:PRESUDA: Raiffeisen i UniCredit krivi zbog povećanja kamata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PRESUDA: Raiffeisen i UniCredit krivi zbog povećanja kamata

PRESUDA: Raiffeisen i UniCredit krivi zbog povećanja kamata

Banke Raiffeisen i UniCredit proglašene su krivima zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa na kredite u otplati. Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu kaznilo je UniCredit banku sa po 4.000 KM u četiri odvojena slučaja, a sa 4.000 KM kažnjena je i odgovorna osoba (ukupno 20.000 KM).

UniCredit banka je proglašena odgovornom zbog nezakonitog povećanja kamatnih stopa jer njen ugovor o kreditu nije sadržavao sve informacije propisane zakonom o uvjetima promjene godišnje kamatne stope, čime je prekršen Zakon o zaštiti potrošača.

Raiffeisen banka je kažnjena s 2.500 KM zbog povećanja godišnje kamatne stope na nenamjenski kredit koji je odobrila svojim klijentima. Kazna od 2.500 KM izrečena je banci, a od 1.000 KM odgovornoj osobi.

Drugi prekršajni postupak protiv Raiffeisen banke je obustavljen jer nije dokazano da je ona počinila prekršaj za koji se teretila.

Postupak pred sudom protiv deset banaka u BiH vodi se na osnovu 192 prekršajna naloga koje je podnijela Federalna uprava za inspekcijske poslove zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa na potrošačke kredite.

Za nezakonito povećanje kamata sudskom odlukom ranije je kažnjena IntesaSaoPaolo banka, što je bilo prvi put u BiH da je nekoj banci izrečena kazna za lihvarstvo.

(Fena)