Vršački underground (Video):Prozujalo sa vihorom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

Vršački underground (Video): Prozujalo sa vihorom

Vršac je grad koji je mnogima znan kao mesto uz granicu sa Rumunijom, mesto poznato po jakoj košavi, Hemofarmu... Upoznajte njegovu underground scenu

Prozujalo sa vihorom

U šest godina postojanja KUPEK je putem svojih radijskih kao jednu od osnovnih ideja postavio borbu protiv predrasuda. To se posebno odnosi na umetnike i umetnice koji ne dolaze iz glavnih i velikih gradova. Suočeni sa nedostatkom razumevanja okoline najčešće su prinuđeni na odlazak, ali i taj odlazak, uglavnom u velike ili glavne gradove, nije jednostavan jer se i tu suočavaju sa brojnim predrasudama.

Stoga smo odlučili zaći u pojedine gradove po Srbiji u kojima je nezavisna, underground kulturna scena itekako živa, a koja nije prepoznata iz Beograda koji ujedno na te gradove gleda, ne samo iz perspektive vrednijeg, već prečesto kroz prizmu nekoliko ključnih tačaka, poput hrane, folklora, industrije, sporta... Najmanje kroz kulturu i to onu koja ide mimo ustaljenih praksi.

Vršac je grad koji je mnogima znan kao mesto uz granicu sa Rumunijom, mesto poznato po jakoj košavi, po Hemofarmu, fabrici lekova, možda vinima i to je to. Vetar je uveliko odredio brojne stanovnike, pa i jedan festival koji se zove "Vetrograd" koji okuplja lokalne umetnike. Pre, sad već, dve godine, otišli smo u Vršac i tamo porazgovarali sa lokalnom ekipom koja organizuje festival, ali i koja je učestvovala na njemu. Iako, na prvu loptu, različiti u svom delovanju, ono što ih svakako spaja je ljubav prema onome čim se bave, kao i ljubav prema Vršcu.

A kako to izgleda pogledajte u dokumentarcu pod nazivom: "Prozujalo s vihorom".

(zurnal.info)