Banjalučki aerodrom:Profit od prevoza mesa za Istanbul

Istražujemo

Banjalučki aerodrom: Profit od prevoza mesa za Istanbul

Ovaj aranžman je ostvaren zahvaljujući radu ministra za ekonomske odnose i trgovinu BiH Mirka Šarovića, kojeg vlasti RS, zajedno sa ostalim funkcionerima Saveza za promjene u Sarajevu, nazivaju domaćim izdajnicima

Profit od prevoza mesa za Istanbul
FOTO: banjaluka.net

Banjalučki aerodrom jedini je od četiri međunarodna aerodroma u BiH tokom prošle godine zabilježio manji broj putnika. Najviše putnika, prirodno, imao je sarajevski aerodrom, dok je najveći rast putnika, čak 71 posto, ostvario tuzlanski aerodrom, što ne čudi jer je kompanija „Wizz Air“ uspostavila redovne linije sa ovog aerodroma u maju 2013. godine, dok je prošle godine u Tuzli uspostavljana i baza te low cost kompanije.

Zanimljivo je da je “Wiz Air” o uspostavljanju redovnih avio linija, po skromnim cijenama dostupnim ovdašnjem stanovništvu, ranije pregovarao i sa Aerodromom Banjaluka, ali je zbog činjenice da banjalučki aerodrom nije imao bescarinsku zonu odabrao Tuzlu. Iz tog vremena ostao je upamćen biser direktora banjalučkog Aerodroma Miroslava Janjića da bi od tih linija “jedinu korist imali putnici”!??

Banjalučki Aerodrom godinama grca u problemima, ali uprkos tome se ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić (kadar DNS-a) javno pohvalio kako je Javno preduzeće Aerodromi RS u 2014. godini (na koju se odnosi poslednji izvještaj) po prvi put ostvarilo dobit - jedva nekih stotinjak hiljada maraka. Ono što Trninić nije rekao je činjenica da je ova kompanija imala kakvo-takvo pozitivno poslovanje zahvaljujući subvenciji Vlade RS u iznosu od 1,9 miliona maraka.

Riječju, građani RS finansiraju poslovanje Aerodroma i to se direktno ostvaruje preko budžetske doznake. Kakva drskost, ministar se hvali pozitivnim poslovanjem kompanije, što nije rezultat dobro osmišljene poslovne politike Aerodroma, već subvencije građana od gotovo dva miliona maraka.
Suština rada javnog preduzeća je da ostvaruje profit u ime svih građana, a ne da građani finansiraju rad preduzeća i nesposobnost menadžmenta i resornog ministra.

Ministar Trninić se dalje pohvalio činjenicom da je u 2014. godini na aerodromu Banjaluka obavljeno 1.747 avio operacija i prevezeno ukupno 27.575  putnika, što je za 313 posto više putnika nego godinu dana ranije. Povećanje broja putnika je rezultat uvođenja dnevnog saobraćaja  Air Serbia  za Beograd, kao i određenog povećanja broja putnika na liniji za Cirih. Redovni komercijalni saobraćaj tokom cijele godine su obavljale avio kompanije Air Serbia i  B&H Airlines. Air Serbia je obavljala dnevni saobraćaj na liniji Beograd-Banjaluka-Beograd i sa 642 leta prevezla  19.719 putnika, a  B&H Airlines na liniji za Cirih sa ukupno 453 operacije  prevezla je 6989 putnika. Osim redovnog saobraćaja u 2014. godini realizovan je i čarter saobraćaj za Tivat. U periodu od 29. juna 2014. godine do 24. avgusta 2014. godine obavljeno je ukupno devet rotacija i prevezeno 620 putnika.

Pored ovog redovnog komercijalnog saobraćaja u 2014. godini obavljen je i određeni  broj operacija poslovne i generalne avijacije, te Vazduhoplovnog servisa RS i Helikopterskog servisa RS.

Od 4. decembra 2014. godine preko aerodroma Banjaluka odvijao se i  kargo saobraćaj - izvoz svježeg mesa iz BiH u Tursku, na osnovu  ugovora  koji je aerodrom  zaključio sa turskom kompanijom iz Istanbula. U decembru 2014. godine  realizovano je devet letova i prebačeno ukupno 377.000 kilograma svježeg mesa. Ovaj aranžman je ostvaren zahvaljujući  adu ministra za ekonomske odnose i trgovinu BiH Mirka Šarovića, kojeg vlasti RS, zajedno sa ostalim funkcionerima Saveza za promjene u Sarajevu, nazivaju domaćim izdajnicima.

Banjalučki Aerodrom je u 2014. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od 3.376.166 KM.  Ukupni rashodi su iznosili 3.233.550 KM, što znači da je preduzeće ostvarilo poslovni dobitak u iznosu od 142.616 KM.

Ukupni prihod u 2014. godini je za 7,6 posto veći u odnosu na prihod u 2013. godini, a ovaj procenat uvećanja je odraz povećanja prihoda zbog većeg broja putnika na letovima Air Serbia, za koje je naplaćeno više putničke takse i TSC, kao i porasta  svih vidova nesaobraćajnih prihoda. Međutim, subvencija u iznosu od 1.900.000 KM koju Vlada Republike Srpske izdvaja za Aerodrome RS čini 56 posto ukupnog prihoda aerodroma.

Kada je riječ o izvornim aerodromskim prihodima, njihovo značajnije povećanje je vezano za aerodromske takse, usluge prodaje avio karata i kargo usluge.

Usluge  Handlinga i Landinga u 2014. godini bilježe trend pada zbog popusta odobrenih Air Serbia, kako bi se održale neisplative linije za Beograd. U odnosu na 2013. godinu zabilježen je i pad prihoda od prodaje mlaznog goriva.

Rashodi u 2014. godini su iznosili 3.233.550 KM i za 1,5 posto su veći u odnosu na rashode  u 2013. godini. Najveći rashodi se odnose  na plate, poreze i doprinose, kao i na sva ostala davanja za radnike. Učešće   bruto plata i naknada  za članove Nadzornog odbora u ukupnim rashodima bez amortizacije iznose 55 posto. Bruto plate  isplaćene u 2014. godini iznose  1.361.587 KM i za 1,7 posto su veće od isplaćenih plata u 2013. godini.

„Aerodromi RS” su na kraju 2014. godine imali 62 radnika, uključujući i tri radnika bivšeg JP „Aerodrom Trebinje“ koje je pripojeno  ovom privrednom društvu. Predsjednik RS Milorad Dodik je davnih dana obaćeo izgradnju aerodrome u Trebinju, pa je osnovano JP “Aerodrom Trebinje”. Godinama su građani RS plaćali tri radnika nepostojećeg aerodroma, koji, kako stvari stoje, nikada neće ni biti izgrađen.   
Kao ni aerodromi na Sokocu i u Bijeljini, koje je Dodik obećao.

(zurnal.info)