Kada će Branković vratiti pare:Premijer Konaković nije suspendovao spornu odluku o dodjeli poticaja!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Kada će Branković vratiti pare: Premijer Konaković nije suspendovao spornu odluku o dodjeli poticaja!

Najtransparentnijoj vladi do sada, po riječima premijera Konakovića prvi put se “omaklo” pa je premijer dodijelio 40 hiljada maraka firmi Nedžada Brankovića. Da se Vladi, kako kaže premijer, “omaklo” iste firme ne bi dobile poticaje i u 2016. godini. Ni nakon mjesec dana suspenzija ovih odluka nije objavljena u Službenom listu KS

Premijer Konaković nije suspendovao spornu odluku o dodjeli poticaja!

Prije tačno mjesec dana Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Konakovićem suspendovala je odluku o dodjeli 40 hiljada maraka Nedžadu Brankoviću i drugim SDA kadrovima. Dok se premijer Konaković po ovom pitanju oglašava samo na svom facebook profilu odluka o suspenziji dodjeljenih sredstava još uvijek nije objavljena u službenom listu. Vjerovatno neće ni biti jer iste firme poticaj su dobile i u 2016. godini. Opet od premijera Konakovića.

Najtransparentnijoj vladi do sada, po riječima premijera Konakovića  prvi put se “omaklo” pa je premijer dodijelio 40 hiljada maraka firmi Nedžada  Brankovića. Drugi put im se “omaklo" pa su sredstva dodijelili i firmi Mujanović u vlasništvu porodičnog prijatelja porodice Izetbegović. Zatim se Vladi ponovo “omaklo” pa su sredstva namijenjena za razvoj privrede dobile uglavnom firme SDA kadrova. Da se Vladi, kako kaže premijer, “omaklo” iste firme ne bi dobile poticaje i u 2016. godini.


Izvor: FACE TV

Ovdje se suočavaju zakon i moral, a kad se te dvije stvari sučeljavaju ja sam prije na strani morala. Analizirajući tu odluku i činjenicu da sredstva nikome nisu uplaćena, zatražili smo da se ona trenutno suspenduje i da se sredstva nikome ne uplaćuju te da se posebno na ovim spornim dodjelama situacija analizira i donese neko drugo rješenje", izjavio je Konaković prije tačno mjesec dana za portal Klix.

Mjesec dana, između morala i zakona, premijer traži rješenje. Mjesec dana čekamo suspenziju odluke o dodjeli pola miliona maraka poticaja za razvoj male privrede, a ona još uvijek nije objavljena u službenom listu. Vjerovatno neće ni biti jer većina firmi koje su dobile bespovratna sredstva u 2017. godini dobile su poticaj i u 2016. godini. Vlada po ovom pitanju šuti a premijer se jedino oglašava na facebooku.

- Napali su me pojedini mediji da sam dao pare bivšem SDA premijeru, a bivši SDA premijer mi pisao pismo da se žali sto mu pare nisam dao. Takav je posao koji radim. Između ove dvije krajnosti se dešava- napisao je premijer na facebooku.

POTICAJI SAMO ZA ODABRANE

Zakon o poticajima za razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo donesen je 2015. godine a prva sredstva dodijeljena su u 2016. godini. Nakon što je Žurnal objavio da su sredstva dodijeljena u 2017. godini završila uglavnom na računima firmi u vlasništvu SDA kadrova premijer Elmedin Konaković ubrzo je najavio suspenziju odluke. Do danas to nije urađeno.

Na spisku dobitnika poticaja u 2016. godini je ponovo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Direktor Agencije SERDA je Ševkija Okerić, član Glavnog odbora SDA i član Kadrovske komisije SDA. U 2016. godini SERDA je dobila 56 hiljada maraka za “unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture”.  Agencija SERDA prethodnih godina nije pravdala, a ni opravdala stotine hiljada maraka dodijeljenih grantova. No, Konakoviću to nije smetalo pa je Agenciju ponovo pomogao sa 83 hiljade maraka u 2017. godini.

Firma Mujanovići u vlasništvu je Murisa Mujanovića, porodičnog prijatelja porodice Izetbegović. Od Vlade Kantona Sarajevo u 2016. godini Mujanovići su dobili 9.465 maraka poticaja. Taj iznos već naredne godine skočio je na skoro 40 hiljada maraka bespovratnih sredstava.
Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa premijer Konakovićem dodijelila je u 2016. godini skoro 80 hiljada maraka poticaja i Općini Ilijaš za “unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture”. Načelnik Općine je Akif Fazlić, član SDA.


I dok kantonalni premijer Konaković mjesec dana, između morala i zakona, traži rješenje, budžetski novac još uvijek je na računima SDA kadrova Nežada Branković, Murisa Mujanovića, Šefkije Okerića....

(zurnal.info)