:PROTEST: Od “korumpiranih” sudija traže pravdu za ubistvo u Husinom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTEST: Od “korumpiranih” sudija traže pravdu za ubistvo u Husinom

PROTEST: Od “korumpiranih” sudija traže pravdu za ubistvo u Husinom
Više od stotinu stanovnika mjesta Husino kod Živinica okupilo se danas ispred Vrhovnog suda Federacije u Sarajevu jer smatraju da pravda nije zadovoljena u slučaju suđenja za ubistvo Fehima Alića u augustu ove godine. Tražili su da im se obrati nadležni tužilac.
- Vrhovni sud je dobio pogrešne informacije od Kantonalnog suda – kaže Mustafa Mršić, daidža ubijenog Fehima.

Zbog Fehimovog ubistva privedeni su Sabahudin Mehčić, njegova supruga i sinovi Miki i Jasmin Hidanović. Sabahudin je ranije bio poznat policiji zbog pokušaja ubistva a povezivan je i sa kamatarenjem. U kuću Alića, Sabahudin je došao naplatiti dug od njihovog radnika ali je došlo do tuče kada ga je Fehim pokušao odbraniti. Iako je Sabahudin tvrdio da je on kriv, istražitelji su otkrili da su na Fehima pucali Miki i Jasmin. Svi osim Mikija, koji se i danas nalazi u pritvoru, pušteni su na slobodu.
- Oni su ovo sveli na tuču a čovjek je ubijen – objašnjava Mršić.

Mještani Husinog su do sada protestovali i ispred tuzlanskog tužilaštva nakon čega je slučaj preispitan. Međutim, porodica i prijatelji tvrde da nisu zadovoljni i da za ubistvo još niko nije kažnjen.

Ko je Sabahudin Mehčić?
Naime, Bijeljinac Kadrija Hidanović početkom agresije na BiH odselio je u Njemačku. Tamo se bavio trgovinom drogom i krađama, zbog čega je potkraj devedesetih protjeran u Bosnu i Hercegovinu. Nastanio se u Živinicama gdje je ubrzo počeo razvijati biznis. S obzirom na to da je živio u blinini Mlina Tasima Kučevića, njihovo prijateljstvo je bilo neminovno, pa Kadrija postaje dio Kučevićeve međunarodne kriminalne skupine koja djeluje u BiH, Srbiji, Albaniji, Turskoj i Italiji. Hidanovićevo ime pominje se i dokumentima italijanskih jedinica tadašnjeg SFOR-a, a za njega se direktno veže prebacivanje droge iz BiH u Italiju. Prema tim dokumentima, ta je grupa 1999. godine u Mostaru imala uskladišteno oko 900 kilograma heroina. U to vrijeme, Kadrija Hidanović je, uz pomoć prijatelja u MUP-u Tuzlanskog kantona promijenio identitet kako bi nesmetano moga prelaziti granice prilimom obavljanja poslova. Od tada posjeduje dokumente na ime: Sabahudin Mehičić.

(Avdo Avdić, Žurnal, august 2009. godine) Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

(zurnal.info)