Kolike su plaće kantonalnih premijera:Premijer HNK Srećko Boras ima duplo veću platu od Marjana Oršolića iz Posavskog kantona

Istražujemo

Premijer HNK Srećko Boras ima duplo veću platu od Marjana Oršolića iz Posavskog kantona

Premijer HNK Srećko Boras ima duplo veću platu od Marjana Oršolića iz Posavskog kantona

Premijer Županije posavske ima Marijan Oršolić ima najnižu premijersku plaću ali zarađuje skoro koliko i četiri posavska policajca - ona koja štrajkuju već mjesec dana – ili, recimo, dvije “i po” oraške učiteljice. Samo za neto plaće deset predsjednika kantonalnih vlada, pokazalo je Žurnalovo istraživanje, godišnje se, od novca poreskih obveznika, izdvoji 342.324 KM! To je prosječno, lako je zaključiti, 34.232 KM za godinu, odnosno 136.928 KM (za ljubitelje euro-valute: nešto manje od 65.000) na kraju četvorogodišnjeg mandata, po osobi! Čelnike glomaznih ali neefikasnih kantonalnih birokracija rangirali smo prema visini plaće (podatke smo dobili precizirane i do četvrte-pete decimale), od najniže ka najvišoj. Ipak, čak i “najskromniji” među njima zarađuje više od dvostruke prosječne plaće u BiH a u tu sumu, naravno, nisu ubrojane financijske “radosti” poput dnevnica, regresa...

Šampion u visini premijerske plaće, Srećko Boras iz HNK, još je prošle godine istakao kako je njegova Vlada, “na početku mandata uspjela zaustaviti štrajk djelatnika u zdravstvu, ostvariti partnerske odnose sa sindikatima korisnika proračuna, te potpisati kolektivne ugovore. Potcrtao je redovitost isplata plaća kao i njihovo povećanje u zdravstvu, školstvu, policiji i županijskoj upravi. To je ilustrirao činjenicom da je 2007. godine prosječna neto plaća medicinske sestre bila 502 KM, a sada je 720 KM, kao i da je plaća profesora u srednjoj školi iznosila 738 KM, a sada je 1059 KM”.

Koliko bi mjeseci truda trebalo da ulože profesori, ljekari, policajci i radnici uopće kako bi "stigli" jednu plaću premijera Borasa i kolega, izračunajte u nastavku.

10. POSAVSKI KANTON/Orašje         marijan_orsolic_bano

Premijer: Marijan Oršolić (HDZ)

Plaća: 1.785 KM. Čini se najnižom u odnosu na kolege iz drugih kantona.

Na osnovicu se, međutim, dodaje 0,5 posto za svaku započetu godinu radnog staža.

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 150 KM mjesečno

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru (podaci sa web stranice Vlade):

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Oršolić rođen je 12.03.1965. u Vidovicama (Orašje). Stekao je zvanje magistra ekonomskih znanosti. Kroz poslovnu angažiranost bio je direktor tvrtke DP „Peradarstvo“, Upravitelj Carinarnice Orašje, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju Županije Posavske, član Upravnog odbora federalnog zavoda MIO PIO. Prije preuzimanja dužnosti predsjednika Vlade Županije Posavske obnašao je funkciju ministra financija u Vladi ŽP.

 

emir_frasto_copy_copyPremijer: Emir Frašto (SDP)

Plaća: 2. 524,45 KM       

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Ne prima naknadu

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru:(podaci sa stranice Parlamenta FBiH):

Emir Frašto rođen je 28.02.1954. u Goraždu. Po zanimanju ljekar. Radio u Hitnoj službi a potom kao direktor Kantonalne bolnice u Goraždu. Politički angažman započeo kao općinski vijećnik, zatim kantonalni poslanik a onda i poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BPK, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a. Oženjen, otac dvoje djece.

 

8. ZAPADNOHERCEGOVAČKI KANTON/Široki Brijeg cosic_1_copy

Premijer: Zdenko Ćosić (HDZ)

Plaća: 2.553,24 KM

Topli obrok: Devet maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 350 KM

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru: (na stranici Vlade službenih podataka nema. Na web-u nalazimo sljedeći izvod iz biografije): “Novinar Zdenko Ćosić rođen je 22. siječnja 1961. Buhovu, općina Široki Brijeg. Početkom demokratskih promjena u BiH aktivno se se uključuje u politička zbivanja i s nepunih 30 godina postaje prvi predsjednik Općinskog odbora tadašnje Lištice(...) U novije vrijeme poznat je kao novinar Večernjeg lista, pratio je aktualne događaje, te pisao kolumne na portalu Dnevnik.ba s osvrtom na Hrvate u BiH. Objavio je više knjiga, a u suatorstvu s Milanom Ivkošićem i knjigu "Opet ti Hercegovci". Kao izravni sudionik događaja u Pologu, kad je goloruki narod zaustavio tenkove moćne JNA i vrsni publicist Ćosić je u knjizi Rat je počeo prije temeljito je istražio i proučio događaje iz svibnja 1991. te ih stavio u pravi kontekst.”

