NAKON ŽALBE FIRME IZ GRAČANICE:Propao pokušaj načelnika Efendića da posao dodijeli stranačkim partnerima

Istražujemo

NAKON ŽALBE FIRME IZ GRAČANICE: Propao pokušaj načelnika Efendića da posao dodijeli stranačkim partnerima

Načelnik Semir Efendić ponovo je želio dodijeliti posao sa plastencima stranačkom kolegi. Ured za razmatranje žalbi zaključio da je postupak nezakonit

Propao pokušaj načelnika Efendića da posao dodijeli stranačkim partnerima

Već dvije godine načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić dodjeljuje posao nabavke plastenika vlasniku firme Femas iz Sarajeva Husi Ćesiru, inače predsjedniku Općinskog odbora SDA Novi Grad. O poslovima vrijednim oko 50 hiljada KM Žurnal je ranije pisao, a informaciju prenijeli i kritikovali drugi mediji. Kritike javnosti ipak nisu uzdrmale načelnika Semira Efendića pa je sličnu praksu odlučio ponoviti i ove godine – 30. avgusta 2018. donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i Femasu dodjeljuje posao nabavke plastenika vrijedan blizu 34 hiljade KM. Na ovu odluku se žali firma Nermaris iz Gračanice, a Ured za razmatranje žalbi je nalazi opravdanom te poništava Efendićevu odluku.
Posao se Ćesirovoj firmi pokušao namaknuti tako što se ponuda bez PDV-a u iznosu od 33.750 KM predstavila kao ponuda sa uračunatim PDV-om. Tako je Nermaris završio kao drugorangirani sa ukupnom cijenom u koju je uračunat i porez od 36.855 KM. Prilikom otvaranja ponuda ipak je konstatovano da je Femasova cijena nešto viša – 39.487 KM sa PDV-om, što je i navedeno u zapisniku sa otvaranja ponuda. Opština Novi Grad ovaj će propust nazvati “računskom greškom u obračunu PDV-a” bez obzira što je već pri otvaranju ponuda i prije izbora ponuđača bilo jasno da je Femas dostavio skuplju ponudu. No to Komisiju neće spriječiti da ga ipak izabere kao najpovoljnijeg ponuđača.
Femas će kasnije, 23. avgusta “prihvatiti ispravku računske greške” te izjaviti da je njegova cijena ponude sa PDV-om 33.750 KM. Ponuđač je dužan cijenu upisati na tri mjesta, što je Femas i učinio i na sva tri mjesta dao cijenu od 33 hiljade bez PDV-a:
- Nemoguće je da ponuđač na svim mjestima ponude unese identične cijene i da sve one predstavljaju računsku grešku –
navodi se u žalbi, te precizira da je prekršen i Zakon o javnim nabavkama, član 57., jer je Femas izmijenio cijenu svoje ponude u fazi ocjene ponuda.
Općina Novi Grad nije Nermarisu željela dozvoliti fotografisanje dokumentacije koju je ova firma tražila nakon izbora ponuđača. Uputili su ih da pošalju zahtjev za pristup informacijama. Ovaj postupak URŽ ocijenio je nezakonitim. Razmatrajući ovaj slučaj, Ured za razmatranje žalbi zaključio je kako je tenderska dokumentacija koju je pripremila Općina sačinjena neadekvatno:
- Utvrđuje se da su zahtjevi ugovornog organa (Općine) nejasni i protivrječni...
Ured za razmatranje žalbi naložio je poništavanje postupka.
Možda 240 KM, koliko će Općina morati izdvojiti za naknadu troškova pravnog zastupanja advokatu firme Nermaris načelniku Efendiću ne znači mnogo. Više će ga, sigurno je, pogoditi to što ovaj put općinski novac, barem privremeno, neće završiti u rukama stranačkih partnera.

(zurnal.info)