Predstavništva RS u svijetu:Privatne firme za lobiranja Milorada Dodika
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Predstavništva RS u svijetu: Privatne firme za lobiranja Milorada Dodika

Željka Cvijanović kaže kako Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu, kao i sva ostala Predstavništva ovog entiteta u svijetu, nemaju diplomatski status, nisu vezana za MIP BiH niti za ministarstva inostranih poslova zemlje domaćina.

Privatne firme za lobiranja Milorada Dodika
FOTO: kurir


Republika Srpska je prošle godine na račune brojnih predstavništava u svijetu uplatila 4,4 miliona maraka budžetskog novca. Formalno, ta predstavništva trebalo bi da u Republiku Srpsku dovedu investirote. Suštinski, ta predstavništva bave se lobiranjem za Milorada Dodika, a za neka od njih ispostavilo se da više i ne postoje, poput Predstavništva RS u Izraelu, jer ga je privatizovao nekadašnji šef tog Predstavništva i Dodikov savjetnik Ari Livne.

PITANJA ZA MINISTRA LUKAČA

Tragom informacije da je Predstavništvo RS ukinuto i privatizovano, Klub poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS zatražio je 11. aprila od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da istraži aferu u vezi sa tim Predstavništvom. PDP je odgovore o radu Predstavništva RS u Jerusalimu zatražio, jer, kako je navedeno, niti premijerka RS Željka Cvijanović niti entitetsko Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nisu ozbiljno shvatili zvanične navode iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Prethodno je šef Odjeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela Dan Orian potvrdio da Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu ne postoji već dvije godine i da je preregistrovano u privatno preduzeće kojim rukovodi Arie Livne.

Livne, osim savjetničkog mjesta u Dodikovom kabinetu, ima i titulu senatora Republike Srpske. Vlada RS ga, međutim, i dalje predstavlja kao šefa Predstavništva RS u Izraelu, za koje redovno izdvaja novac iz entitetskog budžeta.

PDP je od ministra Lukača zatražio odgovore na sledeća pitanja:

•    Šta će MUP Republike Srpske da uradi u vezi sa tvrdnjama izraelskog Ministarstva spoljnih poslova o postojanju Predstavništva Republike Srpske u Izraelu?
•    Kada ćete provjeriti na čiji račun su u protekle dvije godine lijegale pare iz budžeta Republike Srpske namijenjene Predstavništvu RS u Izraelu?
•    Hoće li i kada MUP RS provjeriti navode u vezi sa ovim slučajemem?
•    Kada će javnost Republike Srpske biti informisana o koracima iz MUP RS u vezi sa slučajem Predstavništva RS u Izraelu?

Poslanički klub PDP-a je podsjetio da je od Vlade RS ranije zatražen odgovor na pitanja- šta će uraditi ovim povodom, ko je kriv za pljačku i obmanjivanje javnosti Republike Srpske, ko će i kada vratiti novac u budžet Republike Srpske, kao i šta će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS uraditi u vezi sa objavljenim navodima?

“Dobili smo neozbiljan odgovor u medijima koji ne zadovoljava osnovne kriterijume i odgovornosti izvršne vlasti. Odgovor koji je upućen nije primjeren interesovanju i ozbiljnim pitanjima predstavnika zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj”, naveli su i PDP-a.

Ista pitanja je premijerki uputio i šef bh. diplomatije Igor Crnadak (PDP), ali je umjesto precoznih i jasnih odgovora Cvijanovićka sve okrenula na Crnadkovu navodnu želju da se obračuna sa Republikom Srpskom i na njegov “lično-politički rat” sa institucijama RS!?

Još je navela kako Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu, kao i sva ostala Predstavništva ovog entiteta u svijetu, nemaju diplomatski status niti su vezana za MIP BiH niti za ministarstva inostranih poslova zemlje domaćina.

"Njihov oblik i sama registracija zavise od propisa zemlje u kojoj su osnovana, tako da se i praksa razlikuje od zemlje do zemlje. Vjerujem da Vam je poznato da svako od tih predstavništava podliježe dvostrukoj kontroli - i od organa Republike Srpske, kao i od nadležnih organa zemlje u kojoj funkcionišu. Nismo dobili niti jednu pritužbu od takvih organa u pogledu bilo kojeg predstavništva, a ukoliko se to desi ili se utvrdi bilo kakava nezakonitost, osobe koje su na njihovom čelu, podlijegaće adekvatnoj sankciji", navela je Cvijanovićeva u svom odgovoru Crnadku.

SELFIEJI SA DIPLOMATAMA

Ona je poručila Crnadku da nije on taj koji treba da se bavi statusom Predstavništva RS i Izraelu niti da istražuje da li su putem tog Predstavništva provođene kriminalne aktivnosti.  

“Djelujete kao razmaženo dijete koje ne može da podnese čak ni to da se bilo ko iz Republike Srpske slika sa bilo kojim stranim predstavnikom, misleći, valjda, da je to Vaše isključivo pravo. U toj patetičnoj djetinjariji, Vama je svaka slika na kojoj niste Vi tek 'iznuđeni selfi', a ona na kojoj jeste - neko 'zagarantovano' pravo", napisala je premijerka RS ministru inostranih poslova BiH.