 

fikret_music1_copy7. KANTON SARAJEVO/Sarajevo

Premijer: Fikret Musić (SDP)

Plaća: 2.587, 29 KM

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Podaci nisu dostavljeni

Prijevoz: 53 KM mjesečno

O premijeru (web-stranica Vlade): Rođen 05.09.1953. u Sarajevu. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu diplomirao 1976. Bio predsjednik Mjesne zajednice Centar, načelnik Zajedničkih službi u ovoj općini, pomoćnik direktora Gradske uprave prihoda, samostalni privrednik, sekretar i vijećnik u OV Novi grad Sarajevo, deset godina proveo kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, bio delegat u Domu naroda FBiH. Oženjen, dvoje djece.

 

6. SREDNJOBOSANSKI KANTON/Travnik bajro_maikc

Premijer: Bajro Makić (SDA)

Plaća: 2.655,27 KM

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 150 KM

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru: (web-stranica Kantonalnog odbora SDA): Rođen 13.12.1968. u Jajcu. Diplomirani inžinjer šumarstva. Sedam godina proveo kao rukovodilac u Šumariji Jajce, jedan mandat kao kantonalni ministar privrede. Pasivno govori engleski i ruski. Oženjen, dvoje djece.

 

hamdija_lipovaca_15. UNSKO-SANSKI KANTON/Bihać

Premijer: Hamdija Lipovača (SDP)

Plaća: 2.729 KM

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 200 KM

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru:(sa web-stranice Vlade): Rođen 20.12.1976. u Bihaću. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Bio asistent na Pravnom fakultetu u Bihaću. Postiplomske studije završio u SAD-u. Bio zastupnik u OV Bihać, u Skupštini USK, načelnik općine Bihać. Oženjen, otac jednog djeteta. Premijer Lipovača jedan je od rijetkih koji putem web-a prezentira viziju budućnosti kantona kojem je na čelu: “I dalje će moja pažnja biti usmjerena nemoćnim i socijalno ugroženim sugrađanima, jer bez socijalne osjetljivosti nema ni socijalne pravde. Pored ovog nastaviću sa aktivnostima koje afirmiraju javne radove i infrastrukturu, a dužnu pažnju pokloniću širenju kruga prijatelja našeg grada, jer su upravo prijatelji Bihaća jedan od najznačajnijih izvora nadahnuća za vrijeme koje dolazi. Kad su u pitanju druge obaveze kojima posvećujem pažnju, moram spomenuti da sam i dalje predano posvećen i angažiran u svojstvu potpredsjednika Upravnog odbora ARDA-e (Akreditirane regionalne razvojne agencije za Sjeverozapadnu BiH) i Kolegiju načelnika općina s područja USK.”

 

4. TUZLANSKI KANTON/Tuzlacausevic1

Premijer: Sead Čaušević (SDP)

Plaća: 3.052,99926 KM

Topli obrok: Sedam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Nema ograničenja

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru (web stranica Vlade): Rođen 15.09.1949. u Tuzli. Diplomirani pravnik. Radio kao sudija u Općinskom sudu u Gračanici, bio sekretar Općine Gračanica i predsjednik općinskog Izvršnog odbora. Dugogodišnji direktor i zamjenik direktora preduzeća Grafopak d.d, zastupnik u Parlamentu FBiH, član Glavnog odbora SDP BiH.

 

rimac13. KANTON 10/Livno

Premijer: Nediljko Rimac (HDZ 1990.)

Plaća: 3.224,80 KM

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 200 KM

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru (baza podataka CIN-a): Nediljko Rimac rođen je 07.04.1961. u Lištanima, općina Livno. Po zanimanju ljekar, specijalista opće hirurgije. Radio kao ljekar u livanjskom Domu zdravlja, bio dugogodišnji poslanik u kantonalnoj skupštini. Na mjestu premijera od 2007. Oženjen, otac četvoro djece.

 

2. ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON/Zenica

Premijer: Fikret Plevljak (SDP)

Plaća: 3.590 KM

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 200 KM

Prijevoz: Službeni automobilfikret_plevljak

O premijeru: (web stranica Vlade): Rođen 07.02.1956., diplomirani inžinjer mašinstva, magistrirao na Mašinskom fakultetu u Zenici 2001. Radio u Rudnicima mrkog uglja Zenica, potom u Sarajevo osiguranju, bio direktor Nacionalnog biroa Zelena karta BiH. Sekretar a potom i predsjednik SKBIH (SDP BiH).

 

srecko_boras1. HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON/Mostar

Premijer: Srećko Boras (HDZ 1990.)

Plaća: 3.822,63 KM

Topli obrok: Osam maraka po radnom danu

Službeni telefon: Do 200 KM

Prijevoz: Službeni automobil

O premijeru (web stranica Vlade): Rođen u Mostaru 13.08. 1957. Diplomirani ekonomist. Radio u Pamučnoj industriji “Đuro Salaj”, potom osnovao vlastitu trgovinsku firmu. Bio direktor Direkcije za ekonomske i pravne poslove Elektroprivrede HZ HB, šef Službe za opskrbu pa Službe za strategiju...Bio član uprave Hercegovačke banke, direktor Slavonija trgovine, osnovao i vodio Agenciju za regionalni razvoj HERDA. Jedan od osnivača gradskog odbora stranke HDZ 1990. i član kantonalnog odbora.

(zurnal.info)