Profil odlazećeg ministra: Esad Dželilović:Poslije njega teško može biti gore

Istražujemo

Poslije njega teško može biti gore

Poslije njega teško može biti gore

Esad Dželilović na mjestu ministra kulture, obrazovanja, nauke i sporta proveo je četiri godine. Iako ni ranije stanje u ovim oblastima u HNK nije bilo sjajno, mnogi će upravo mandat ministra Dželilovića proglasiti najtežim periodom za HNK kada je u pitanju resor ovog ministarstva. Zatvaranje kulturnih institucija, dugovanja obrazovnim institucijama, problemi sa finansiranjem medija, neusvajanje zakona o visokom obrazovanju, opstanak segregacije u školama... lista nezadovoljnih je dugačka. Dodajmo tome i činjenicu da je presudom Općinskog a kasnije potvrdom Kantonalnog suda u Mostaru, Ministarstvo obrazovanja HNK početkom ove godine proglašeno krivim za diskriminaciju u slučaju jednog mostarskog dječaka koji nije imao adekvatne uslove za školovanje. Time je postalo prva institucija u BiH za koju je i zvanično potvrđeno da provodi diskriminaciju.

Obrazovanje

Ministar Dželilović za svoj mandat ne može dobiti prolaznu ocjenu jer nije riješio nijedno ključno pitanje u oblasti obrazovanja u HNK, smatra Nerin Dizdar, poslanik SDP-a u kantonalnoj skupštini i profesor na Univerzitetu u Mostaru, osnivač Foruma mladih u Stocu:

-Nije ukinut aparthejd u školama, kojem se tepa pa ga nazivamo dvije škole pod jednim krovom, nije riješena situacija na nivou viokoškolskih ustanova, nije usvojen Zakon o visokom obrazovanju... Lično, kao i SDP smatram da pomak nije učinjen.

Dizdar tvrdi kako će SDP u ovom kantonu učiniti “sve kako bi se dokinula praksa aparthejda i segregacije”.

A 2002. godine potpisan je Sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba djece povratnika, u kojem se navodi i da će se ukinuti segregacija u školama, što nikada nije učinjeno.

Problemi na visokoškolskim ustanovama

Dugovanja visokoškolskim ustanovama nikada nisu izmirena. Neki sagovornici smatraju kako je Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru u podređenom položaju u odnosu na Sveučilište u Mostaru:

-Sveučilište u Mostaru dobija novac i od Hrvatske a finansira se i iz drugih kantonalnih ustanova. A Univerzitet Džemal Bijedić je diskriminisan jer dobija i milion KM manje iz budžeta Vlade HNK.

Kako god bilo, Ministarstvo svoje oabveze nije izmirivalo uredno. Pritom, smatraju mnogi, brojne odluke u vezi sa ovim institucijama i njihovim finansiranjem, diktira politika. Bivši ministar ne samo da tome nikada nije stao ukraj već je i sam bio dijelom te prakse:

Kada je u pitanju transparentnost trošenja novca, bitno je navesti da je ovaj menadžment predložio i Vijeće usvojilo odluku o provođenju revizije poslovanja u skladu sa zakonom, pa se postavlja pitanje zašto ministar Esad Dželilović godinama izigrava osnivača samo onoliko koliko treba da politički kadrovira na Univerzitetu zajedno sa svojim unutrašnjim destruktivcima, umjesto da obavlja svoju ulogu u svim segmentima rada Univerziteta“, upozorio je bivši prorektor za finansije Univerziteta Aner Žuljević.

Dizdar tvrdi da su Ministarstvo i Vlada prekršili i zakone:

-Vlada je prekršila Ustav kada jer je Skupština izglasala da dvije visokoškolske ustanove imaju status kao ostale. Vlada nefinansiranjem krši odluke Skupštine, pa samim tim i Ustav jer joj je Skupština nadređena.

Bivši ministar Dželilović je samo nekoliko sedmica prije odlaska sa dužnosti ukinuo subvencioniranje za boravak studenata u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru. Jedan od Studenata sa Mostarskog sveučilišta kaže kako među studentima odavno nije bilo omraženije političke figure od Esada Dželilovića. Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru ovim putem želi javno osuditi i izraziti svoje nezadovoljstvo zbog Odluke, već danas bivšeg ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa, gosp. Esada Dželilovića.

