:PROTEST: Akcija građana, Butmir II-Povratak u budućnost
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTEST: Akcija građana, Butmir II-Povratak u budućnost

PROTEST: Akcija građana, Butmir II-Povratak u budućnost

Udruženje "Akcija građana" će danas u 12 sati izvesti akciju "Butmir II - povratak u budućnost". Akcija će se održati ispred vojne baze u Butmiru, gdje će istovremeno biti održan i sastanak političara, naših neiscrpnih izvora inspiracije ", saopćeno je iz ovog udruženja. 

"Zašto je današnji sastanak bacanje prašine u oči javnosti? Zato što u BiH postoji 13 vlada i skoro 240 općinskih uprava. Godišnji zbir budžeta tih 13 vlada iznosi nevjerovatnih 6,2 milijardi KM (3,1 milijardu eura). Javna uprava tih 13 vlada (10 kantonalnih, dvije entitetske i jedna državna) zapošljava ukupno 112.000 službenika! Ako nekoliko političara danas na Butmiru donose sve važne odluke, građani pitaju zašto plaćaju 13 parlamenata u BiH trošeći 60 milona KM godišnje", navodi se u saopćenju. 

Ističe se da se ovakve teme i razgovori vode u parlamentima, a ne u kafanama, još manje u ograđenim vojnim bazama. 

Udruženja "Akcija građana" smatra da se nedostatak funkcionalne i pravne države te korupcija nalaze u korijenu svih problema Bosne i Hercegovine.

"Zahvaljujući neradu i bezobrazluku upravo prisutnih na ovim pregovorima, BiH je po korupciji, privrednom razvoju, obrazovanosti, nacionalizmu itd. i dalje na nivou zemalja trećeg svijeta. Zemlja čiji su političari i građani fokuksirani na rješavanje stvarnih problema nema vizni režim! Zahvaljujući politici i međunarodne zajednice i izabranih domaćih političara situacija u BiH će ostati „status quo“ - navodi se u saopćenju Udruženja "Akcija građana".

(Fena)