Ponovo okupljanja građana:PROTESTI U BiH: Blokiran saobraćaj kod Predsjedništva, radnici u Tuzli pred zgradom Kantonalnog suda
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTESTI U BiH: Blokiran saobraćaj kod Predsjedništva, radnici u Tuzli pred zgradom Kantonalnog suda

Demonstranti su pozvani na Plenum građana Sarajeva u Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju danas u 17.30

PROTESTI U BiH: Blokiran saobraćaj kod Predsjedništva, radnici u Tuzli pred zgradom Kantonalnog suda

Više desetina građana koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu blokiralo je saobraćaj.
Demonstranti mahom stariji građani uzvikuju "Izađite napolje", i "Hoćemo otkaz".
Demonstrantima ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu pridružila se i manja grupa radnika hotela Holliday koji su, kako kažu, došli na mirne proteste.
Razlog izlaska na ulicu, navode, je dugovanje četiriju plaća, te neuplaćeni doprinosi. Radnici traže i poništenje privatizacije.
"Radnici Hollidaya su uz vas", "Posla ima, para nema", "Holliday nekada ponos, danas sramota", neki su od transparenata koje nose radnici tog hotela.
Oni su kazali da su u štrajk htjeli izaći još prije Nove godine, ali da im je to sud bez objašnjenja zabranio.
Predstavnici neformalne grupe građana okupljenim demonstrantima ispred zgrade Predsjednišva BiH dijele pozive za večerašnji prvi plenum građana.
U pozivu se navodi da su svi dobro došli osim članova političkih stranaka.
- Ovo je naš prostor, vi svoj imate u strankama - kaže se u pozivu.
Plenum će biti održan u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u 17.30.

Okupljanja su počela i u Tuzli. Radnici nekadašnjih privrednih giganata s područja Tuzlanskog kantona danas su se ponovo pred zgradom Kantonalnog suda u Tuzli.
Proizvodnje u preduzećima nema, a radnici ˝Dite˝, ˝Guminga˝, ˝Polihema˝, ˝Poliolchema˝ i "Konjuha˝ mjesecima nemaju platu i zdravstveno osiguranje. U potpuno istoj situaciji su i uposlenici firmi ˝Tuzlaputevi˝, ˝Tuzla Kvarc˝ i ˝Livnica čelika˝ koji su se već spomenutoj grupi radnika odlučili pridružiti danas.
Sindikalni predstavnici preduzeća u kojima nije pokrenut stečajni postupak naglašavaju da ni po koju cijenu neće dozvoliti njegovo aktiviranje.
-Mi smo tri godine mirno dolazili. Proteklih danas se desilo ono što se desilo. Sada treba mirne glave raditi. Dita nikada nije činila vandalizam. Mi smo bili godinu i po u šatorskom naselju. Vlada TK skupa sa premijerom Čauševićem nije htjela čuti. Oglušili su se na naše zahtjeve. Premijer je bio na strani granskog Sindikata hemije i nemetala BiH, odnosno Kate Iveljić. Kantonalni sindikat se također oglušio, nikada se nije zapitao šta je sa radnicima Dite. Nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine TK mi moramo početi razmišljati pozitivnije. Mora se čuti glas naroda - kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora ˝Dite˝ Hrustan Muminović.

Član Sindikata ˝Polihema˝ Enes Tanović kazao je da su, ukoliko se stanje u firmi ne promjeni u narednih mjesec dana, radnici spremni poduzeti radikalnije mjere.
-Jučer smo razgovarali s Kolegijem Skupštine TK i jasno smo rekli naše ciljeve, ako za mjesec dana ne bude pomaka, samo će biti gore. Zar je trebalo 20 godina da oni shvate da ljudima trebaju zdravstveno i penziono. Tačno se mora regulisati koliko ovdje ima ljudi koji imaju pravo na penziju. Nas ne zanima odakle će se naći novac. To nije naša stvar. Nismo mi njima rekli da sve mora biti sutra, sada mora ići zdravstveno i penziono, a poslije sve ono ostalo - poručio je Tanović.

Nakon mirnog okupljanja pred zgradom Kantonalnog suda u Tuzli, radnici su krenuli put devastirane zgrade Vlade TK.
(Fena/zurnal.info)