Žurnalov spomenar:PREDSTAVLJAMO DOMAĆE TAJKUNE: Draško Ilić, odbornik, biznismen, sportski radnik

Istražujemo

PREDSTAVLJAMO DOMAĆE TAJKUNE: Draško Ilić, odbornik, biznismen, sportski radnik

Draško Ilić, osim što je odbornik i biznismen, je i sportski radnik, koji je imao ozbiljne namjere da ugasi Fudbalski klub “Borac”. Nakon što u tome nije uspio, on je početkom juna podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odobora ovog fudbalskog kluba

PREDSTAVLJAMO DOMAĆE TAJKUNE: Draško Ilić, odbornik, biznismen, sportski radnik
FOTO: buka

Do unosnog posla u Republici Srpskoj, po pravilu, mogu doći samo one firme koje imaju pokrovitelje u vladajućoj garnituri. Jedna od takvih firmi je banjalučki “Eko Euro Tim”, čiji je vlasnik Draško Ilić, odbornik vladajućeg SNSD-a u gradskoj skupštini. Upravo zahvaljujući Ilićevoj političkoj poziciji, njegovo preduzeće dobija vrijedne poslove na području Banjaluke, a veliki dio iz budžeta Centra za razvoj i unapređenje sela odlazi na račune “Eko Euro Tima”. Radi se o poslovima čija je svrha veoma upitna, poput projekta izgradnje vodovoda preko Manjače i odvoza smeća iz ruralnih područja.

Ilićeva firma ne dobija novac samo iz budžeta grada Banjaluka, već je na listi povlaštenih kompanija kod Vlade Republike Srpske. Tako je “Eko Euro Tim” dobio posao vrijedan 5,6 miliona maraka u okviru Prijekta hitnih mjera zaštite od poplava. Krenimo redom.

19 MILIONA ZA OBNOVU SRPSKE

Suočena sa hroničnim nedostatkom novca i ogromnim posledicama prošlogodišnjih majskih poplava, Vlada RS je donijela odluku o uvođenju novog nameta građanima i privrednicima u vidu “solidarnog poreza”, ali je pribjegla i novim zaduženjima. Vlada se u okviru linije Evropske investicione banke - Projekat hitnih mjera zaštite od poplava, kreditno zadužila za oko 19.000.000 evra. Radi se o takozvanoj drugoj fazi (prva faza, utvrđena još 2010. godine, je bila procijenjena na iznos od oko 55 miliona evra).

Od ovog kredita finansiraju se projekti obnove infrastukutre koja je uništena u prošlogodišnjim majskim i avgustovskim poplavama. Republika Srpske je na sebe preuzela obavezu da implementira Projekat, koji se sastoji od 134 hitne i kratkoročne mjere sanacije. Ove mjere mogu biti neznatno modifikovane, s vremena na vrijeme, u zavisnosti od promjene okolnosti, i mora ih odobriti EIB.

Projektom je obuhvaćena teritorija gradova Prijedor i Bijeljina, opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Laktaši, Srbac, Derventa, Brod, Modriča, Teslić, Šamac, kao i naknadno dodate opštine Bratunac i Istočna Ilidža

Vlada RS je pod geslom “Obnova Srpske” promtno odabrala firme koje će biti angažovane na poslovima, koji se finansiraju iz ove kreditne linije. Nema sumnje, izbor formi potvrdio je da se radi o povlaštenim firmama, s namjerom da se ojača njihova finansijska pozicija.

Jedna od odabranih firmi je i “Eko Euro Tim“ Draška Ilića, sa kojom su do sada, u okviru ovog Projekta, potpisana 23 ugovora vrijedna 5,6 miliona maraka.
Ilićevoj firmi, između ostalih, povjeren je posao čišćenja glavnih lateralnih kanala na području opštine Gradiška Jablanica – Jurkovica i Jablanica - Topola, čija je vrijednost 368.758,33 evra.

