Sukob sa policijom:PROTESTI U TUZLI: Nezadovoljni radnici pokušali ući u zgradu Vlade
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTESTI U TUZLI: Nezadovoljni radnici pokušali ući u zgradu Vlade

Proteste su potom nastavili pred sjedištem Vlade TK, gdje su u jednom trenutku pokušali silom ući u zgradu Vlade, ali su službenici policije situaciju stavili pod kontrolu

PROTESTI U TUZLI: Nezadovoljni radnici pokušali ući u zgradu Vlade
FOTO: TiP

Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika nekadašnjih giganata Konjuha, Polihema, Poliochema i Dite, uz podršku drugih građana Tuzle, počeli su jutros proteste, blokirajući prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Proteste su potom nastavili pred sjedištem Vlade, gdje su u jednom trenutku pokušali silom ući u zgradu Vlade, ali su službenici policije situaciju stavili pod kontrolu.

Predstavnicima radnika obećan je sastanak s premijerom Seadom Čauševićem.

U međuvremenu, Vlada Tuzlanskog kantona saopćila je da je svjesna problema s kojima se suočavaju radnici fabrika ˝Dita˝, ˝Konjuh˝, ˝Polihem˝ i ˝Poliolchem˝ te da je kao i dosad spremna na dijalog. Podsjeća, međutim, da je rješavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade.

Kroz zaključke ovog tijela, Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti rješavanje onog dijela zahtjeva koje objektivno i zakonski može i smije riješiti, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Budući da se Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH za Tuzlanski kanton ogradio od istupa i aktivnosti pojedinca i grupa, Vlada poziva nezadovoljne radnike da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem institucija sistema sindikalnog organizovanja i djelovanja s kojima Vlada ima kontinuirano dobru saradnju.

(Fena)