Mišljenja smo da gospodin Dželilović, ne samo da je prekršio svaki pozitivni zakonski propis, ne samo da narušava osnovno ljudsko pravo čovjeka na obrazovanje - već krši svaku moralnu i etičku normu. Isto tako napominjemo da nismo iznenađeni vandalskim činom gosp. Esada Dželilovića koji je prije dvije godine isto tako pokušao studente Sveučilišta ostaviti bez diplome o završenom akademskom zvanju. Kao i prije dvije godine, i ovaj put smo se obratili Uredu Visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU-a, da hitno riješi ovaj pokušaj sakupljanja jeftinih političkih bodova i političkog prepucavanja preko leđa studenata. Iskreno vjerujemo kako će novoimenovani ministar gosp. Zlatko Hadžiomerović poštovati svoju zakonsku obvezu prema studentima Hercegovačko-neretvanske županije i da će imati sluha za svoje studente. A hoće li, uskoro ćemo i doznati”, kažu se u saopštenju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Također, kroz skupštinske klupe HNK godinama se provlači i Zakon o visokom obrazovanju, koji nikada nije usvojen a iz procedure je vraćan, između ostalog, i na Dželilovićevo insistiranje. Iako su i obrazovni inspektori upozoravali na nelegalan rad institucija zbog nepostojanja ovog zakona, tadašnji ministar odbijao je bilo kakve pritužbe pozivajući se na naslijeđene, stare zakone.

Ministar nekulture

Za vrijeme mandata Esada Dželilovića kulturne institucije u Mostaru jedva su preživljavale. Ostat će zabilježeno i da je Narodno pozorište Mostar nekoliko mjeseci bilo zatvoreno, a da je biblioteka u zapadnom dijelu grada bila pred zatvaranjem. Kriza još uvijek nije prošla:

-Mogu se nadati da će biti bolje poslije njega, jer gore teško može biti, kaže za Žurnal Šerif Aljić, direktor pozorišta.

Iako je Kanton preuzimanjem osnovačkih prava nad pozorištem preuzeo i obavezu finansiranje, svoju obavezu nikada nije ispoštovao:

-Ministar Dželilović nikada se nije izborio da na dnevni red dođe tačka o preuzimanju finansiranja pozorište, nije se ni raspravljalo o tome. Ignorisao je dopise Grada Mostara o tome i stalno je govorio kako ne želi ni da rješava probleme kulture vjerovatno misleći da je njegov resor samo obrazovanje, kaže Aljić.

Ranije je Ministarstvo pozorištu uplaćivalo 18.700 KM mjesečno: u januaru i februaru uplaćeno je toliko, ali u martu nevjerovatnih 0 KM. U aprilu je opet stigla uplata od 18.700 KM, a u maju i junu opet – 0. Posljednja uplata iznosila je 4.300 KM, za 32 zaposlena u pozorištu. Na kraju godine, kada se svedu dugovanja, najavljuje Aljić, pozorište će podnijeti tužbu protiv Grada i Ministarstva obrazovanja. Bit će to još jedna tužba koju je svojim nasljednicima ostavio u amanet Esad Dželilović.

Krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv Esada Dželilovića podnio je i Bajazid Mušević, otpušteni nastavnik Srednje građevinske škole "Juraja Dalmatinca" u Mostaru. Dželilovića i Branka Landeku, direktora škole, tuži za krivično djelo povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom položaja ili ovlasti. Traži odštetu od 150.000 KM, a povod za prijavu je otpuštanje s radnog mjesta.
Presudom suda u Mostaru je utvrđeno da su rješenja donesena protivzakonito.

 

Ministrova poruka

O tome koliko ozbiljno shvata tužbe i krivične prijave koje su podnošene protiv njega govori i činjenica da ih nikada ne želi komentarisati. Nakon što je donesena prva presuda za diskriminaicju u BiH, Ministarstvo obrazovanja nije provelo internu istragu o krivcima. Ni o navodima dječakovih roditelja da im je jedan od savjetnika upućivao neprimjerene riječi. Ministar Dželilović nikada za Žurnal nije htio komentarisati presudu a na uporno insistiranje rečeno nam je kako su naša pitanja o odgovornosti u ministarstvu i eventualnoj pomoći dječaku proslijeđena jednoj od službenica. Na traženje informacija, iskreno je odgovorila:

-Pravo da vam kažem, ja i ne znam zašto je meni ovo proslijeđeno, ništa i ne znam o ovome.

Nekoliko dana kasnije sekretarica Esada Dželilovića rekla nam je:

-Ministar vam je poručio kako ćete odgovor dobiti kada informacija bude sačinjena,a kad će to biti ne znam.

Informacija nikada nije sačinjena.Ministar Dželilović za vrijeme svog mandata nije riješio ni brojne probleme koji prate obrazovanje djece sa posebnim potrebama. Iako je imao zqkonsku mogućnost, nije riješio problem asistenata potrebnih djeci sa posebnim potrebama koje pohađaju redovne škole. U HNK ima ih 166.

(zurnal.info)