PODRŠKA KOLEGAMA IZ CIN-A:Prijetnje policijskog šefa Čegara su ozbiljne i moraju biti sankcionisane!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PODRŠKA KOLEGAMA IZ CIN-A: Prijetnje policijskog šefa Čegara su ozbiljne i moraju biti sankcionisane!

Zoran Čegar, šef Sektora uniformisane policije FUP-a, u više navrata vrijeđao je i prijetio novinarima Centra za istraživačko novinarstvo. Redakcija Žurnala upućuje podršku kolegama iz CIN-a, uz poruku nadležnima da je krajnje vrijeme da se prijetnje i napadi na novinare počnu brzo i najoštrije kažnjavati!

Prijetnje policijskog šefa Čegara su ozbiljne i moraju biti sankcionisane!
CIN

„Nemoj da Vam padne na pamet da me još jednom pozovete, da Vam ja ne bih došao tamo odakle me zovete“, zaprijetit će šef Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar novinarki Centra za istraživačko novinarstvo 4. oktobra ove godine.

U nastavku razgovora novinarka CIN-a, profesionalno radeći svoj posao, pokušava postaviti pitanje Čegaru. Međutim, policajac Čegar je prekida, nastavljajući vrijeđati i prijetiti: „Ma, boli me ku*ac šta ti imaš, četnikušo jedno! Goni se u pi*ku materinu!“

Povod za razgovor sa Čegarom bila je priča na kojoj su radili novinari CIN-a, a sklopu koje su otkrili kako je Zoran Čegar dio imovine u BiH stekao na nezakonit način, da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo imanje, da je optužen za prevaru u Hrvatskoj…

Čegaru se, očito, nisu svidjela pitanja koja su mu postavljena, pa je umjesto pružanja konkretnih odgovora, odlučio prijetiti i vrijeđati. Nakon objave priče, 26. oktobra počelo je i suđenje Čegaru za prevaru u Dubrovniku. Novinari CIN-a ponovo su pokušali dobiti komentar od šefa Sektora uniformisane policije FUP-a, ali je i ovaj put odlučio vrijeđati i prijetiti.

„Ko si ti?“, pitat će Čegar novinara, da bi nakon njegovog odgovora odmah počeo s uvredama: „Ko je tebi dao za pravo? Znaš šta si ti? Ka*ina! Smeće!“

Nakon kratke rasprave, opet je počeo prijetiti i vrijeđati kolegicu novinarku: „Šta ti meni prijetiš na telefon? Ja, kad si me zvala! Znaš li ti s kim se ti igraš, glupačo jedna?! Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Tu nije bio kraj, već je Čegar poslije krenuo i da fizički nasrne na novinarku, govoreći: „Stani, ba! Nemojte me držati! Imam pravo da razgovaram. Meni se smiješ u brk, četnikušo. Je*em ti mater! Grkljan ću ti iščupati ja!“

Cijelu ovu salvu gnusnih uvreda i prijetnji izrekao je, dakle, šef Sektora uniformisane policije FUP-a Zoran Čegar. U dva navrata je otvoreno prijetio i vrijeđao novinare koji su samo profesionalno radili svoj posao. Neko ko bi, barem u teoriji, trebao štititi, između ostalog, i novinare koji su često meta raznih napada, prijetnji, uvreda, stao je na drugu stranu i postao jedan od počinilaca.

„Zoran Čegar: čovjek sa dozvolom za nošenje oružja, ime u brojnim disciplinskim prijavama, glavni junak snimaka nasilništva u plavoj uniformi sa epoletama je drugi put prijetio novinarima CIN-a!

DRUGI PUT!

Drage institucije, znamo da do sada niste reagovale, ali sada očekujemo da konačno postupite u skladu sa zakonom i obrazom“, poručili su iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo.

Međutim, umjesto brze reakcije nadležnih, imamo samo najave da će Čegar biti suspendovan, i to više zbog potvrđene optužnice, nego zbog prijetnji i uvreda novinarima.

„Uputit ću vršiocu dužnosti (direktora Federalne uprave policije) Ensadu Kormanu koji mora po službenoj dužnosti, nakon svega ovoga što se desilo, njega isti dan suspendovati. Posebno zato što je potvrđena optužnica na sudu u Dubrovniku, gdje mu se danas sudilo. On se ovdje kod nas vodi kao na bolovanju, a danas je, izgleda, prisustvovao prvom ročištu o izjašnjenju krivnje”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Recimo i to da ovo nije prvi put da Čegar dolazi u centar pažnje zbog sličnih incidenata. Podsjetimo samo da je početkom godine na jednom sarajevskom parkingu pretukao mladića, ali da nakon „pokrenute istrage“ konkretnih rezultata još nema. Osim toga, protiv njega je podneseno više disciplinskih prijava za nasilničko ponašanje, ali sve su odbačene.

No, eventualna suspenzija ne može i ne smije biti dovoljna kazna. Podsjetimo da je u prošlosti veliki broj napada, prijetnji i uvreda prema novinarima ostao neprocesuiran ili su počinitelji kažnjeni samo simbolično.

Redakcija Žurnala upućuje podršku kolegama iz CIN-a, uz poruku nadležnima da je krajnje vrijeme da se prijetnje i napadi na novinare počnu najoštrije i u kratkom roku kažnjavati! Nema demokratije i slobodnog društva bez istraživačkog novinarstva i slobodnih novinara!

(zurnal.info)