Cijeli skandal sa privatizacijom Predstavništva RS u Izraelu, za koje godinama idu značajna sredstva iz budžeta, Cvijanovićeva je svela na Crnadkovu namjeru da “remeti odnose koje RS želi da imamo sa prijateljskim narodom i prijateljskom državom Izrael”, a svoju tiradu je zaključila ocjenom da Crnadak nije u poziciji, ni po Ustavu, ni po zakonu, da govori Vladi Republike Srpske šta je potrebno da radi.

LAŽNO PREDSTAVLJANJE

Prethodno je Crnadak obavijestio premijerku RS da je iz Ministarstva inostranih poslova Izraela zvanično obaviješten da to Predstavništvo ne postoji već dvije godine, da nema nikakvih aktivnosti, da se bivši šef (Ari Livne) Predstavništva lažno predstavlja, te da niko od zvaničnika zemlje domaćina ne želi da komunicira s njim.

“Obraćam Vam se pozivom da iskoristite autoritet i nadležnosti funkcije koju obavljate i zaustavite dalje ponižavanje i blamiranje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na međunarodnoj političkoj sceni”, naveo je Crnadak u pismu Cvijanovićevoj.

On je istakao da je šef problematičnog Predstavništva Republike Srpske Ari Livne osoba čije ime je velikim slovima ispisano na jednoj od novoizgrađenih zgrada u centru Banjaluke, kao i da se radi o osobi koja je do sada uživala najveći stepen povjerenja i podrške od predsjednika Republike Srpske i premijerke Cvijanović.

“Upravo zbog ove činjenice, kao i nedvosmislene poruke iz Jerusalima da se radi o osobi koja je zapravo persona non grata u institucijama i diplomatskim predstavništvima Izraela, pozivam Vas da, u skladu s Ustavom i važećim zakonima Republike Srpske hitno preduzmete odgovarajuće mjere iz Vaše nadležnosti i spriječite dalje urušavanje ugleda Republike Srpske i BiH”, naveo je Crnadak.

On je premijerki RS sugerisao da pozove pravosudne institucije Republike Srpske da nezavisno i nepristrasno utvrde punu istinu o tome ko je i kako potrošio novac, koji je iz budžeta uplaćivan za funkcionisanje nepostojećeg predstavništva Republike Srpske.

Crnadak je Cvijanovićevu obavijestio da je uputio pismo predsjedniku Vlade Izraela, koji obavlja i funkciju ministra spoljnih poslova, informišući ga da BiH, kao i Republika Srpska i FBiH, sa svoja sva tri konstitutivna naroda i svim drugim građanima iskreno želi dobre i prijateljske odnose sa Izraelom.

Zbog toga, istakao je Crnadak, potrebno je da Vlada RS i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske povuku određene poteze kojima će osuditi, sankcionisati i ograditi se od bilo kakvih manipulativnih aktivnosti predstavnika Republike Srpske na teritoriji Izreala, jer bi to bilo u interesu i RS i BiH.

Republika Srpska izdvaja ogroman novac za rad svojih predstavništava u svijetu, ali gradjani ovog entiteta od toga imaju malo koristi. Cilj tih predstavništava trebalo bi da bude dovođenje investitora u RS, ali se ona uglavnom bave lobiranjem za čelne ljude RS. I to bezuspješno.

U KRUGU FAMILIJE

Iako je predsjednik RS Milorad Dodik završio na američkoj “crnoj listi”, Vlada RS je odlučila da u ovoj godini za 20 posto poveća ranije planirana sredstva sa finansiranje Predstavništva RS u Vašingtonu. Šef tog Predstavništva Obrad Kesić sada će moći da raspolaže sa 700.000 KM.

Za finansiranje rada predstavništava RS u inostranstvu u ovoj godini iz budžeta RS biće izdvojeno 4,4 miliona KM.

Najveći iznos predviđen je za rad Predstavništva u Moskvi i to 770.000 KM, koje se uglavnom bavi organizovanjem Dodikovih susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predstavništvo RS u Beogradu dobiće 695.000 KM, u Štutgartu 380.000 KM, u Briselu 570.000 KM, u Beču 450.000 KM i Solunu 350.000 KM.

Za Predstavništvo u Jerusalimu ove godine je predviđeno 300.000 KM. Novac za Arie Livnea je, dakle, obezbijeđen, mada je on Predstavništvo u Jerusalimu preregistrovao u privatnu formi ( d.o.o.).

Sudeći po tvrdnjama premijerke RS to nije pitanje koje bi trebalo bilo koga da interesuje – ni ministra inostranih poslova BiH ni ambasadorku BiH u Izraelu jelenu Rajaković ni izraelsku vladu. Na koncu, ni građane RS, jer sve treba da ostane u krugu Familije, predstavnika vlasti i njihovog štićenika Arie Livnea.

(zurnal.info)