:PROTESTI: Studentska facebook revolucija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTESTI: Studentska facebook revolucija

PROTESTI: Studentska facebook revolucija

Virtualni Alternativni studentski parlament danas je demonstrirao na Ajfalovom mostu u Sarajevu, jer im kantonalni premijer Besim Mehmedić nije obezbijedio besplatan prevoz. Podsjetimo, premijer Mehmedić je još u septembru prošle godine studentima obećao besplatno vozanje u GRAS-ovim vozilima. Magazin Žurnal je tada pisao o ovom u najmanju ruku spornom projektu. Naravno, menadžmentu GRAS-a je bio obećavajući - dobili bi čak 15 miliona budžetskih maraka za prevoz 40.000 studenata. Zadovoljni studenti, zadovoljan GRAS, a i premijer bi za svoju Stranku za BiH ušićario koji glas. Vuk zadovoljan a ovce na broju.

Alternativni studentski parlament ima 6.000 članova na facebooku. Povodom iznevjerenog Mehmedićevog obećanja promptno, žestoko i beskompromisno su reagirali: na most revolucionarno okačili čaršaf na kojem piše: "Mehmediću, nijedan student bez obećane karte".

- Nadahnuti posljednjim prozivanjima da su studenti neaktivni i novom akcijom GRAS-a "Nijedan putnik bez karte" željeli bi da iskoristimo ovu priliku da pozovemo sve Vas, studente da se borimo za naša prava, navode iz ove cyber organizacije.

O prioritetima poput suzbijanja korupcije na fakultetima, nepotizmu, seks skandalu na Pravnom fakultetu, profesorima koji tjeraju studente na kupnju njihove knjige, o ukidanju ispitnih rokova, o tome da se renoviraju studentski domovi, obezbijedi topla voda za stanare domova... će vjerovatno neki drugi put. Za danas je bilo dosta revolucije.

(zurnal.info)