Revizor po ukusu vlasti:Pozitivno mišljenje za deficit od 850 hiljada maraka!

Istražujemo

Revizor po ukusu vlasti: Pozitivno mišljenje za deficit od 850 hiljada maraka!

Jovo Radukić je na funkciju revizora došao sa pozicije pomoćnika ministra u Resoru za fiskalni sistem Vlade Republike Srpske

Pozitivno mišljenje za deficit od 850 hiljada maraka!

Bivši Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota podnio je 31. avgusta prošle godine ostavku na tu funkciju, nakon što mu je predsjednik RS Milorad Dodik dao izbor – ili da se sam povuče ili će biti smijenjen u Narodnoj skupštini RS.

RAZLOG ZA SMJENU

Vladajuća koalicija RS nije mogla „progutati“ nalaz Glavne službe za reviziju prema kojem je deficit u budžetu Republike Srpske u 2016. godini iznosio 175,6 miliona KM, a ne, kako je to tvrdila Vlada RS „tričavih“ 45 miliona maraka. 

Prema saznanjima Žurnala, Šnjegotine tvrdnje o enormnom deficitu u budžetu RS jesu bile najveći, ali ne i jedini razlog zbog kojeg je vlast bila bijesna na njega i ultimativno tražila da bude uklonjen sa pozicije glavog revizora RS. 

Kost u grlu za SNSD, a posebno za ministra finansija Zorana Tegeltiju, bila je Šnjegotin revizorski izvještaj o finansijskoj reviziji opštine Brod za 2016. godinu. Šnjegota je utvrdio da je opština Brod u minusu blizu 850 miliona maraka. Šnjegota je, prema saznanjima Žurnala, zbog toga namjeravao dati negativno mišljenje, što Tegeltija, jedna od tri najmoćnije osobe u RS, nikako nije smio dozvoliti, jer je načelnik Broda Ilija Jovičić njegov blizak poslovni saradnik.  

Prije tri godine Tegeltija i Jovičić, zajedno sa Dušanom Reljićem, vlasnikom firme „Fructa trade“, učinili su sve da ugase pijacu u centru grada, čime su bez hljeba ostavili stotine porodica. Raznim malverzacijama, čak i promjenom regulacionog plana, pijaca iz centra grada je premještena na periferiju, i to pored deponije. Najvažnije od svega je da je pijaca premještena iza Reljićeve firme „Fructa trade“, pa je bilo logično da će građani kupovati u Reljićevom tržnom centru „Kort“, a ne na udaljenoj pijaci.

Pobuna Udruženja privrednika Broda je ugušena 16. decembra 2015. godine. Tog dana je grad bio pod policijskom opsadom, kako bi se nasilno uklonile tezge sa pijace u centru grada. U opsadi Broda tada je učestvovala i Specijalna policija RS. Pripadnici Udruženja privrednika opštine Brod su nekoliko dana prije opsade pohapšeni i privedeni u policiju, nakon čega su uslijedile brojne prijetnje članovima ovog Udruženja.

Kada se namjere tajkuna povezanih sa predstavnicima vlasti sprovode uz pomoć policijskih snaga, onda uopšte ne iznenađuje to što vlast smjenjuje glavnog revizora zbog revizorskih izvještaja koji im idu u prilog. 

NASLJEDNIK RADUKIĆ

Šnjegotu je na mjestu glavnog revizora RS naslijedio Jovo Radukić. 

Zanimljivo je da je Radukić potpisao izvještaj o finansijskoj reviziji opštine Brod, koji je sačinila Glavna služba za reviziju pod Šnjegotinom upravom. U izvještaju je ostao i dio koji se odnosi na deficit od skoro 850 miliona maraka u opštinskom budžetu.

„Neizmirene obaveze u opštinskom budžetu iz 2016. godine u iznosu od 847.978 KM ukazuju da opština Brod za iste nije obezbijedila raspoloživa sredstva, odnosno da nije na adekvatan način upravljala likvidnošću u 2016. godini , što nije u skladu sa odredbama člana 39. Zakona o budžetskom sistemu RS“, navedeno je u revizorskom izvještaju koji je potpisao Radukić u decembru prošle godine, dva mjeseca nakon preuzimanja funkcije.

Za razliku od Šnjegote, koji je namjeravao dati negativno mišljenje, Radukić je opštini Brod, na čijem čelu je kadar SNSD-a Ilija Jovičić, dao „mišljenje s rezervom“, čime je, na određen način, abolirao načelnika Broda. 

To ne čudi, jer sam Radukić je na funkciju revizora došao sa pozicije pomoćnika ministra u Resoru za fiskalni sistem Vlade Republike Srpske. Jednostavnije rečeno, na mjesto glavnog revizora došao je kao Tegeltijin čovjek. 

(zurnal.info)