Doba tajkuna:PROPALE INVESTICIJE: Gubitak "Jahorine" narastao na 12 miliona maraka!

Istražujemo

PROPALE INVESTICIJE: Gubitak "Jahorine" narastao na 12 miliona maraka!

U 2013. godini ukupan gubitak OC je iznosio oko 7.000.000 KM, a u 2014. godini oko 12 miliona maraka. Čak je i Nadzorni odbor OC u svom izvještaju o poslovanju Centra u 2014. godini konstatovao da tako niski prihodi nisu zapamćeni u poslednjih 15 godina

PROPALE INVESTICIJE: Gubitak "Jahorine" narastao na 12 miliona maraka!

Na Jahorini, umjesto zimskog minusa, ljetnja žega i ogroman finansijski minus u poslovanju Olimpijskog centra, koji je strateška firma Vlade Republike Srpske u oblasti turizma. Finansijski minus je dostigao rekordnih 12 miliona KM, tako da  OC “Jahorina” bespovratno ide u propast.

NI SNIJEGA NI NOVCA

Poslovanje OC u sezoni 2013. -2014. obilježila je izrazito loša zimska sezona. U 2013. godini ukupan gubitak OC je iznosio oko 7.000.000 KM,  a u 2014. godini oko 12 miliona maraka. Čak je i Nadzorni odbor OC u svom izvještaju o poslovanju Centra u 2014. godini konstatovao da tako niski prihodi nisu zapamćeni u poslednjih 15 godina.

U te dvije godine (2013. i 2014.) nije bila naklonjena ni priroda. Nije bilo padavina, a zakazao je i sistem za vještačko osnježavanje. Ove godine na Jahorini je bilo snijega i sezona je bila najuspješnija u poslednjih pet godina, ostvareni su i solidni prihodi, ali je to tek djelić novca potrebnog da bi se OC vratio u život.

U preporuci Investiciono-razvojne banke RS, koja je u julu ove godine upućena ministru trgovine i turizma RS Predragu Glukahoviću, navedeno je da je uvidom u finansijske izvještaje OC „Jahorina“ banka utvrdila da je došlo do ogromnog pada prihoda, koji su sa 4.177.000 KM smanjeni na 1.475.000 maraka. Iako su smanjeni i poslovni rashodi sa 6,59 miliona  KM na 5,5 miliona maraka, navedeno je da je poslovni gubitak porastao sa 2,32 miliona na 4.000.000 KM, čime je dodatno pogoršana finansijska situacija i nastavljen negativni trend poslovanja.

Uz to, Vlada RS je donijela odluku da se zaustavi obračun zateznih kamata na dug koji OC ima prema IRB RS, što je Centru uštedilo oko 300.000 maraka.

OC je u 2014. godini ostvario gubitke po osnovu ostalih prihoda i rashoda u iznosu od 307.000 maraka, što je uz dobitke po osnovu usklađivanja vrijednosti imovine dovelo do ostvarenja neto gubitka u iznosu od 4,7 miliona maraka, odnosno za oko milion više u odnosu na prethodnu godinu. Tako da je akumulirani gubitak centra  ogromnih 12,5 miliona maraka. Ukupne obaveze OC su sa 21 miliona povećane na 23 miliona maraka.

S obzirom da je tekuća imovina iskazana u vrijednosti 2,3 miliona KM, a da je u prethodnoj godini ostvareno svega 1,4 miliona maraka prihoda,  jasno je da je Centar nelikvidan.

IRB RS, kao vlasnik OC navodi da nije zadovoljna radom Centra i ostvarenim poslovnim rezultatima. Tim prije, jer je banka i sama uložila ogromna sredstva, oko 41 miliona KM.

OC „Jahorina“ je sačinio plan za izlazak iz krize do 2018. godine. IRB RS je analizarala plan i ocijenila da kroz cijeli dokument provejava tvrdnja uprave Centra da su velika investiciona ulaganja opretila Centar rezervisanjem velikih sredsva na ime troškova amortizacije. Iz ovoga se može zaključiti da je preduzeće unazađeno investicijom od 41 miliona maraka?!! U analizi se još navodi da rast broja prodatih karata nije pratio i rast broja gostiju i broja noćenja, što je je posljedica neulaganja u smještajne kapacitete i privatni smještaj na Jahorini.

PROPALE INVESTICIJE 

IRB sada traži da OC „Jahorina“ hitno krene da zarađuje od drugih usluga, a ne samo od zimske sezone.

Niko ne haje za to što su prethodnih godina uložena ogromna sredstva u propale investicije postavljanja žičare i nepotrebne ski staze. IRB u svojoj analizi navodi i da je sistem za osnježavanje neadekvatan, jer je snježnim topovima pokriveno samo 15 posto skijališta, a nedostaju i izvori vode neophodni za snabdijevanje žičara.

OC se i pored silnih investicija nalazi na ivici propasti, ali traži dodatnih 19 miliona maraka za nove investicije ( izgradnja bazena, novi četvorosjedi ...). IRB, međutim, smatra da je to krajnje nekorektno da OC „Jahorina“ traži nove pare u situaciji kada je nalikvidan i kada ne može da servisira ni svoje redovne obaveze. Uz to, ocijenili su u IRB RS, OC nema nilo kakve finansijske projekcije koje bi ukazale na održivost novih investicija, mogućnosti servisiranja novih obaveza, a posebno nema naznaka aktivnosti koje bi osigurale prihode van sezone.

Banka smatra da poslovanje OC „Jahorina“, koje je u u najvećoj mjeri  zavisno od vremenskih uslova, pri čemu ljeti nema nikakvih prihoda, jer na planini tada sve zamre, ne može biti garant za nova zaduženja niti za nova ulaganja. IRB još smatra da dosadašnja ulaganja nisu imala poziotivan efekat za OC, već samo za privatnike na Jahorini, jer Centar servisira cijeli sistem staza i žičara za račun i u korist privatnika.

Pitanje je - da li je upravo to bio cilj milionskih ulaganja Vlade RS u Jahorinu?

(zurnal.info)