DIGITALNO DOBA PORESKE UPRAVE RS:“Prointeru” i “Siriusu” podijeljeno 5,3 miliona KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DIGITALNO DOBA PORESKE UPRAVE RS: “Prointeru” i “Siriusu” podijeljeno 5,3 miliona KM

“Prointeru”, kao iskusnoj tender uspješnici, pripao je nešto veći dio javnog kolača – 1.053.383, “Siriusu” – 792.225, dok će zajednički, za 3.483.918 KM, projektovati integrisani informacioni sistem. Zanimljivo, ovaj posljednji, milionski ugovor, zaključen je 16. decembra prošle godine nakon sprovedenog netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja u javnosti.

“Prointeru” i “Siriusu” podijeljeno 5,3 miliona KM

Novac građana Republike Srpske redovno liježe na račune vlasti dopadljivih privatnih firmi. Samo široka ruka Gorana Maričića, od 28. decembra 2018. godine kada je sjeo u direktorsku fotelju Poreske uprave RS, za IT kupovine “Prointeru” i “Siriusu 2010” podijelila je ukupno 5.329.526 KM.

Sve ovo stalo je u 12 ugovora potpisanih nakon što je Maričiću mahom pristizala po jedna ponuda. Jedna i prihvatljiva. 

“Prointeru”, kao iskusnoj tender uspješnici, pripao je nešto veći dio javnog kolača – 1.053.383, “Siriusu” – 792.225, dok će zajednički, za 3.483.918 KM, projektovati integrisani informacioni sistem.

Zanimljivo, ovaj posljednji, milionski ugovor, zaključen je 16. decembra prošle godine, nakon sprovedenog netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja u javnosti. Pregovaralo se s “Prointerom”, a sve pod opravdanjem da drugi zakonski postupak nije bio moguć zbog “zaštite prava intelektualne svojine”.

“Prilikom prethodnog izbora postupka javne nabavke Poreska uprava je ustanovila da je zbog zaštite prava intelektualne svojine na SAP softverskim licencama najprije potrebno izvršiti provjeru da li se u konkretnom slučaju mora pokrenuti pregovarački postupak. Odgovarajući na pomenuti zahtjev, „Prointer ITSS“Banjaluka je konstatovao da su uslovi za pokretanje pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja ispunjeni”, stajalo je u Maričićevom obrazloženju.

“Intelektualna svojina” odbranjena je na osnovu prethodne “SAP saradnje” Poreske uprave i konzorcijuma banjalučkog i beogradskog “Prointera”.

“Prointer”, koji je zauvijek obilježen “saradnjom” sa Igorom Dodikom, po priznanju njegovog oca, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, za poreznike je od Maričićevog ustoličenja nabavljao sve:

- 5. februara 2019. godine UPS uređaje po cijeni od 18.000 KM

- 1. aprila 2019. godine softverske licence za 2019. i 2020. godinu – 162.630 KM

- 18. aprila 2019. godine sistem za telefoniju – 86.573 KM

- od 7. decembra 2019. godine iznajmljuje multifikacione uređaje – 624.780 KM

-  4. maja 2020. nove softverske licence za 2020. i 2021. – 138.000 KM

- od 4. jula 2020. Održava softver sistema za telefoniju – 23.400 KM.

PROBOJ “SIRIUSA”

IT kompanija “Sirius” 2012. godine nije imala ni svoj sajt, ali Poreskoj upravi je te godine znala da proda posao vrijedan 5,7 miliona KM za licence SAP integrisanog sistema. Tada je firma dobila ugovor zajedno sa beogradskim “Programom”.

Međutim, kako je krajem 2017. godine pisao portal “Capital”, iste godine za implementaciju softverskih licenci potpisan je i ugovor sa firmom „S&T Serbia“ iz Beograda vrijedan oko 5,5 miliona KM. Po ovom dokumentu, a po završenim poslovima, ovoj firmi isplaćeno je oko 2,7 miliona KM. Kako „S&T Serbia“ nije ispunio sve obaveze, a i ugovor je istekao 17. septembra 2016. godine, PU RS je pokrenula spor.

„U 2017. godini potpisan je ugovor za nastavak implementacije integrisanog sistema sa konzorcijumom firmi kojeg čine ‘Sirius 2010’ Banjaluka, ‘Prointer ITSS’, ‘Prointer ITSS’ Beograd, koji je, pored neimplementiranih funkcionalnosti iz prethodnog ugovora, obuhvatio i nove funkcionalnosti. To podrazumijeva implementaciju jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i fiskalnog registra nepokretnosti, što je uticalo na rast prvobitne cijene projekta. Taj ugovor je ugovor je potpisan na ukupan iznos od 7,1 milion KM bez PDV-a, od čega je dosad realizovano 1,5 miliona KM bez PDV-a“, naveli su iz PU u oktobru 2017. godine.

“Sirius 2010” ni u tom momenti nije imao vlastiti sajt!

Direktor ove firme je Duško Opajić, a prema pisanju “Infoveze”, bivši je uposlenik i direktor kompanije “Teleklik”. Na čelu “Teleklika” prije Opajića bio je je Bojan Vujić, aktuelni direktor “Prointera”.

“Vujić i Opajić tako su saradnju iz “Teleklika” nastavili i kroz nabavke u javnim institucijama”, stoji u istraživanju ovog portala.

Opajić i Maričić su sklopili pet ugovora:

- 9. septembra 2019. za održavanje informacione infrastrukture – 70.200 KM

- 28. oktobra 2019. za korištenje interneta “Sirius” i “M:tel” od PU naplaćuju 42.962 KM

- 1. novebmra 2019. za WEB komponente 417 KM

- 12. novembra 2019. za uspostavljanje sistema za čuvanje podataka 2.749 KM

- 21. februara 2020. za računarsku opremu 675.600 KM

Poreska uprava novac za nekoliko tendera “Siriusa” i “Prointera”, tvrde dobro upućeni izvori Žurnala, isplatila je početkom avgusta.

Istovremeno, “Sirius”, baš poput “Prointera”, polako ulazi u institucije, javna preduzeća i ustanove. Od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za usluge informacionog sistema za vođenje katastarskih evidencija- i za oprema za data centra dobila je dva ugovora ukupne vrijednosti gotovo milion KM.

Pred pandemiju tender-saradnja uspostavljena je i sa Univerzitetskim kliničkim centrom RS. Oprema i nadogradnja serverske infrastrukture koštali su 175.500 KM. Od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, “Siriusu” i “Dweltu” namijenjeno je 1.500.000 KM za sistem objedinjene naplate.

Tokom prošle godine sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS ugovor za nabavku opreme i softvera za razmjenu podataka, uspostavljanje sistema sigurnosti i zaštite podataka i vođenja evidencija bio je težak 3.509.700 KM

Sajt je aktivan!

NAKON KRUNIĆA, IGOR

Krajem jula ove godine konačno je objelodanjeno da je “Prointer” preuzeo firmu “Sector ADS”, koja je ranije bila u vlasništvu svirepo ubijenog Slaviše Krunića.

“Sector ADS” registrovan je za uslužne djelatnosti u vezi sa informacijskom tehnologijom i računarima, što se posebno odnosi na upravljanje dokumentacijom i zaštitom iste.

Još u martu ove godine Žurnal je objavio da, iako ubistvo jednog od najpoznatijih privrednika s ovih prostora još nije riješeno, njegova firma sarađuje sa “Prointerom”.

Ova kompanija, pak, sarađujući sa drugim manjim i kupujući nove potpuno je zavladala bazama povjerljivih podataka institucija u RS, a i većem dijelu Bosne i Hercegovine.

(zurnal.info)