Izbori 2014:PREDIZBORNO ZAPOŠLJAVANJE: Elektroprivreda RS u službi SNSD-a

Istražujemo

PREDIZBORNO ZAPOŠLJAVANJE: Elektroprivreda RS u službi SNSD-a

Samo pred ovogodišnje izbore u Elektro Bijeljini zaposleno je više od 200 osoba, na raznim mjestima, od spremačica, preko kuvarica do električara….

PREDIZBORNO ZAPOŠLJAVANJE: Elektroprivreda RS u službi SNSD-a

Javna preduzeća, institucije i ustanove u svakoj predizbornoj kampanji političkim strankama, posebno onima koje su na vlasti, služe kao odlična logistika za ubiranje što više glasova.

S obzirom da na čelu javnih preduzeća/institicija/ustanova sjede ljudi koje je na rukovodeća mjesta postavila upravo vlast, oni tokom predizborne kampanje imaju pune ruke posla. Prvo, iz svojih budžeta za vladajuće stranke moraju izdvojiti određene novčane iznose i obezbijediti ostalu logistiku, od vozila, prostora za predizborne skupove, ića i pića.

Također, zaposleni su raznoraznim upozorenjima i prijetnjama prisiljeni da dolaze na predizborne stranačke skupove (sve sa članovima svojih porodica). Potom stiže i direktiva odozgo- ko ne glasa za tu i tu stranku (a to se da utvrditi) ostaće bez posla.
 

ŠTAP I MRKVA

Stranke na vlasti primjenjuju pristup „štapa i šargarepe“, pri čemu je šiba predviđena za one koji su već zaposleni i strahuju da ne ostanu bez kore hljeba, dok se mrkva nudi onima koji beznadežno čekaju poziv sa Biroa za zapošljavanje.

Predizborno zapošljavanje nije izuzetak, već pravilo pred svake izbore u Republici Srpskoj. Samo pred ovogodišnje izbore u Elektro Bijeljini zaposleno je više od 200 osoba, na raznim mjestima, od spremačica, preko kuvarica do električara….

Također, kako je objavio poslovni portal Capital.ba, za samo 18 dana septembra u Ugljeviku su 72 osobe “skinute” sa Biroa za zapošljavanje i dobile su posao u RiTE Ugljevik.
Svi skupa, kako oni zaposleni u Elektro Bijeljini, tako i oni koji su dobili posao u RiTE Ugljevik, dobili su zadatak da 12. oktobra glasaju za SNSD.

Ista stvar napravljena je i u drugim mjestima, gdje su sjedišta firmi koje se nalaze u sklopu Elektroprivrede RS – u Višegradi, Trebinju i Gackom. Prema potvrđenim informacijama, pojedincima u Gackom, koji su dobili posao u tamošnjem RiTE, rješenja su napisana na 13. oktobra, dan poslije izbora.   

TRI MANDATA U HERCEGOVINI

Nema sumnje da je EP RS u predizbornom periodu nastupila kao politički subjekt u okviru SNSD i dijelom Socijalističke partije RS, jer je tim strankama obezbijedila novac, logistiku, radna mjesta za glasačku mašineriju…

Stoga ne čudi da će SNSD imati najvjerovatnije tri direktna poslanička mandata iz Hercegovine (plus jedan kompenzacioni) i da su svi koji su osvojili te mandate uposlenici EP RS.

Radilo se po principu, mi tebi posao, ti nama glas. Negdje na kraju, možda bi se i moglo imati razumjevanja za ovaj poslovno-birački odnos da većina tih koji su dobili posao pred same izbore, bez njega neće ostati nakon što se glasanje završi. Posao će i ove godine zadržati samo oni koji imaju jake veze, stranačke, rođačke, kumovske…

(zurnal.info)