Na sastanku u Trebinju Dodik najavio konačni obračun s opozicijom:Prisluškivanja, ucjene, kompromitacija i udar na porodicu

Istražujemo

Prisluškivanja, ucjene, kompromitacija i udar na porodicu

Prisluškivanja, ucjene, kompromitacija i udar na porodicu

Vladajuće strukture u Republici Srpskoj (RS) odlučile je da zloupotrebom poluga sistema, prije svega policije, po svaku cijenu kompromituju Mladena Ivanića i Dragana Čavića, predsjednike opozicionih stranaka – Partije demokratske partije (PDP) i Demokratske partije (DP).

Prilikom nedavnog boravka u Trebinju, gdje mu je dodjeljena nagrada počasnog građanina, Milorad Dodik je na jednom neformalnom skupu, održanom u rezidencijalnom dijelu hercegovačke Gračanice na Crkvini, rekao da će u narednom periodu učiniti sve da kompromituje Ivanića i mene, uključujući zloupotrebu policije i svih ostalih mehanizama, poput prisluškivanja i slično. Tada je rekao da će u idućoj godini učiniti sve da nas eliminiše sa političke i javne scene, izjavio je Čavić za “Žurnal”.

On je naveo da je Dodik ovakve prijetnje izrekao u prisustvu vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, načelnika Trebinja Dobroslava Ćuka, načelnika trebinjske policije i kandidata za direktora SIPA Gorana Zupca, te još nekoliko osoba.

Namjera vlasti je da pokuša uplašiti vrhove ove dvije partije i naše najbliže saradnike. Mi na to računamo i to nas neće posebno uplašiti, poručio je Ivanić.

Čavić smatra da vladajući establišment nastoji da ukloni sve one koji otvoreno, slobodno i argumentovano kritikuju vlastodršce, čije je djelovanje u prethodnom periodu dovelo RS na rub ekonomskog sloma.

Ivanić i ja, ma šta vlast o tome mislila, imamo političku težinu u javnosti i ono što mi iznosimo o radu vladajuće strukture mnogima je interesantno, a vlasti se to ne sviđa, jer može da im im donose probleme. Zato je najednostavnije rješenje da se eliminiše problem, odnosno da se eliminišemo Ivanić i ja, jer na političkoj sceni takvu vrstu konfrontacije imamamo samo nas dvojica, kazao je Čavić.

On smatra da sistem u RS ne trpi bilo kakvu kritiku, posebno ne onu koja je agrumentovana, zbog čega je donesena odluka da svi oni, koje je režim proglasio protivnicima, treba da budu odstranjeni iz javnog i političkog života.

Mi jesmo istinska i prava opozicija koju oni ne mogu kontrolisati. SDS pokušavaju otupiti pričom o zajedničkom nastupu u Sarajevu, tako da Čavić i ja ostajemo jedina prava opozicija, zbog čega se na nas i ide, i to na razne načineod ucjena ljudi, do pokušaja rušenja našeg ličnog digniteta. To govori o velikom strahu ljudi na vlasti, jer znaju da stvari nisu tako dobro kao što ih oni predstavljaju, znaju da će biti sve teže i teže i osjećaju da raste kritičnost naroda. Zato pokušavaju spriječiti sve one koji bi mogli biti alternative. Svi koji su kritični prema vlasti, ne samo u politici, već i u nevladinom sektoru i u javnom životu uopšte, mogu očekivati probleme u narednom periodu, kazao je Ivanić za “Žurnal”.

Matrica obračuna sa nepodobnima je dobro poznata: prethodnica su mediji zaduženi da “označene” predstave kao najcrnje kriminalce i izdajnike, potom “zavjerenike” obrađuje policija, a nerijetko se u akciju zatiranja onih, koji iskaču iz determinisanih obrazaca djelovanja, uključuju pravosudne institucije.

Vlast ima ogroman uticaj na pravosuđe i iz takvog pritiska i njihovog uticaja može da se izrodi svašta. Dodik stalno ponavlja kako smo Ivanić i ja izdajnici i kolaboracionisti, i to je, u stvari, uvod u stvari koje slijede. Šire priču kako smo kriminalci, kako se družimo sa kriminalcima, pokušavaju nam diskreditovati članove porodice. I Ivanić i ja imamo odraslu djecu i nije isključeno da stvari budu usmjerene i prema njima. Ubijeđen sam da oni neće prezati ni od čega. Na kraju krajeva, u januaru ove godine je jedan od policijskih službenika izvrijeđao mog sina na ulici, kazao je Čavić

On je ponovio da raspolaže puzdanim informacijama da MUP RS nezakonito prisluškuje Ivanića i njega, kao i njihove bliske saradnike.

Kako je “Žurnal” ranije objavio, MUP RS je nedavno kupio novu opremu za prisluškivane i praćenje od beogradske firme “Vizus”, koja je plaćena oko 1,36 miliona konvertibilnih maraka. Petorica službenika MUP-a, koji su ranije upravljali prislušnom opremom, udaljeni su sa tog radnog mjesta, a na njihova mjesta postavaljeno je novih pet službenika, koje je lično odabrao Dodikov šef obezbjeđenja Miloš Čubrilović Čubri.

Prema saznanjima “Žurnala”, na listi onih koji se prisluškuju nalazi i sam premijer RS Aleksandar Džombić i par osoba iz njegovog najbližeg okruženja!

(zurnal.info)