Kako je zataškana teška saobraćajka ministra federalnog MUP-a?:Predrag Kurteš: Nisam konzumirao alkohol, što mi inače nije običaj?!

Istražujemo

Predrag Kurteš: Nisam konzumirao alkohol, što mi inače nije običaj?!

Predrag Kurteš: Nisam konzumirao alkohol, što mi inače nije običaj?!

Pet godina je prošlo od saobraćajne nesreće koju je na Marijin Dvoru, u "sitnim satima", juna 2007. godine prouzrokovao tadašnji načelnik sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, Predrag Kurteš, ali detalji i okolnosti nesreće još uvijek su tajna za javnost. Iako je, sudeći po izgledu automobila, prava sreća da je Kurteš prošao neozlijeđen, veoma su zanimljiva ali još uvijek otvorena pitanja: zašto je tada odbio medicinsku pomoć i zašto je naložio kolegama da ga odmah nakon nesreće voze kući? Čak i prije nego je urađen alkotest, te izvršen uobičajeni uviđaj na mjestu nesreće...

kurtescetvrta

Nisam pobjegao, bio sam u šoku!

kurtespU službenoj izjavi, koju je tek 18. juna, kolegama u kantonalnom MUP-u dao Predrag Kurteš, opširno pojašnjava slijed događaja te noći. Izjavio je da je po usmenom nalogu tadašnjeg policijskog komesara Himze Selimovića, oko 1 sat iza ponoći krenuo u neformalni obilazak policijskih patrola od Ilidže do Starog Grada, te da nije imao obavezu praviti službene zabilješke, već samo "da vidi da li su patrole u funkciji zadatka". U ulici Zmaja od Bosne na Marin Dvoru, vozilom je udario u ogradu tramvajske stanice, jer je automobil u susjednoj saobraćajnoj traci navodno naglo skrenuo, te je Kurteš, kako se ne bi sudarili, usmjerio vozilo prema ivičnjaku.

- Kada sam vidio šta se desilo bio sam zaprepašten i u šoku jer nisam mogao vjerovati da se ovo desilo i da sam ostao živ. Izašao sam iz vozila i za nekoliko minuta došla je patrola policije i predstavila mi se kao kolege iz PU Novo Sarajevo, potom su me pitali da li mi treba ljekarska pomoć ili nešto drugo. Ponudili su mi da sjednem u njihovo službeno vozilo što sam i učinio i pitali me ponovo da li da idemo kod ljekara. Ja sam bio totalno u šoku, nisam ni znao gdje da se odlučim i rekao sam da me odvezu kući.

kurtesdrugaNadalje pojašnjava Kurteš: Želim da izjavim da nisam napustio lice mjesta samovoljno nego sam bio u šoku, zbunjen i pod stresom. Pošto sam znao da ću ići u kontrolnu djelatnost, isti dan sam došao kući kako bih se odmorio i bio spreman za izvršenje zadatka. Napominjem da u toku dana nisam uopšte konzumirao alkohol niti druga opojna sredstva, što mi inače nije običaj.

Dvojica policijaca s mjesta nesreće, međutim, svjedoče o nešto drugačijem slijedu priče. Oba policajca, T.E i K.V. , dali su potpuno identične izjave, a kazali su da je Kurteš odbio medicinsku pomoć te samoinicijativno sjeo u njihovo patrolno vozilo.

- Gospodin Predrag Kurteš je ušao u naše službeno vozilo, na prednje sjedište do vozača, te nam naložio da ga odvezemo do adrese stanovanja...." , piše u službenim izjavama policajaca, datim u ranim jutarnjim satima, 16. juna.

U razgovoru sa istim, nisam primjetio znakove alkoholisanosti, također potpuno identično izjavljuju dvojica policajaca i samo potvrđuju sumnje da alkotest, što je nakon ovakvih nezgoda neupitna proceduralna formalnost, u slučaju Predraga Kurteša očigledno nije urađen!

kurtestreca

TABU TEMA: Detalje saobraćajne nezgode ministra Kurteša, čuvaju uski političko-policijski krugovi

Koliko se od javnosti strogo čuvaju detalji saobraćajke SDP-ovog aktuelnog ministra MUP-a FBiH, Predraga Kurteša, ilustriraju i događaji na Federalnoj televiziji, čije je uredništvo navodno zbog zaštite kadrova SDP-a od eventualnih kritika, naprasno odlučilo mijenjati i programske sadržaje. Kako piše internet portal Slobodna Bosna, novinara Federalne televizije, Avdu Avdića je pokušaj objavljivanja fotografije uništenog Kurtešovog automobila koštalo "milosti" uredništva a iz programske šeme potpuno je izbačen Nedjeljnik, Avdićeva redovna rubrika u dnevniku FTV-a.

(zurnal.info)