Finansijska policija utvrdila brojne nepravilnosti u radu Abdulaha Skake:Povećano zapošljavanje, sumnjivi grantovi, finansiranja, putni nalozi, pokloni...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Finansijska policija utvrdila brojne nepravilnosti u radu Abdulaha Skake: Povećano zapošljavanje, sumnjivi grantovi, finansiranja, putni nalozi, pokloni...

U izvještaju su detalji o načinu isplate grantova , izboru organizatora novogodišnjih proslava u Sarajevu, finansiranju sportske manifestacije „EYOF 2019“, troškovima reprezentacije, putnim nalozima, poklonima...

Povećano zapošljavanje, sumnjivi grantovi, finansiranja, putni nalozi, pokloni...

Finansijska policija FBiH utvrdila je brojne nepravilnosti tokom kontrole rada službi Grada Sarajeva. Najviše primjedbi odnosi se na rad gradonačelnika Abdulaha Skake. 

Brojni su detalji u izvještaju kojima inspektori argumentiraju odgovornost gradonačelnika u načinu raspolaganja sredstvima Grada Sarajeva. Između ostalog, uočeno je veliko povećanje zaposlenih.

 „Od izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika, isti je prijedlozima i odlukama, intenzivno mijenjao organizaciju poslova Gradske uprave Grada Sarajeva i na taj način je uvećao broj sistematizovanih  radnih mjesta, a da se pri tom vrsta i obim posla te statutarne nadležnosti nisu mijenjale niti povećale. Inspektori su u postupku inspekcijskog nadzora identificirali indikativno uvećanje sistematizacije radnih mjesta i broja zaposlenika u 2017. godini kada je izvršeno sistematizovanje radnih mjesta od 185,51% u odnosu na prethodni period (31.12.2016. godine), odnosno povećano upošljavanje izvršilaca u procentu od 190,70% u odnosu na isti period protekle godine“, navedeno je u izvještaju Finansijske policije u koji je Žurnal imao uvid.

O jednom od spornih načina zapošljavanja Žurnal je svojevremeno pisao, a odnosi se na prethodno zapošljavanje odabranih kadrova u druge organe državne službe, a potom „sve po zakonu“ internog premještanja, baš poput primjera „transfera“ iz Općine Trnovo u službe Grada Sarajeva.

Još jedna Skakina „bravura“ u nenamjenskom trošenju novca iz gradskog budžeta o kojoj je Žurnal pisao, navedena je u izvještaju Finansijske policije. Oni istina nisu mogli potvrditi da je cilj projekta bilo uvođenje rasvjete do gradonačelnikove vikendice, koja se nalazi na području  Republike Srpske, no tu slučajnosti nema.   

„Gradonačelnik je također donio odluku, kojom je samostalno ocijenio važnost Projekat javne rasvjete u Rajskom Dolu, te je Projekt javne rasvjete u Rajskom Dolu stavio u prioritet finansiranja u Budžeta Grada Sarajeva za 2017. godinu u odnosu na zahtjeve finansiranja iz nadležnosti koji su precizirani članom 16. Statuta Grada Sarajeva“, potvrdili su revizori.

U izvještaju su detalji o načinu isplate grantova pojedincima i organizacijama na osnovu pojedinačnih odluka gradonačelnika, o izboru organizatora novogodišnjih proslava u Sarajevu, finansiranju sportske manifestacije „EYOF 2019“ odnosno ceremonije otvaranja, o čemu je Žurnal isto tako, potvrđuje se, argumentirano pisao. Slučajeve koje su inspektori Finansijske policije okarakterisali suprotne zakonu, Žurnal će uskoro posebno elaborirati, od troškova za reprezentaciju, preko putnih naloga do kupovine poklona.

Iako je matična stranka gradonačelnika Abdulaha Skake, SDA, naviknuta na ovakve ili još drastičnije negativne izvještaje o načinu rada njihovih kadrova, ovaj je bio razlog za reakciju. Žurnalovi izvori kazuju da traje pritisak na Finansijsku policiju da izvještaj bude u većem dijelu izmjenjen, odnosno umanjena Skakina odgovornost, makar toliko da ne bude elemenata za prijavu tužilaštvu. Ipak, izborna je godina.  

(zurnal.info)