja kamena temeljca jasno stoji: Projektant: Perkon energija, 3N-Kuća.
Zbog čega onda nigdje u javno dostupnim podacima nije navedena agencija 3N-Kuća kao učesnik u izradi projekta? Ili je prirodno, s obzirom da obje firme posjeduje ministar Marković i tako dobro posluje sa načelnikom Kiseljaka, da i 3N-Kuća dobije svoj dio kolača?

Pisali smo kako je ministar Marković dobio unosne poslove u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići. Jedna Markovićeva firma napravila bi projekat za Bakoviće, a zatim bi druga dobila posao nadzora tog projekta. Sve to omogućio je direktor Zavoda u Bakovićima, HDZ-ov kadar Branko Stanić. Branko Stanić sa pozicije direktora daje poslove i sinu načelnika Općine Kiseljak Vedranu Mišuriću Ramljaku. Firma Vedrana Mišurića Ramljaka Eltech prvi posao u Bakovićima dobila je 2019. - manje od hiljadu KM za provjeru elektroinstalacija. Prošle godine znatno bolje – elektroinstalaterski radovi vrijedni 80 hiljada KM.

 
Načelnik Mladen Mišurić-Ramljak pokušao je svog sina uvesti čak i u poslovanje sa Općinom, ali zasad nije uspio. Barem prema javno distupnim podacima.

U maju 2019. godine Općina Kiseljak izabrala je Ceste-Company za izgradnju javne rasvjete u poduzetničkoj zoni. Posao vrijedan oko 44 hiljade KM.

Ali prije nego što će izabrati Ceste-Company Općina Kiseljak poslala je poziv za preuzimanje tenderske dokumentacije potencijalnim ponuđačima, među kojima je bila i firma Eltech. Nije teško pogoditi koje su preostale dvije: Perkon Energija ministra Markovića i Ceste-Company.

Eltech i Perkon Energija ipak nisu dostavile ponudu, ali ostaje činjenica da im je Općina Kiseljak uputila poziv. I ono što se kasnije dešavalo sa ovim poslom u najmanju je ruku čudno – najnižu ponudu dala je kompanija Gewis iz Busovače, a najvišu Ceste-Company. Nakon okončane e-aukcije komisija je “ocijenila da je došlo do promjene cijena u odnosu na početne” pa je sada ponuda Ceste Company ipak najpovoljnija i bira se za izvođača radova:

- Uvidom u priloženu dokumentaciju nesporno je da je izabrani ponuditelj najbolje ocijenjen zbog najniže cijene – stoji u odluci koju potpisuje Mladen Mišurić-Ramljak.


IMA POSLA ZA SVE PODOBNE

Kamen temeljac za obnovu Doma zdravlja u Kiseljaku položio je u oktobru 2019. Dragan Čović. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Republike Hrvatske, s obzirom da je Vlada RH dijelom finansirala izgradnju (oko 200 hiljada KM):

- Došli smo ohrabriti načelnika na nastavi s ovim projektima zajedno sa svima nama – rekao je Čović na svečanosti.

Zatim je pozdravio činjenicu što su i “projektanti i izvođači radova domaće mlade tvrtke i mladi stručnjaci”:

- Nećemo stati sa Domom zdravlja – obećao je:

- Nego zajedno sa prijateljima i iz Republike Hrvatske razmišljati i o drugim projektima u Kiseljaku ali i drugim sredinama. Čestitam načelniku na svim ovim planovima i stavljam se na raspolaganje za pomoć.

Obećano-ispunjeno. Posla za sve podobne partnere ima u Kiseljaku i okolici.

(zurnal.info)