Sa “Eko Euro Timom” sklopljen je i ugovor o čišćenju glavnih lateralnih kanala na području opštine Gradiška Osorna - Borna - Ljevčanica, a vrijednost radova je 508.951,80 evra.

Tu su i radovi na sanaciji i čišćenju lateralnog obodnog kanala u Šamcu i mosta na obodnom kanalu Bijeljina, čija je vrijednost 1.005.131,82 evra. Za ovaj posao Ilićeva firma je dobila avans, a radovi još nisu počeli.

Ista firma je dobila i posao na izgradnji obaloutvrda na lokacijama „Daulije“ Šamac i „Otoka“ Laktaši, vrijedan 2.738.237 evra. I za ovaj posao je dobila avans, a radovi još nisu počeli.

“Eko Euro Tim” bio je u okviru prve faze projekta angažovan i na radovima na zaštiti od erozije na rijeci Vrbanja, u Čelincu, čija je vrijednost 970.627,28 evra. Počeli su radove krajem septembra 2013. godine, uradili deset posto posla, a onda je izvođač bio pod suspenzijom. Trenutno se razmatra mogućnost da se “Eko Euro Timu” produži rok za realizaciju ovog posla.

UBIJANJE BORCA

Draško Ilić, osim što je odbornik i biznismen, je i sportski radnik, koji je imao ozbiljne namjere da ugasi Fudbalski klub “Borac”. Nakon što u tome nije uspio, on  je početkom juna podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odobora ovog fudbalskog kluba.

Ilić je namjeravao da ugasi “Borac”, koji postoji 89 godina i svojevrstan je simbol Banjaluke, a promoviše seoski klub „Krupa“, čiji su vlasnici on i njegov brat Dragomir.
Draško Ilić je je prije par mjeseci od predsjednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke zatražio podršku za urnisanje “Borca”. U „pismu namjere“, koje je uputio Dodiku i Gavranoviću, Ilić je predstavio svoj “plan reorganizacije Fudbalskog kluba Borac“, kojim se predlaže odlazak Kluba u stečaj. Povod za to je dug FK “Borac” od 13.081.447,25 KM , od čega poreska dugovanja iznose 9.702.849,73 KM.

Nakon pokretanja stečaja za “Borac”, Ilić jasno iznosi i svoj krajnji cilj. 

“U isto vrijeme Fudbalski klub Krupa iz Banjaluke, koji igra u 1. Ligi Republike Srpske, podnosi zahtjev Osnovnom sudu u Banjoj Luci za promjenu naziva u Fudbalski klub Borac-BL iz Banjaluke”, stoji u pismu namjera.

A namjera je jasna – seoski klub iz Krupe na Vrbasu treba da zauzme poziciju “Borca”, kluba sa ogromnom tradicijom, uspjesima i istorijom dugom devet decenija.

Uz to, Ilić traži da “Grad Banjaluka prenosi prava korišćenja Gradskog stadiona u Banjaluci na novoimenovani klub FK Borac-BL”, odnosno na seoski klub, čiji su vlasnici on i brat Dragomir. 

Ako bi ovaj plan kojim slučajem bio ostvaren, njegov epilog bio sledeći: FK “Borac” bi nestao, “Krupa” bi dobila gradski stadion u Banjaluci, kao i sve igrače “Borca”. Osim toga, nakon provedenog stečajnog postupka, Klub bi bio “očišćen” od svih dugovanja, a Ilić je predložio da se novoformirani Klub godišnje iz gradskog budžeta dobija između 560 i 600 hiljada maraka, a od vlade od 120 do 180 hiljada KM.

Mnogo je onih koji su uništavali FK “Borac” i doveli ga do prosjačkog štapa. Ilić je namjeravao da mu da završni udarac i od svega se dobro okoristi. Kao i u ostalim poslovima koje dobija zahvaljujući svojoj političkoj poziciji i uticaju.

(zurnal.info)