:PROTEST ČLANOVA UDRUŽENJA "ŠVICARAC": Korisnici kredita su još uvijek tu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTEST ČLANOVA UDRUŽENJA "ŠVICARAC": Korisnici kredita su još uvijek tu

Ovaj put mirni protesti organizirani su na regionalnom nivou, jer su se korisnici kredita u švicarskim francima danas u isto vrijeme okupili ispred tamošnjih centralnih banaka u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Dogovor je to udruženja iz regije koja štite prava tih osoba

PROTEST ČLANOVA UDRUŽENJA "ŠVICARAC": Korisnici kredita su još uvijek tu
FOTO: Cafe.ba

Članovi Udruženja korisnika kredita "Švicarac" organizirali su danas ispred Centralne banke BiH u Sarajevu mirni protest kako bi ponovo ukazali na svoj težak položaj, te pozvali institucije države da im pruže pomoć u rješavanju njihovog problema.
 
Ovaj put mirni protesti organizirani su na regionalnom nivou, jer su se korisnici kredita u švicarskim francima danas u isto vrijeme okupili ispred tamošnjih centralnih banaka u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Dogovor je to udruženja iz regije koja štite prava tih osoba.

Predsjednik UKK "Švicarac" BiH Kemal Duraković kazao je predstavnicima medija da je cilj današnjeg okupljanja skrenuti pažnju institucijama države da su korisnici ovih kredita "još tu, da dišu i žive do konačne pobjede nad Hypo bankom".
 
- Želimo animirati institucije države da se zaista konačno probude, te poštuju zakone i Ustav BiH, jer oni štite korisnike kredita nad zelenašenjem i lihvarenjem Hypo banke koje sprovodi nad korisnicima kredita, istaknuo je on.
 
Duraković podsjeća da je prije nekoliko dana na sudovima u Mostaru i Banjoj Luci donesena 200. presuda u korist korisnika kredita, kojom je utvrđeno da je ugovor potpisan s Hypo bankom ništavan. Presudama je definirano da korisnik vraća samo iznos kredita koji je podigao, bez ugovorene kamate.
 
Također podvlači da je od Nove godine do danas doneseno 50 presuda u korist korisnika kredita na opštinskom sudu u Mostaru, te očekuje da će u narednom periodu svakog mjeseca biti doneseno 20 do 30 istih presuda.
 
- Najveći krivci za ovaj slučaj isključivo su entitetske agencije za bankarstvo, jer one vrše reviziju rada banaka i morale su ući u sve poslovnice Hypo banke, što su i učinili u Mostaru i Banjoj Luci. One su morale odlučiti da su ugovori, na način na koji su napravljeni, ništavni, podvukao je Duraković.
 
Također je zaključio da je BiH u prednosti u odnosu na zemlje regije, gdje su pored Hypo banke kredite u švicarskim francima davale i druge banke. Naglasio je da udruženja iz regije okupljena oko ovog problema sarađuju, te razmjenjuju podatke i materijalne dokaze o kriminalnom radu banaka.

Učesnici mirnih protesta, nakon platoa ispred Centralne banke, uputili su se prema zgradi Predsjedništva BiH gdje su simbolično zapalili tri svijeće, a potom se zadržali i ispred poslovnice Hypo banke u neposrednoj blizini.
 
U BiH je registrirano 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga 6.100 u Federaciji BiH i 3.702 u RS-u.

HYPO ALPE ADRIA BANK: Okupljanje udruga je ignoriranje pravomoćnih presuda

Predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank d.d smatraju da je okupljanje članova Udruženja Švicarski franak u Banjoj Luci i UKK Švicarac ignoriranje pravomoćnih presuda donesenih po tužbama klijenata u BiH te napora koje ta banka ulaže kako bi riješila probleme otplate ovih kredita.

Udruga, pored toga, manipuliranjem podacima o broju klijenata, ishodima i broju tužbi i presuda te govorom mržnje i klevetama obmanjuje javnost i vrši izravni utjecaj na sudstvo, stoji u priopćenju iz spomenute banke.

Iz Hypo Alpe-Adria-Bank podsjećaju da su u Federaciji BiH donesene 2 drugostupanjske presude i to jedna u cijelosti u korist banke, te druga koja je oborila prvostupanjsku presudu u korist klijenta radi povreda odredbi procesnog i materijalnog prava, što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostupanjske presude.

Banka je još 2013. godine Udruzi nudila arbitražu kroz koju bi se sustavno i u roku od 6 mjeseci riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku, a što je Udruga odbila. Banka u kontinuitetu klijentima nudi olakšice i u odnosu na regiju smo ponudili najbolja i za klijente financijski vidljiva rješenja, stoji u priopćenju.

Predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank ističu da na nerealne zahtjeve koji su pravno i financijski neutemeljeni ne mogu pristati te dodaju da su ponuđenim olakšicama na pravom putu, a što potvrđuju korisnici kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili riješiti problem podnošenjem zahtjeva za olakšice.

Banka nema utjecaj na kretanje valuta, niti je mogla predvidjeti jačanje bilo koje valute, a ponuđene olakšice banka financira iz svog poslovanja i iz svojih sredstava. One su financijski maksimum i ustupak koji činimo za svoje klijente, stoji u priopćenju iz spomenute banke.

(Fena)